Zita Moldovan: Cunoasterea unei minoritati prin cultura contribuie la diminuarea rasismului si discriminarii

Zita Moldovan: Cunoasterea unei minoritati prin cultura contribuie la diminuarea rasismului si discriminarii

Când îți dorești să schimbi lucruri, ai nevoie de multă determinare și încredere în proces. E mentalitatea pe care a avut-o Zita Moldovan încă de la începutul călătoriei ei artistice, începută atunci când a plecat la 18 ani de acasă pentru a studia actoria la Cluj. De ce actoria? Pentru că a fost fascinată dintotdeauna de toate opțiunile pentru schimbare pe care le oferă. După ce a terminat facultatea a ales să se mute în București, unde este prezentatoarea emisiunii “Din viața romilor”.

Când se gândește la cum a început totul, simte că meseria ei a ajutat-o să producă o schimbare colectivă pornită de la propria schimbare individuală. A înțeles că e important să faci lucrurile să se întâmple, nu doar să vrei asta. Iar asta se întâmplă prin solidaritatea și susținerea celor din jur.

Pentru că a simțit că în peisajul artistic românesc e nevoie și de o altfel de viziune, a înființat alături de Mihaela Dragan trupa trupa de teatru feminist rom Giuvlipen. 

“Spectacolele noastre abordeaza subiecte indraznețe si incomode pentru unii, dar foarte actuale si apreciate de cei mai multi. Nu a fost usor deloc sa construim un colectiv, sa producem cate 2 -3 spectacole pe an , avand in vedere ca suntem un teatru independent si nu avem finantari din bugetul de stat. Dar cumva eforturile noastre nu au fost in zadar, am reusit sa aducem alaturi de noi actrite si actori romi sa construim un colectiv care cu siguranta vor duce misiunea noastra mai departe.”

În pandemie, Zita a profitat de răgazul pe care l-a avut și a creat colecția Loly care a devenit o celebrare vestimentară a culturii și istoriei rome. Mai multe despre design, viața de artist în România, satisfacții și dezamăgiri am vorbit cu Zita în următorul interviu.

 

Background-ul tău

Sunt Zita Moldovan sunt actriță , vin din Reghin jud Mures , un orăsel superb din inima Ardealului . Aici mi -am petrecut copilaria si o parte din adolescenta , aici m- am format si am invatat foarte multe lucruri bune si frumoase, atat de la părintii mei cat si de la profesorii mei. La 18 ani am plecat la Cluj , acolo am terminat facultatea de teatru si a fost cea mai misto perioada. Apoi in 2005 am venit la Bucuresti si m-am angajat la emisiunea pe care o prezint si acum la Nafional tv -Din viața Romilor.

 

Drumul actoriei 

Mi-am ales meseria asta pentru a putea avea optiuni pentru schimbare , asta mi s-a parut intodeauna fascinat. Doar ca odată cu timpul inveti foarte multe lucruri despre ce inseamna sa fii artist in Romania . Eu cred ca m-a schimbat in multe privinte meseria mea , si asta ma bucura pentru  ca am reusit sa aduc o schimbare individuala dar si colectiva si am reusit sa inteleg ca de foarte multe ori nu e deajuns sa vrei, de cele mai multe ori trebuie sa si poti , si ca sustinerea si solidaritatea este foarte importanta pentru noi toti. 

 

Perspectiva de la început vs. cea de acum

Perspectiva mea asupra rolurilor in general s-a schimbat si cred ca e normal sa fie asa, trecem prin niste schimbari , maturizari noi ca artisti si atunci schimbarea se intampla .

 

Povestea Giuvlipen

Am infiintat Giuvlipen impreuna cu actrita Mihaela Dragan. Totul a inceput in 2014 cand a fost intalnirea noastra magică. Ne-am dat seama atat eu, cat si Mihaela ca e nevoie de o trupă feminista roma de teatru in spatiul cultural romanesc si nu numai. Spectacolele noastre abordeaza subiecte indraznețe si incomode pentru unii, dar foarte actuale si apreciate de cei mai multi. Nu a fost usor deloc sa construim un colectiv, sa producem cate 2 -3 spectacole pe an, avand in vedere ca suntem un teatru independent si nu avem finantari din bugetul de stat. Dar cumva eforturile noastre nu au fost in zadar, am reusit sa aducem alaturi de noi actrite si actori romi sa construim un colectiv care cu siguranta vor duce misiunea noastra mai departe. De asemenea, am reusit cu Giuvlipen sa ocupam cele mai importante spatii de cultura din tara si strainatate si asta nu e putin lucru pentru o trupa de teatru independenta feminista si roma.

