[Human, Art & Tech] Andrei Felea: Prin simbolul amprentei, sugerez sentimentul de copleșire în ceea ce privește problemele “omului high-tech”

[Human, Art & Tech] Andrei Felea: Prin simbolul amprentei, sugerez sentimentul de copleșire în ceea ce privește problemele “omului high-tech”

Andrei Felea a fost inspirat în ultima perioadă în creațiile lui de relația omului cu tehnologia și transformările care au loc cu individul în mediul virtual. Când a aflat de Human Technology Street Art Challenge by George nu a stat prea mult pe gânduri și s-a înscris cu două propuneri bazate pe simbolul amprentei. Este mereu în căutare de pereți pe care să se poată exprima, iar concursul a venit chiar cu provocarea potrivită. 

Originea umană este punctul de la care am pornit în realizarea lucrărilor. Ne aflăm într-o perioadă dificilă, în continuă schimbare, iar tehnologia este tot mai avansată. Vine în ajutorul nostru, făcându-ne viața mai ușoară. Cea mai mare problemă adusă omenirii de către tehnologie este faptul că aceasta a ajuns să nu mai fie o opțiune, ci o obligație.

Concursul a intrat în etapa jurizării şi a votului. Juriul evaluează și notează, voi puteți vota lucrările care v-au impresionat. Iată-le aici. Iar Andrei povestește mai jos cum a lucrat cele două înscrieri din concurs și care e relația lui cu tehnologia. 

 

Bio pe scurt

Salutare, Andrei este numele meu, am 25 de ani și sunt artist vizual. Sunt din Galați, unde am absolvit Liceul de Arte, iar mai recent, Universitatea Națională de Arte din București, secția Artă Murală. Momentan locuiesc în București, oraș pe care încă îl explorez în lung și în lat.

În ultima perioadă m-a inspirat relaţia omului cu tehnologia şi cum evoluează făcându-ne viaţa mai uşoară. În ultimii ani am gasit inspiraţie în ceva atât de comun încât nici mie nu îmi vine a crede, o amprentă. Am stat şi am sintetizat ideea amprentei şi funcţionalitatea ei plecând de la recunoaşterea noastră prin simpla atingere a telefonului. Am observat cum forma se poate mula pe orice suprafaţă şi pot aborda cu uşurinţă diferite teme.

 

Înscrierea la Human Technology Street Art Challenge by George 

Nu am stat prea mult pe gânduri şi am înscris două lucrări pentru concursul “Human Tehnology”. Sunt tot timpul în căutare de pereţi potriviţi pentru murale, iar concursul mi s-a părut o oportunitate de a mă exprima.

 

Inspiratia

Originea umană este punctul de la care am pornit în realizarea lucrărilor. Ne aflăm într-o perioadă dificilă, în continuă schimbare, iar tehnologia este tot mai avansată. Vine în ajutorul nostru, făcându-ne viața mai ușoară. Cea mai mare problemă adusă omenirii de către tehnologie este faptul că aceasta a ajuns să nu mai fie o opțiune, ci o obligație. Oricât am încerca nu putem scăpa de interacțiunile cotidiene cu lumea digitală, care este inevitabilă. Omul își lasă atât amprenta socială, cât și pe cea fizică peste tot în jurul său.

M-am folosit de motivul amprentei, conferindu-i o simbolistică contemporană, tranformându-l într-un pattern. Astfel sugerez sentimentul de copleșire în ceea ce privește problemele “omului high-tech”.

Mi-a plăcut foarte mult tema concursului, îndrăzneaţă şi actuală. Nu am întâmpinat dificultăţi în procesul de creaţie şi am dat frâu liber imaginaţiei.

 

Tehnologie, arta & realitatea urbana

Văd street-art’ul ca o formă de comunicare între lucrarea artistului și oamenii care interacționează cu ea. Când o pictură murală apare într-o zonă inestetică din oraș, oamenii sunt puși în situația în care trebuie să simtă ceva: Le place, nu le place, o tolerează, o admiră. Chiar dacă sentimentul lor uneori poate să tindă către ceva negativ, murala i-a provocat să judece, să gandească, să-și exprime o părere, chiar dacă poate doar în gând. Am ales o cromatică mai puţin obişnuită, care să atragă chiar și cel mai critic trecător.

Aproape orice om s-ar opri din ceea ce face dacă ar descoperi o amprentă pe un obiect personal, într-un loc cunoscut sau neobișnuit. Consider că persoanele cărora le-ar ieși în drum muralul meu, s-ar opri din drumul lor, chiar dacă doar mental.

Pentru a ajunge la o simbioză sunt sigur că arta stradală trebuie să fuzioneze cu aplicaţiile telefoanelor încât interacţiunea să fie cât mai intensă şi să provoace interes, şi aici mă refer la realitatea augmentată.

 

Relatia cu tehnologia

De mic mi-au plăcut gadget-urile și calculatoarele. Îmi plăcea să le “disec” și să văd se se află în interiorul lor și ce le face să funcționeze. Primul contact cu un calculator a fost undeva pe la 6 ani când am fost la un prieten acasă. Mai mult de un joc cu mașini și Tetris nu știam la ce folosește. Țin minte doar că pornea foarte greu și se supraîncălzea.

Despre primul telefon, știu că ai mei l-au cumpărat să comunicăm mult mai ușor și era mult mai practic să îl avem la îndemână când se întâmpla ceva urgent. Cred că era un Siemens monocrom și singura utilizare era pentru apeluri. Au trecut anii, și de la tastat butoane zgomotoase și probleme cu semnalul, acum scriu textul ăsta de pe un telefon inteligent fără să am grijă că rămân fără net sau că îmi sare vreun buton.

 

Limite

Sunt recunoscător celor care au creat și dezvoltat telefoanele inteligente și mai presus de asta, că avem net și informație nelimitată. Mă folosesc de tehnologie zilnic prin diferite device-uri și obiecte menite să interacționeze între ele. În mare măsură simt că îmi influențează viața într-un mod constructiv și am nevoie de uneltele astea să comunic și să transmit mai departe o secundă sau un pixel de bucurie.

Ca orice viciu sau activitate nesănătoasă, la un moment dat trebuie pus un pic de pauză. Sunt conștient de multe ori că petrec mult timp pe social media și îmi scade din productivitate. În sensul ăsta am pus limitări de timp și de fiecare data când le depășesc sunt atenționat.

 

Cum simti ca te-a schimbat tehnologia

Sincer, cel mai bun lucru pe care îl aduce tehnologia în viața mea e că pot rămâne în legătură cu familia și prietenii. Tehnologia este și o sursă de inspirație pentru mine.

Clar nu aș fi fost la fel dacă ea nu ar fi avut avântul ăsta din ultimele decenii.

 

Fara tehnologie & fara arta

Se poate trăi fără tehnologie, putem privi la străbunicii noștri sau chiar la noi din ultimii 30 de ani. Astăzi depindem de tehnologie în viața cotidiană și nu prea mai avem răbdarea necesară să așteptăm la un ghișeu sau să mai stăm să gătim.

Când vorbim de artă ne referim la tot. Muzica, dans, pictură arhitectură și altele. De multe ori nu ne dăm seama că multe lucruri care ni se par banale au la bază o istorie și un concept bine definit. Viața ar fi insipidă fără ele și nu am mai avea despre ce discuta.

[Voteaza aici lucrarile inscrise la Human Technology Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Campanii

Oameni

Sectiune



Branded


Related