[Youniverse] Ioana Ciolacu: Găsirea de soluții creative stă la baza dezvoltării mele. Noutatea tehnologică e o temă care mă inspiră acum

[Youniverse] Ioana Ciolacu: Găsirea de soluții creative stă la baza dezvoltării mele. Noutatea tehnologică e o temă care mă inspiră acum
Ioana Ciolacu. Credit foto: Oltin Dogaru

Frumos, dar și necesar și util. Aceasta este filosofia după care se conduce Ioana Ciolacu de mai bine de 10 ani în design. ”Applied” din ”applied art” are pentru ea o greutate egală cu arta în sine. Tocmai de aceea, Ioana își caută inspirația în inovație, iar creațiile ei sunt mereu soluții neașteptate la realitatea din jur. În această perioadă, ea cercetează materiale și tehnici sustenabile, atât pentru linia de haine, cât și cea de footwear, și se inspiră din noutatea tehnologică, cum ar fi dezvoltarea de piele din ciuperci, dar și practicile clasice de creare și manipulare a materialelor. Brandul ei a fost creat acum 10 ani pentru a exprima fără niciun compromis viziunea ei estetică. 

Îmi place utilitatea designului și mi se pare că greutatea și justificarea unui lucru frumos vine tocmai din ideea de necesitate, de ancorare în realitate, spune Ioana.

Unul dintre primele proiecte la care a lucrat a fost dezvoltat pe principiul lipsurilor: a creat o serie-concept de haine care puteau avea o cusătură, maxim două, prin tehnici inspirate din Moebius strip și origami. Ioana a câștigat European Fashion Award Berlin și a absolvit un master în Design si Tehnologia Modei la London College of Fashion și a lucrat pentru Stella McCartney. Absolventă Waldorf, a urmat cursurile Facultății de Arhitectură, când, în anul cinci, s-a hotărât să înceapă să studieze și altceva în paralel. A fost UNARTE și debutul aventurii ei în design.

Care a fost declicul care a adus-o în design, prin ce transformări a trecut până a ajunge aici, care au fost momentele de grație și cum s-a schimbat perspectiva asupra rolului ei de designer? Despre toate acestea vorbim cu Ioana Ciolacu în cadrul seriei [Youniverse], dezvoltată în parteneriat cu DELL XPS.
O serie în care urmărim inspirația și formele ei, ajungem în universul intim al creatorilor și descoperim felul în care își creează propriul univers, devenind la rândul lor surse de inspirație pentru ceilalți. 

 

2021: business, creație, educație & inovație 

Business-ul Ioana Ciolacu a crescut mult în ultima perioadă, așa că avem proiecte care merg în paralel. Pe de o parte aspectul tehnic, de producție - se lucrează full time pentru a onora comenzi internaționale, având o comandă record cu deadline în august. Așa că, din punctul ăsta de vedere, planul este să reușim să onorăm comenzile. 

Când vine vorba de partea estetică, creativă, de brand, avem în plan participarea la Romanian Creative Week în iunie, unde vom avea un catwalk, chestie de care îmi era dor - să am experiență de backstage.

De asemenea, în aceeași perioadă, vom expune la Romanian Design Week, ca în fiecare an. Ah, iar planul care ia forma în perioada asta este linia de vegan footwear pe care o pregătesc. 

Un alt aspect care mi se pare super important și care capătă formă, e cel de educație. Așa că, pe lângă faptul că sunt implicată, alături de  Lucian Broscătean - coordonatorul proiectului - în dezvoltarea INNOVATIVE FUTURE PLATFORM, platformă pentru tineri designeri, am și diferite proiecte individuale menite să sprijine și să încurajeze tinerii designeri, cum ar fi Romanian Fashion Council. 

Și, în fine, pe plan personal, planul este să reușesc să mă văd cu prietenii și bineînțeles, să pot călători. 