 

Arta în pandemie

Perioada pandemiei ne-a afectat pe toti , dar am incercat sa ne adaptam din punct de vedere artistic. Am continuat proiectele Giuvlipen, dar sub o alta forma. Am avut o emisiune pe online ,,Eu sunt actrita principala'' - emisiunea pe care o vom relua din toamna. Apoi un alt proiect la care s-a lucrat foarte mult, ,,Rezistenta e o fata care schimba lumea” - o serie de videouri despre rezistenta. Mihaela a semnat regia artistica iar eu am realizat costumele. Cu ocazia acestui proiect am descoperit actrite tinere si foarte talentate care vor face parte din proiectele viitoare Giuvlipen.

 

Artist  în România

A fi artist independent in Romania inseamna o nesiguranta continua, iar pandemia a scos asta la iveala si mai mult.

Eu am fost mai privilegiata la acest capitol, pentru ca sunt angajata la TV, dar majoritatea colegilor mei nu au privilegiul asta si atunci a fost foarte greu pt ei .

 

Povestea colecției Loly

Loly a aparut in pandemie. Ideea mi-a venit inca din 2016, cand am lansat prima mea colectie. Apoi am luat o pauza de 4 ani pentru ca nu mai aveam timp sa ma ocup de asta .

Loly inseamna rosie in limba romani si semnifica putere, rezistenta, viata. Toate acestea definesc cultura si istoria romilor. Ma bucur ca prin creatiile mele pot celebra cultura si istoria neamului meu. 

 

Surse de inspirație

Colectia Loly este o reinterpretarea a hainelor traditionale rome si sunt surse de inspiratie pentru mine. De asemenea, am lansat o linie de tricouri - Colectia Kali - este dedicata actritei si prietenei mele Mihaela Dragan. Aici inspiratia a venit din spectacolele Giuvlipen, mesajele de pe tricouri fac parte din spectacolele noastre.

 

Greutățile & prejudecățile din meseria ta

Sunt multe prejudecati si stereotipuri atunci cand alegi sa faci o munca ca a noastra. Dar noi eram constiente de asta inca de la inceput. Ne-am asumat cumva aceasta pozitie si incercam prin munca noastra sa aducem o schimbare si sa  vorbim despre noi din mai multe perspective intersectionale.

 

Ce te revoltă 

Cel mai mult ma revolta ignoranta, cand oamenii sunt autosuficienti, cand au impresia ca le stiu pe toate. Apoi ma revolta ignoranta politicienilor indiferent de culoarea politica care nici in 2021 nu vor sa inteleaga cat de importanta este infiintarea unei institutii de cultura rome in Romania.

Teatrul Rom de stat trebuie infiintat urgent, suntem singura minoritate careia ii este incalcat acest drept de a se exprima prin limba si cultura lor pe o scena a unui teatru rom  de stat. Aceasta institutie este necesara atat pentru noi cat si pentru neromi. Cunoasterea unei minoritati prin cultura contribuie la diminuarea rasismului si discriminarii.

 

Care sunt cele mai mari satisfacții

Cea mai mare satisfactie pentru mine ca artista este sa vad cum Giuvlipen se dezvolta prin venirea mai multor artisti si artiste rome. Vorbeam cu Mihaela despre faptul ca am luat si un premiu Uniter si ne gandeam cum validarea trebuie sa vina intodeauna de afara ca apoi sa fii recunoscut in tara ta. Asta s-a intamplat si cu Giuvlipen , la inceput am fost apreciate in strainatate si despre noi au scris publicatii din afara ( The Guardian si altii) si apoi am reusit la noi in tara sa avem turnee in aproape teatrele nationale si nu numai , sa avem co -productii cu teatrele de stat. 

 

Echilibru între viața profesională și cea personală

E greu sa găsesti un echilibru intre cele doua , dar trebuie sa recunoastem ca nu suntem atat de echilibrati in fiecare moment al vietii noastre .E foarte usor sa-ti pierzi echilibrul, iar eu am experimentat asta in pandemie cand am trecut printr-o depresie puternica. Indr-adevar, fara sprijinul celor apropiati este greu sa-ti revii, eu sunt o norocoasa ca am avut parte de sustinere si de tratament specializat. 

 

Proiecte viitoare

Urmeaza un festival international de teatru rom Kate, Akana de care sunt tare mandra. Sunt mandra de colegii mei care au facut eforturi considerabile ca acest lucru sa se intample. Colegul si actorul Alexandru Fifea este directorul artistic al festivalul si ma bucur foarte tare ca prin acest festival a creat spatiu pentru artisti romi din tara si strainatate.

Pentru viitor sper sa intram intr-o normalitate sa fim cu totii sanatosi sa ne ducem proiectele mai departe cu Giuvlipen si sa reusim sa infiintăm Teatrul Rom de Stat. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related