The Institute si ING Bank prezinta Romanian Design Week 2016

The Institute si ING Bank prezinta Romanian Design Week 2016

The Institute si ING Bank prezinta cea de-a patra editie a Romanian Design Week, cea mai mare celebrare a designului romanesc. Expozitia centrala, gazduita de Piata Amzei, reuneste anul acesta lucrarile a 150 de designeri si arhitecti. Romanian Design Week 2016 are loc intre 20 mai si 5 iunie, iar expozitia centrala va fi deschisa publicului larg, incepand cu 21 mai, intre orele 10 si 22.

"Suntem mandri sa ne numaram printre cele 100 de design week-uri ce sunt organizate in peste 60 de orase din lumea intreaga, cu atat mai mult cu cat tocmai am participat la World Design Weeks Summit, in cadrul Trienalei de la Milano. Romanian Design Week a crescut in paralel cu aceasta miscare a evenimentelor de profil si suntem norocosi ca initiativa noastra s-a bucurat de entuziasmul, increderea si suportul partenerilor care ne impartasesc viziunea.

Fara parteneri cel putin la fel de ambitiosi, fara curatorii care sa fi crezut in misiunea noastra inca de la prima editie, fara oamenii de creatie care ne-au pus la dispozitie timpul si talentul lor, Romanian Design Week nu ar fi putut capata amploarea de care se bucura astazi", declara Andrei Gavrila-Bortun, CEO The Institute.

"ING a inclus Romanian Design Week in planul de proiecte de dezvoltare urbana pe care le sustine. In ultimii cinci ani, banca a investit 650.000 de euro in astfel de proiecte, care isi propun sa schimbe in bine viata in oras. Anul acesta, pe langa sustinerea evenimentului in sine, ING si-a asumat impreuna cu The Institute un obiectiv ambitios: reintroducerea Pietei Amzei in circuitul urban. Ne dorim ca Bucurestiul sa se bucure din nou de energia si forfota pietei – de data asta, o piata a industriilor creative", a declarat Roxana Colisniuc, CSR officer ING Bank.

Ca in fiecare an, expozitia centrala Romanian Design Week va aduce in atentia publicului cele mai bune proiecte de design din ultimul an in domeniile: Arhitectura, Urbanism, Design de obiect, Design Hibrid, Design grafic si ilustratie, Design Vestimentar si Design de produs.

Selectia lucrarilor a fost facuta de catre organizatori, alaturi de un board de consultanti din care fac parte: Adrian Soare, Arhitect Partener SYAA, Domnica Margescu, director de moda Elle, Maurice Munteanu, editor de moda Elle, Mihai Gurei, director de creatie si fondator Intro, Ovidiu Hrin, graphic designer si Stefan Barutcieff, director de creatie la Pilotfish, Munchen.

Adrian Soare, curator al categoriei Arhitectura, Arhitectura de interior si Urbanism, a selectat anul acesta „proiecte argumentate, care surprind spiritul unui loc, parfumul istoriei sale, amprenta personalitatii celor care au trait sau vor trai acolo”. „Ne place sa descoperim idei noi, potriviri neasteptate de spatii, de utilizari si de materiale, detalii inteligent concepute”, declara Adrian Soare.

“Moda romaneasca a ultimilor ani a cunoscut transformari senzationale si extrem de vizibile. Incepand de la prezenta designerilor romani la Saptamanile Modei si terminand cu faptul ca multi dintre ei se regasesc in selectia unor magazine multi-brand sau concept-store-uri recunoscute international, moda romaneasca are deja o istorie.

Bref, selectia pentru aceasta editie a Romanian Design Week a fost facuta in mod firesc - am ales numele care au reusit sa impuna o directie clara, designerii care au demonstrat ca au consecventa si ca pot transforma moda si intr-un business, intr-o meserie”, spun Domnica Margescu si Maurice Munteanu, curatori ai categoriei Design Vestimentar.