Foto @Horatiu Sovaiala

 

Un moment recent de triumf personal 

Am avut un asemenea moment chiar ieri, chiar dacă nu este despre mine sau munca mea. Să explic: pentru că școala se face online, studenții de la Unarte nu și-au mai putut prezenta colecțiile de licență într-un show, în ultimii doi ani. Mi s-a părut trist că pornesc la drum fără această experiență și m-am gândit cum aș putea ajuta. Așa că, împreună cu Studio82, am pus la cale un shooting profesionist pentru ei și pentru ca colecțiile lor să aibă vizibilitatea cuvenită. Echipa Studio82 și-a pus la dispoziție toate resursele high end iar studenții au avut parte de experiența unui shooting profesionist și, bineînțeles, fotografii impecabile.

Sunt foarte mândră de proiectul ăsta și am ales să vorbesc despre el în locul realizărilor personale, pentru că cred că cu ocazia acestei inițiative se creează un precedent care ar putea să fie exemplu pentru conduitele din domeniu.

  

 

Tehnologia ca sursă de inspirație

Sunt într-o perioadă în care fac research pe materiale și tehnici sustenabile, atât pentru linia de haine, cât și cea de footwear. Deci noutatea tehnologică, cum ar fi dezvoltarea de piele din ciuperci, dar și practicile clasice de creare și manipulare a materialelor, sunt teme care mă inspiră acum.

The Sunchaser Dress and Spring Gloves featured in “Key to the next world”. 
Photography: @mihaismeu/ Model: @kikineatza / Styling: @flaviana_is

 

Declicul. Drumul spre design

Dintotdeauna am vrut să mă fac arhitect, ca părinții mei. Iar după ce m-am făcut, în 2010, mi-am dat seama că designer mi s-ar potrivi mai bine. Alte meserii la care m-am gândit au fost: mireasă?!, restaurator de picturi murale, dublu agent secret și actriță.

Țin minte că aveam așa un avânt de nestăvilit și că eram complet absorbită de domeniul acesta atât de fain, încât eram ca un burete care asimila tot, atitudine care nu s-a schimbat nici azi. Cred că designerii și creativii în general erau mai focusați pe munca lor și mai puțin pe imagine și asta cred că îmi lipsește într-o oarecare măsură, deși în secret judecam artiștii introvertiți care nu făceau mare lucru pentru a fi văzuți. Dar, atunci că și acum, era greu să trăiești într-un echilibru.

 

Ce îți place la munca ta

Ce îmi plăcea la început îmi place și acum: noutatea fiecărei zile, în care învăț ceva nou și dinamica vocației. Ce mă frustra atunci era lipsa de resurse, iar acum mă enervează lipsa eticii în practici și greenwhashingul.

 

Primele încercări. Temeri

Din lipsa de resurse, găsirea de soluții creative stă la baza dezvoltării mele. Unul dintre primele proiecte a fost chiar dezvoltat pe principiul lipsurilor: pentru că nu aveam la dispoziție utilajele necesare, am dezvoltat o serie-concept de haine care puteau avea o cusătură, maxim două, prin tehnici inspirate din Moebius strip și origami.

Am produs acele piese în atelierul scolii și am și luat un premiu pentru ele. Deși îmi stă în fire să nu îmi mai placă ceva de îndată ce am finalizat, uitandu-mă în spate sunt totuși mândră de primele încercări. Așteptările mele de atunci erau să mă vadă și să mă ia sub aripă un mare designer, pentru că teama era că nu sunt suficientă pentru a reuși de una singură.

 

Momente esențiale

Încurajarea pe care am primit-o prin premiul din studenție, în Germania, cu proiectul de care aminteam mai sus, momentul Stella McCartney care mi-a lansat cariera și primul buyer care mi-a dezvoltat partea antreprenorială.

 

Dezamăgiri. Momente de grație

Oamenii și acțiunile lor au tendința să dezamăgească. De la oameni la care mă uitam în sus și care au dezamăgit, până la obiceiurile noastre în general de a consuma moda în felul în care o facem astăzi, este normal să existe atât probleme, cât și critici. Dar cred cu tărie că oamenii și obiceiurile se pot îmbunătăți.

Momentele de grație sunt multe, de la o apreciere, la o reușită și până la un client mulțumit. Însă am tendința să le pun în suspensie și să le folosesc pentru a mă îmbunătăți personal, pentru că cu cât ești mai successful, cu atât ar trebui să-ți măsori valoarea în modestie.

