David Stescu, un fotograf de 15 ani fotografiază copii, tineri și adulți cu tulburări din spectrul autist

David Stescu, un fotograf de 15 ani fotografiază copii, tineri și adulți cu tulburări din spectrul autist

David Stescu, un fotograf de 15 ani, diagnosticat cu tulburări din spectru autist, prezintă publicului prima expoziție offline din cadrul proiectului său Faces of Autism. El a fost invitat să-și prezinte fotografiile din acest proiect în cadrul Festivalului Internațional de Fotografie Bucharest Photofest 2021.

Expoziția va avea loc la Muzeul Țăranului Român, în Sala Acvariu, între 1 și 10 octombrie 2021 și are intrare liberă.

Vernisajul se va desfășura sâmbătă 2 octombrie, începând cu ora 16, la Muzeul Țăranului Român.
Evenimentul va avea loc cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare în contextul actual.

Ce este Faces of Autism?

Faces of Autism este un proiect fotografic inedit care prezintă în primă instanță portrete și povești ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, dar urmărește și explorarea multiplelor fațete ale autismului, de la persoane nonverbale până la oameni independenți, cu existență aproape normală.

Fotografiile din acest proiect sunt deja publicate online pe rețelele social media dar și pe website-ul dedicat facesofautism.ro, alături de povestea fiecărui copil. Fotografiile sunt făcute exclusiv de David, iar poveștile scrise de Mihai, tatăl lui David.

Proiectul este în desfășurare de doi ani, timp în care David a fotografiat 13 persoane, în 5 orașe. Aceasta este prima expoziție organizată în proiect, fiind în pregătire și altele, la Cluj, Iași și Timișoara.

Proiectul va fi extins și în străinătate, urmărind o mai bună conștientizare a autismului și acceptarea firească a persoanelor afectate de acest sindrom într-o societate în care diversitatea se face din ce în ce mai auzită.

Pe lângă fotografiile lui David, proiectul conține și un film documentar omonim, care va prezenta poveștile persoanelor din proiect, cu speranța că impactul televiziunii și a rețelelor de streaming poate ajuta și mai mult la popularizarea ideilor promovate de proiect.

S-a lansat deja trailerul pentru episodul pilot, episod care prezintă aventura lui David, fotograful proiectului Faces of Autism. Acolo îi veți întâlni pe părinții lui, bunici, prieteni, profesori, colegi, toți importanți pentru David și recuperarea lui și care își vor împărtăși într-o manieră reală și emoționantă experiențele alături de David.

 

Cine este David?

Când avea 2 ani, David a fost diagnosticat cu tulburări din spectru autist. David nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual și nu interacționa cu cei din jurul său. Anii care au urmat au însemnat ore întregi de terapie zilnic (ABA, logopedie, terapie cu animale, terapie prin artă, terapie ocupațională), timp în care David s-a deschis din ce în ce mai mult.

Acum David vorbește, citește, merge la o școală de masă și este pasionat de geografie, călătorii și fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa către lume. Imaginile pe care le surprinde sunt spontane și David le publică pe blogul său david.stescu.ro și pe rețelele sociale, împărtășindu-și pasiunile cu prietenii săi.

Prin exemplul său personal, David își dorește să ajute la schimbarea percepției societății cu privire la autism. 

David a expus până acum în cinci expoziții personale și ulterior în cadrul Festivalului Dakino 2018 și la Festivalul Internațional de Fotografie Photofest Bucharest 2019. 

David a fost invitat să vorbească la TedX Eroilor, unde a militat în discursul său pentru integrarea în societate a copiilor și adulților cu autism.

 

De ziua internațională de conștientizare a autismului a publicat un mesaj video prin care i-a îndemnat pe oameni să nu mai discrimineze copiii care suferă de autism, mai ales în mediul școlar.

De ce un proiect despre autism?

Un copil recuperat, înarmat pentru viață cu o pasiune puternică, devine un membru activ al societății, desprinzându-se de stigmatul asistatului social.

Fiecare portret publicat aici este un îndemn pentru societate să sprijine orice individ în a-și dezvolta abilități care să-i permită relaționarea atât de necesară în viața cotidiană.

Oricine vede aceste fotografii, citește poveștile acestor copii și tineri minunați, poate înțelege mai bine cum îi poate ajuta, printr-un gest de normalitate care le poate schimba viața.

În mod concret, acești oameni pot fi implicați în activități productive, care îi pot susține pentru a deveni autonomi și în același timp ne pot îmbogăți viziunea noastră asupra vieții.

Unii dintre ei fotografiază, alții desenează, unii sunt oratori deosebiți, scriu poezii sau povești, cântă sau pur și simplu pozează natural în fața unui aparat de fotografiat.

Proiectul își propune să atragă firme, companii și corporații, agenții de publicitate și marketing, care pot construi în jurul acestor persoane proiecte concrete prin care să demonstreze că ei nu sunt mai prejos decât ceilalți și că mai mult, uneori sunt mai buni decât cei care se înscriu în șablonul de normalitate socială.

Realizator proiect: David Stescu, sprijinit de părinții lui Teodora și Mihai Stescu

Consultanți proiect:
Dragoș Asaftei pentru fotografie,
Cristina Bazavan pentru storytelling și PR
Laszlo Bodor & Ionuț Trandafirescu pentru funding / NGO
Matthew Preston for English proficiency
Răzvan Ioniță: director of photography & colourist

Parteneri: Zitec (identitate vizuală și website), Panasonic (partener tehnic), Canon (partener tehnic), ArtKlub (partener tehnic), Photosetup (partener tehnic)
Parteneri media: Kooperativa 2.0 (social media)
Parteneri de mobilitate: Autonom, Dacia

Perioadă desfășurare proiect: 2 - 5 ani

Sesiuni foto: minim 50, din care 10 în București și restul în celelalte orașe din țară
Expoziții: minim 4 pe an, în toată țara

 

Bucharest Photofest, ajuns la a șasea ediție, este un festival-platformă care și-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională. Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România.

Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest și pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualității socio-politice și cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educație vizuală.

În fiecare an, Bucharest Photofest realizează un program cu peste 35 de evenimente - expoziții, proiecții de film, ateliere, masterclass și prezentări de portofoliu. Astfel, într-un concept care încearcă să își întrepătrundă ramificațiile și nuanțele, publicul este primul beneficiar al unor multiple experiențe și expertize artistice, într-o propunere singulară ca desfășurare în timp și ca anvergură în spațiul cultural românesc.

Prin coagularea conceptuală a unor expoziții individuale și colective, festivalul international de fotografie Bucharest Photofest, pe de-o parte se raportează la standardele internaționale ale marilor expoziții și festivaluri de fotografie din lume, iar pe de altă parte încearcă să se impună ca standard profesional și artistic în contextul realităților cultural-sociale din România.

Tema din anul 2021 a proiectului este Rezistența și va fi prezentată în mai multe evenimente pe parcursul perioadei 1 - 10 octombrie.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Zitec

Lider pe piata IT & Digital Marketing din Romania, cu birouri in Bucuresti si Brasov, Zitec este specializata in dezvoltarea de solutii de afaceri, servicii si produse tehnologice personalizate, precum si... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related