[Street Art Challenge] Cosmin Iluc: Cred că arta este atât de frumoasă tocmai din pricina libertății pe care ne-o oferă

[Street Art Challenge] Cosmin Iluc: Cred că arta este atât de frumoasă tocmai din pricina libertății pe care ne-o oferă

Cel mai frumos la arta de stradă este transformarea ei de către oameni, crede Cosmin Iluc, participant la "A New Now" Street Art Challenge by GeorgeDacă locuitorii apreciază munca ta, vor încerca să protejeze lucrarea și să o integreze în comunitate folosindu-l ca reper, iar daca nu, vor ajunge să o neglijeze sau chiar să o modifice, spune el. Relația lui cu street art-ul a început în 2008 și de atunci continuă să crească și să se dezvolte.

Stilul meu se bazează pe elementele tradiționale românești, dar totodată pe arhitectura care ne înconjoară. E o îmbinare între vechi și nou, o confruntare între rural și urban

Cosmin a înscris două lucrări în competiție, le puteți vedea dând o tură prin galeria de artă urbană. Pana pe 27 octombrie puteți vota propunerile care v-au placut cel mai mult. Noi aflăm de la creatorii lor cum au fost realizate și care este povestea lor:

 

Povestea ta

Numele meu este Iluc Cosmin-Ionuț, sau simplu ILUC, am 28 de ani, născut în Botoșani, momentan locuitor al capitalei. Povestea mea sună cam așa: în 2008 mi-am dat seama că pot trasmite un mesaj foarte puternic (un adevăr istoric) BASARABIA PĂMÂNT ROMÂNESC, folosind doar un spray cu vopsea și un carton decupat (șablon/ stencil). Acest lucru a dat naștere unei pasiuni, iar mai târziu unui nume The Fly. Un nume sub care am încercat, pe parcursul timpului, diferite abordări.

2013-2016 a fost perioada în care am îmbinat cele 2 pasiuni, rezultând un stil care, după părerea mea, nu se mai identifica cu numele de The Fly, așa că am încercat să îmi caut alt nume. Da, mi-a luat 3 ani să îmi dau seama că am un nume care nu este așa de comun și care sună chiar bine (așa cred eu :)) )

Acum sunt simplu ILUC. Stilul meu se bazează pe elementele tradiționale românești, dar totodată pe arhitectura care ne înconjoară. E o îmbinare între vechi și nou, o confruntare între rural și urban.

 

Relatia cu arta stradala

Arta stradală este un punct important in viața mea încă din adolescența cand obisnuiam sa desenez in Botoșani. Street art-ul este foarte atragător pentru ca poți ajunge la multă lume prin desen, la oameni din diferite clase sociale și cu diferite percepții asupra vieții, implicit și a desenelor mele. E un sentiment foarte fain sa știi ca vei avea un public atât de divers și de imprevizibil.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George 

Libertatea pe care o ai în realizarea unui proiect este aspectul cel mai important atunci când lucrezi cu un brand sau agenție. Exact asta mi-a plăcut și la provocarea lansată de George, libertatea de creație, dar, totodată și tema ,,A New Now” care este foarte vastă și poate fi interpretată în foarte multe moduri.

 

De unde a venit inspiratia

In principiu imi păstrez anumite caracteristici ale stilului pentru toate desenele pe care concep, cred ca joaca cu formele este foarte importantă în procesul meu, în plus idea de abstract îi dă privitorului o libertate deplină în înțelegerea conceptului.

În ultima vreme (din martie până în prezent) din lipsa proiectelor de street art am început să mă mut pe alte tipuri de suprafețe și am avut ocazia să experimentez și diferite tipuri de forme/ texture.

Fiind deja obișnuit cu aceste lucruri (proporții, culoare, forme) nu pot spune ca am fost influențat intr-un fel, cred că cea mai mare provocare a fost în acest proiect integrarea lui George în concept.

 

Brieful

Cred că cel mai important element a fost tema, care mi-a stârnit atât imaginația cât și dorința de a crea ceva care să se potrivească, dar totodată să se regăsească și noul prezent pentru mine, acest ușor upgrade pe care l-am dezvoltat în toată această perioadă inedită din viața tuturor.

 

Pentru public & juriu

Aș vrea să încurajez atât publicul cât și juriul să își lase imaginația să intrepreteze lucrările mele, fără să le îngrădească prea mult în anumite limite. Cred că arta este atât de frumoasă tocmai din pricina libertății pe care ne-o oferă.

 

Rolul artei stradale în viața orașului

În primul rând publicul este un element unic pentru street art, un element pe care nu ai cum să-l controlezi. Mai apoi efemeritatea unui desen, dacă locuitorii apreciază munca vor încerca să protejeze lucrarea și să o integreze în comunitate folosindu-l ca reper, iar daca nu vor ajunge să o neglijeze sau chiar să o modifice.

 

Vibe-ul orașului tau

Dacă vorbim de Botoșani sunt mereu surprins de felul în care s-a schimbat din 2011 de când am plecat. Deși este un oraș care are o medie de vârstă mai înaintată am observat din ce in ce mai mulți tineri care au decis să se reîntoarcă acolo, în același timp a prins un aer fresh, cu străzi curate, locuri bine luminate și frumos amenajate, dar mereu este loc și de mai bine. 

De București, din păcate, nu prea pot spune multe. Printre puținele lucruri mișto pe care le are Bucureștiul este diverisitatea de oameni și de mentalități, oameni care reușesc să creeze mai mici sau mai mari comunități care să schimbe ușor-ușor orașul în bine, iar printre puținele exemple se numără și Street Delivery.

  

Cum poate fi ajutat spiritul unui oraș

Spiritul orașului poate fi ajutat de oameni și de implicarea acestora în comunitate, fie că vorbim de o simplă hârtie pe care nu o mai aruncăm pe jos ci într-un coș de gunoi până la creearea unei strategii de revitalizare urbană care este făcută tot de oameni cu ajutorul brand-urilor sau al statului.

Locuitorii acelui spațiu sunt cei care oferă spirit și farmec orașului respectiv, de aceea cred că ei ar trebui să stea la baza dezvoltării urbane. 

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Branded


Related