 

Rolul designului 

Designul este parte din mine, așa am fost crescută și nu mă pot detașa de asta. Iar odată ce am intrat în modă, am descoperit un domeniu mult mai fascinant decât credeam că este, cu bune și rele. Îmi place utilitatea designului și mi se pare că greutatea și justificarea unui lucru frumos vine tocmai din ideea de necesitate, de ancorare în realitate. Normal că mă bucur mult de piese valoroase suspendate de timpuri, însă în modă, filosofia mea este că ‘applied’ din ‘applied art’ are o greutate egală cu arta în sine. 

Spring Summer 21. Inspirată de Scaunele lui Ionesco, colecția e un catharsis al absurdului

 

Schimbări în design

Fluxul infinit de informații de care dispunem cred că a influențat mult attention span-ul și odată cu asta și felul în care consumăm orice. Ca răspuns, au apărut casele de modă vedete peste noapte, uniformizarea și puterea marketingului. Nu știu dacă e bine sau rău, vom vedea, eu sunt doar un observator.

 

Frumusețea în 2021 și transformările ei

Introspecția, back to the roots, tihna și conștientizarea fragilității omenirii sunt idei care, chiar daca sunt bitter sweet, eu le consider frumoase. 

 

Ce înseamnă pentru tine să fii bun în ceea ce faci

Bun în ceea ce faci pentru mine înseamnă să fii bun în lucrurile care nu se văd. În lucrurile importante, în micromanagement și în relația cu oamenii cu care interacționezi. Cumva cred că lucrurile astea nu ți le poate lua nimeni, indiferent de cât de relevant ești. Alert sunt mereu, pentru că controlfrickness și pentru că îmi place să învăț. Așa că nu prea mă gândesc că voi ieși la pensie vreodată.

Relevanța în modă e discutabilă, o singură greșală te poate pune într-un con de umbră, sau câteodată nici atât. Însă moda reflectă societatea și comportamentul și nevoile oamenilor din prezent. Cât timp designul reflectă asta, chiar și off trend, munca unui designer este justificată.

 

Linia care delimitează meseria de viață personală

E blurred complet, pentru că Alex, partenerul meu de viață, este managing partner la Ioana Ciolacu, deci avem un business de familie să zicem. Pe de o parte e ideal, pentru că avem atât de multe lucruri în comun, pe de altă parte, ducem munca și acasă și în vacanță. Dar iubim ceea ce facem și am învățat să trăim cu asta.

 

Restartul

Sunt genul care se simte prost dacă stă degeaba într-o marți, deși câteodată îmi iau liber că să mă reculeg. Tot ce e mai mult de o zi liberă, neplanificat, e complet neobișnuit pentru mine. Țin însă mult la a merge de doua ori pe an în Iași la familie, de sărbători și o săptămână de vacanță vara.

Eu mă destind învățând programare html, desenând, mergând cu cățeii în parc sau la cinema. Iar mai nou am descoperit o pasiune nouă, fotografia pe film și aparatele complet mecanice, fără baterii :)

 

Tehnologia, parte din noi

Cele mai folosite aplicații: Google Calendar, Analytics, Stripe, Revolut și Instagram. Tehnologia e parte din mine și cred că for the right reasons, e benefică. Nu știu exact cum m-a schimbat, pentru că a crescut și a evoluat odată cu mine, de la primul calculator și primul telefon mobil până la deep fake. Totuși, evoluția tehnologiei este o unealtă și merge mână în mână cu evoluția omenirii.

 

De ce ți-e teama cel mai mult în 2021. Ce te încântă

Îmi este teamă să nu uităm prea repede chestiile pe care le-am învățat anul asta. Mă încântă schimbarea paradigmei.

Noutatea fiecărei zile și lecțiile ei. Schimbările necesare.

Două posibile motoare ale performanței. „XPS - Best in Show” Dell Technologies susține provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, încurajează  performanța.  #XPS #BestInShowRomania #Youniverse

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related