[Human, Art & Tech] Alexandru Cartuș: Tehnologia, arta și realitatea urbană se dezvoltă împreună și construiesc un ecosistem nou pe zi ce trece

[Human, Art & Tech] Alexandru Cartuș: Tehnologia, arta și realitatea urbană se dezvoltă împreună și construiesc un ecosistem nou pe zi ce trece

Momentan, oamenii comunică prin tehnologie, dar dacă în viitor va fi posibil să comunice chiar cu tehnologia însăși? De la astfel de întrebări a pornit Alexandru Cartuș în crearea lucrării lui, ”Art Beyond the Future”, înscrisă la Human Technology Street Art Challenge by George. Lucrarea face trimitere la arta viitorului și la posibilele colaborări dintre oameni și inteligența artificială, temă care îl preocupă de mai mult timp pe Alexandru și este chiar subiectul lui de licență. Experimentele lui se bazează pe influența tehnologiei asupra umanității și a artelor și vrea să dezvolte o animație în Realitatea Virtuală despre Sinele Virtual.

Odată cu evoluția rapidă a tehnologiei, atât arta cât și realitatea urbană se adaptează treptat la nou, întrucât mereu a existat o dorință de a evolua din ce în ce mai mult. Simbioza perfectă între cele trei entități ar putea fi posibilă într-un viitor apropiat, cu ajutorul realității virtuale, augmentate sau mixte, spune Alexandru

Vorbim cu el în rândurile de mai jos despre tehnologie, artă și eu-uri virtuale. Iar pe voi vă așteptăm să răspundeți la propriile întrebări despre tehnologie și viață și să vă înscrieți în competiție. Înscrierile se încheie pe 15 iunie. 

 

Bio pe scurt

Mă numesc Alexandru Cartuș, am 22 de ani și sunt student în anul III licență în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, la care studiez pictura. Demersul meu artistic a început undeva prin 2010, când m-am înscris la Liceul de Arte din Craiova, unde am și absolvit liceul în 2018.

În ultimul timp am fost preocupat să studiez chiar adaptabilitatea omului la evoluția tehnologică, întrucât pentru examenul de licență vreau dezvolt o animație în Realitatea Virtuală despre Sinele Virtual.

Lucrare de Alexandru Cartuș

În Decembrie 2020 am colaborat cu Bogdan Matei, asistent doctorand în cadrul facultății mele și am realizat o lucrare digitală experimentală pentru expoziția Post-Nothing din Arad, ce a avut loc la Kinema Ikon. Restul experimentelor și lucrărilor mele se bazează pe influența tehnologiei asupra umanității și a artelor, sau se referă la rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimele decenii.

 

Competiția Human Technology Street Art Challenge by George

Am văzut Human Technology Street Art Challange by George în urma unui anunț pe Facebook și având în vedere chiar sfera mea de cercetare, m-am gândit că mi s-ar potrivi tema dată de voi, la care particip cu o lucrare ilustrată într-un stil cartoonish, care se referă la transformarea artei peste un secol, în care Inteligența Artificială poate colabora cu umanitatea pentru a crea un obiect de artă special.

Mă bucur că am reușit să îmi fac puțin timp să mai ilustrez câte ceva, fiind foarte ocupat cu dezvoltarea lucrării pentru licență. Procesul a fost unul destul de simplu, m-am legat de cuvinte-cheie și am schițat mai multe idei de la care am plecat, apoi a început să se contureze chiar ilustrația cu care am participat, Art Beyond the Future.

Brief-ul mi s-a părut foarte bine structurat, cu indicații clare și nu am întâmpinat nicio provocare.

 

Tehnologia, arta & realitatea

Din punctul meu de vedere, tehnologia, arta și realitatea urbană se dezvoltă împreună și construiesc un ecosistem nou pe zi ce trece. Odată cu evoluția rapidă a tehnologiei, atât arta cât și realitatea urbană se adaptează treptat la nou, întrucât mereu a existat o dorință de a evolua din ce în ce mai mult. Simbioza perfectă între cele trei entități ar putea fi posibilă într-un viitor apropiat, cu ajutorul realității virtuale, augmentate sau mixte, ce ar putea aduce individul în posibilitatea de a interacționa cu tehnologia direct din interiorul acesteia, prin imersiunea cu virtualul.

Lucrare de Alexandru Cartuș

 

Relația cu tehnologia

Sunt foarte legat de tehnologie chiar de la o vârstă mică, pentru că am avut primul calculator în 2003, la aproape 4 ani, vârstă la care îl foloseam doar să mă joc pe monitorul cu tub. Apoi, din 2007 am avut primul contact cu internetul și am descoperit multe informații și lucruri, dar mai ales jocuri, ce ma preocupau pe mine la momentul respectiv.

Odată cu dezvoltarea internetului și apariția mai multor platforme sociale, am început să cunosc și să vorbesc cu oameni din toate colțurile țării, cu care am păstrat prietenii până și în momentul de față. Îmi amintesc primul telefon pe care l-am avut și mă minunez de cum am prins vremurile în care telefoanele fără internet, touchscreen, camere foto/video existau. Simpla observație a dezvoltării atât de rapide în tehnologie în ultimele două decenii m-a făcut să fiu din ce în ce mai interesat și de zona în care arta se poate uni cu tehnologia.

În ultimii ani am folosit tehnologia ca instrument pentru dezvoltare pe plan artistic.

Lucrare de Alexandru Cartuș

Cel mai bun lucru pe care tehnologia îl aduce în viața mea este posibilitatea de a comunica in timp real cu persoanele dragi, atunci când suntem la distanță.

Nu cred aș putea să trăiesc la fel fără tehnologie sau artă, întrucât am crescut cu ele de mic și în momentul de față ele reprezintă cam tot ce sunt eu acum, probabil aș simți că nu îmi înțeleg scopul fără tehnologie și artă.

[Citeste brieful si inscrie-te aici la Human Technology Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Oameni

Sectiune



Branded


Related