Ovidiu Hrin, curator al categoriei Design grafic si ilustratie, a cautat dincolo de executia stilistica, de epatarea vizuala si a apreciat “gandirea programatica, procesul, asumarea responsabilitatii de a intelege si solutiona nevoia, in final o cheie pentru a gasi rostul designerului”. “In efervescenta creativa actuala tot mai multe lucruri trec drept design, insa tot mai putin gasim in spatele lor gandire strategica, efort, proces de cautare a unor solutii sustenabile. Si totusi, designerii au (inca) posibilitatea de a forma opinii, de a influenta comportamente. E cazul sa vorbim, mai ales acum, de responsabilitatea designerului”, explica Ovidiu Hrin, graphic designer Synopsis.

Designul expozitiei centrale este semnat pentru al patrulea an consecutiv de arhitectul Attila Kim. Considerand cladirea Pietei Amzei drept unul dintre cele mai atragatoare si enigmatice obiective din centrul Bucurestiului pentru un arhitect, Attila Kim si-a propus ca prin arhitectura expozitiei centrale sa puna in valoare spatiul dinamic al pietei si sa valorifice toate elementele definitorii ale cladirii.

"Fluiditatea spatiului interior, relatia vizuala dintre nivelurile inundate de lumina naturala, sau legaturile cu spatiile exterioare de facturi diferite de la ambele niveluri ofera foarte multe elemente de exploatat in definirea traseului si a formei arhitecturale a expozitiei. Inspirata din functiunea de baza a cladirii, expozitia centrala isi propune sa devina un loc de intalnire cu o atmosfera vibranta, care sa ne ofere imagini largi de ansamblu, atat la propriu, cat si la figurat", explica Attila Kim.

Sustinator al Romanian Design Week din 2013, UniCredit Bank propune in cadrul editiei de anul acesta un circuit special, care include expozitiile Diploma Selected, Romanian Design Week Classics si Noptile Industriilor Creative.

"Este al patrulea an consecutiv de cand UniCredit Bank sustine Romanian Design Week si este unul dintre proiectele cele mai apropiate ADN-ului nostru de brand", declara Anca Nuta, First VP, Identity and Communication Director UniCredit Bank Romania. "Suntem banca industriilor creative si asta de niste ani buni. Am ramas alaturi de Romanian Design Week pentru ca noi credem cu tarie in consecventa. In a gandi si a face lucrurile pe termen lung si nu a astepta rezultate peste noapte. Iar acesta este unul dintre mesajele pe care vrem sa le dam spre comunitatea creativa.

Ca este esential sa ai talent, dar nu este suficient. Ai nevoie de rabdare, de incredere si de munca pentru a-ti transforma talentul intr-o poveste reala de succes. Si de o banca. In acest sens ne dorim sa fim o punte intre mediul de business si industriile creative, sa promovam povesti autentice si oamenii din spatele acestora si impreuna cu ei sa ajungem sa dezvoltam o piata sustenbila de design romanesc", a completat Anca Nuta.

Diploma Selected este o expozitie capsula care aduce in prim plan dialogul artistic intre 12 profesionisti din industriile creative si 12 proaspeti absolventi ai facultatilor vocationale. Aceasta va fi gazduita in perioada 21-29 mai de Casa Filipescu-Cesianu, parte a Muzeului Municipiului Bucuresti.

Expozitia Romanian Design Week Classics, care va avea loc la ICR Bucuresti intre 20 mai si 8 iulie, reuneste proiecte create de patru designeri pentru cele patru editii RDW si documenteaza dezvoltarea tehnicilor si stilului lor de-a lungul anilor.

Harta Romanian Design Week 2016 va cuprinde 50 de evenimente conexe care se vor derula pe parcursul celor 17 zile - conferinte, expozitii, proiectii sau ateliere, ce vor avea loc in diverse spatii conventionale si neconventionale, galerii de arta, studiouri de design, ateliere sau showroom-uri cu scopul de a promova designul si toate disciplinele acestuia.

Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia, tarile invitate la cea de-a patra editie a Romanian Design Week, vor prezenta in cadrul expozitiei "A Turn for the Better" cinci propuneri de dezvoltare urbana create de arhitecti, urbanisti si activisti din tarile scandinave. Expozitia, care va avea loc la Piata Amzei, este organizata cu sprijinul ambasadelor Danemarcei, Finlandei, Norvegiei si Suediei in Romania si cu aportul financiar al Fondului Cultural Nordic.

Designerii si artistii prezenti in expozitia centrala RDW 2016:

Arhitectura, Arhitectura de interior & Urbanism

ADNBA // Atelier Mass // ateliercetrei // Atelier Zundel Cristea // Atelier d'Architecture Autogeree - R-URBAN // Bergen Arkitekthogskole (BAS) Norway + Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) // Bogdan&Van Broeck // Bogdan Ciocodeica & Diana Rosu // Ciprian Manda //  Dico&Tiganas // ENE+ENE ARHITECTURA // Exhibit Arhitectura // LAMA // Marius Miclaus – Archaeus // Mana de lucru // Mihai Popescu // Oblic Studio // OOPY Arhitectura // pandapanda // PickTwo Studio // PRODID //  Re-Act Now //  Republic of Architects // Roy David Studio // Square One // Stardust Architects // STARH // SYAA//Urboteca.

Design grafic si ilustratie - Prezentat de Grolsch

441 Design Studio // Adina Sufana // AITCH // Alex Iliescu // Alexe Popescu // Alina Andrei // Andrei Cojocaru // Anna Florea // Anna Julia Benczedi // Asociatia PlusMinus / Atelierul de Grafica // Bianca Dumitrascu // Camellie // Carturesti // Corina Duma // Creionetica // Dan Cretu // Dorian Pascuci // Fabrik // Florin Ghenade // Ghica Popa // GRAPHO_MAT // Havas Worldwide ADDV // Ioana Sopov (Asociatia Visual Playground) // Kape Illustration // Laura Leonte // Loot // Loreta Isac // Maria Surducan // Mihai Manescu // Paul Dersidan // Paula Duta // Radu Manelici // Raymond Bobar // Rizi Design // SADDO // Save or Cancel // SilkEight // Sorina Vazelina // Tuan Nini // Tudor Prisacariu.

Design de obiect – Prezentat de Philips

201 Design Studio // Agnes Lukacs // Alexandra Morosanu // Ana Barbu // Anca Ioana Cretu // Atelier Mustata // Atelier Simplu // Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis // Ciprian Manda // Corvin Cristian // Cristian Branea // Dare to Rug // eematico // Eliza Yokina // Ion Macarie // Kaptura de Aer // Leea Toys - Sorin Chirica & Dan Popa // Madalina Teler // Mihai Manda // Miso Architects // MOFT // MORMI // MUD // NOI DOI // novum - Eliza Culea & Min Hong // Octavian Gugu // Origamic - Paul Budan + Cristina Enuta // PandaPanda // Radu Abraham // Timeea B. Diosi // Ubikubi / Vlad Oana // Vlad Osiac // Woodish // YUMI-STUDIO.

Design de produs – Prezentat de Lenovo

Andrei Sandu // Alexandra Ghioc + Electra // Bisector Studio + UpsideDown // LTFB Studio // Prototip Studio // OAKY // Schneider Sarto //The Awesome Project// Vlad Butucariu // WOODLENS.

Design vestimentar - Prezentat de Burn

Adelina Ivan // Ana Alexe // Ancuta Sarca // Andreea Badala // Andreea Tincu // Carmen Secareanu // Ioana Ciolacu // Irina Marinescu // Lana Dumitru // Lena Criveanu // Lucian Broascatean // Lucian Rusu&Crina Bulprich // PULSE // Smaranda Almasan.

Design Hibrid

360 Revolution // Adela Muntean // Assamblage - Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana // Augmented Space Agency // Carla Szabo // Hippos Design // Julien Britnic // Kitra // Lana Dumitru // Loreta Isac // Mihaela Glavan // Patzaikin // Typopassage // Stardust.

 

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este un eveniment anual care promoveaza designul romanesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic si cultural.

Este primul proiect dedicat in intregime designului, care se adreseaza atat publicului, cat si profesionistilor. In fiecare an, Romanian Design Week traseaza o harta a evenimentelor si spatiilor ce promoveaza designul. In 2016, RDW va avea loc in perioada 20 mai – 5 iunie. 

The Institute promoveaza industriile creative din Romania, urmarind sa contribuie la modernizarea Romaniei. The Institute initiaza si organizeaza evenimente de 17 ani si a construit o comunitate ce reuneste antreprenori, profesionisti si publicul industrilor creative din Romania. Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ in tara, creste si diversifica audienta atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agentiilor si manufacturilor, promoveaza antreprenorii si profesionistii creativi pe plan national si international.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related