Ionut Petcu: Mi-a plăcut ideea de a dezlănțui ideile rebele ce pot deveni artă stradală

Ionut Petcu: Mi-a plăcut ideea de a dezlănțui ideile rebele ce pot deveni artă stradală

Cei care se simt obositi inca de luni dimineata trebuie sa il cunoasca pe Ionut Petcu. Noi l-am cunoscut doar pe mail și tot ne-a uimit energia lui. Ionut face foarte multe si diferite lucruri. De la inginerie navală și auto, programare, alergat în competiții, scris pe blog, până la design si arta grafică. Pentru că a fost inspirat, la Eco Graffers Wanted by glo™ a înscris, de asemenea, mai multe lucrări. 

Lucrarea mea? Vreau să fie ținută minte. Să fie altfel, dar să fie interesantă de fiecare dată. Să fie colțul de culoare unde se nasc noi povești. Noi prietenii. Să fie o carte de vizită pentru a fi descoperită de noi vizitatori. Să fie locul de întâlnire urban pentru noi prietenii, spune Ionut.

Înscrierile s-au încheiat ieri, iar concursul a intrat in etapa de jurizare. Puteti da o tura prin orasul inchipuit de lucrările inscrise. Cum au fost creati cativa pereti, povesteste Ionut mai jos:

 

Bio pe scurt

A fost odată... că dacă nu ar fi... oare s-ar povesti? Sunt născut inevitabil la malul mării într-o zi de joi acum 40 de ani. Constanța, anul de grație 1981. :)

Am urmat la începutul anilor 2000 drumul ingineriei civile, deși aveam ca opțiuni ingineria navală și cea auto. Am profesat opt ani în ingineria civilă pentru ca în 2014 să schimb complet domeniul în ingineria navală.

Alerg la competiții sportive din primăvara anului 2015. Anii au trecut și a devenit mai convenabil să mă mut în capitală decât să fac naveta la competiții pe interminabila autostradă a Soarelui.

Din 2018, o dată cu relocarea în capitală, am început un nou drum în ingineria auto. Astăzi lucrez într-o echipă de concepție piese de plastic pentru noile automobile din alianța Groupe Renault.

În paralel, anii 2000 m-au prins în contact cu tehnologia. Astfel, când majoritatea jucau NFS și Counter Strike, am preferat să petrec nopțile pentru a învăța programare scrisă în HTML și PHP.

În perioada facultății am colaborat și cu o agenție creativă pe partea de grafician, nu doar dezvoltator pagini web. Atunci am avut ocazia să pun în practică și noi idei, judecate (jurizate) de alții. Uneori mai dezvolt câte o platformă dedicată online. În ultimii ani scriu pe blog despre experiențele de fugă pentru inspirație. Ocupația principală? Încă activez în inginerie, în modelarea 3D.

 

Etape de formare 

Pasionat de desen am fost încă din școala generală. O pictură în port popular mi-a adus un premiu simbolic la o competiție internațională. Diverse linii și desene făceam din copilărie. Foloseam diverse culori pentru a crea umbre și contur. Nu ratam vreun peisaj pentru a-l reda fidel prin desen.

Dezvoltarea de pagini web are ca element de baza creația și design-ul. Astfel că, a trebuit să învăt, să mă adaptez. Am învățat să mânuiesc uneltele oferite în PhotoShop, dar și Corel pentru vectorizări. Totul pentru a obține rezultatele care completau liniile de cod.

Astăzi prefer să fiu independent. Astfel că am căutat soluții online care să înlocuiască acele softuri pentru a obține rezultatele grafice. Photopea este soluția optimă pentru noi creații.

 

Ce te inspiră

În ultimii ani totul se învârte în zona de alergare și experiențele care vin o dată cu fiecare oportunitate. Promovez deseori evenimente și experiența acumulată este binevenită. Medaliile cucerite completează acasă o altfel de artă murală. Fiecare medalie are o poveste și este inspirație pentru noi aventuri.

Am mai multe proiecte, unele devin prioritare față de altele, dar sunt perfecționist. Mizez pe calitate, nu pe cantitate. Folosesc imagini în poveștile scrise. Astfel, am misiunea deloc ușoară uneori de a alege imagini și elemente grafice care să completeze fiecare poveste scrisă.

 

Tabieturi de lucru

Munca în pasiune nu se simte. Deseori când scriu sau creez un element grafic pot petrece câteva ore pentru documentare. Alteori o idee inspirată poate deveni creație în câteva minute. Emoție este în fiecare creație. Fără a elibera emoții nu putem crea ceva frumos.

Nu am o perioadă dedicată, decât cea impusă de programul normal de lucru. Lucrez de acasă de la începutul pandemiei. A trebuit să mă adaptez. S-a eliberat ceva timp, dar au apărut alte constrângeri.
Iau mai puține pauze ca la birou. Dar parcă nici acele perioade de transfer între domiciliu și birou nu erau așa rele.

Sunt mai productiv pe creație noaptea, când majoritatea sunt în lumea viselor. Muzica bună ritmată în difuzoare fără alte distrageri poate deveni un atu ideal pentru a crea. Totuși, nu ratez o idee bună nici atunci când soarele este sus, cocoțat pe cer și strălucește prin fereastră.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

#scriuCaSaNuUit ...da, inegalabila Laura Driha a participat zilele trecute cu o lucrare pe care a distribuit-o în mediul social. Mi-a plăcut ideea de a dezlănțui ideile rebele ce pot deveni artă stradală.

Admir deseori pereții pictați în culori vii din capitală, sau stâlpii podurilor de pe pasajele urbane. Am admirat înainte de pandemie arta urbană din suburbiile londoneze colorate în diverse desene expresive.
Am ajuns la începutul verii în Milano și zeci de fotografii au fost imortalizate în grafitti, astfel de artă urbană.

Așa că... am pus mâna pe mouse... am deschis o fereastră nouă. Apoi încă vreo trei. Am dat frâu unei idei. A fost acceptată. A doua zi? Inspirația a mai adus la orizont alte patru lucrări în culori cu inspirație și viziune.
Vom vedea dacă a fost cel puțin una din cele cinci idei acea inspirație câștigătoare. Dacă nu, oricum mă bucur de experiență și va deveni o poveste de spus și altora într-un articol.

 

Procesul de creație

A fost relativ simplu. Aveam deja setată o temă. Cîteva reguli. Ce poate folosi și ce nu. Ideea primei creații a fost exact motivația mea de a explora potecile montane la înâlțime deasupra norilor. De ce? Fiecare zi are nuanțe de gri, cu griji, opțiuni și decizii. 0 și 1. Stânga și dreapta. Da sau Nu.

 

Avem nevoie de un îndemn. Să ne bucurăm de o pauză din cotidian. De a cuceri în mișcare Jungla Urbană.
De a sparge filtrul din monotonia urbană. De a elibera Culorile. De a ne bucura de acel moment.

 

Totul începe cu foaia goală, setată inițial pe dimensiunea prestabilită. Am ales 2000 x 1400 pixeli și 300 dpi. Un format potrivit pentru lucrarea de 7 pe 10 metri impusă în regulament. Apoi am căutat elementele grafice. Fundaluri de înaltă definiție. Elemente binare. We had to break the binary code. Elemente grafice cu fundal transparent, fie flăcări sau fum.

 

Restul? Umbre și filtre aplicate. Rotiri. Translatări și transpuneri. Fonturi. Culori alese și straturi transparente pentru a crea fiecare lucrare.

 

Provocări

Mai mereu cea mai grea parte este să te apuci de creație. O dată așezat în scaun, sincronizat cu muzica din difuzoare ideile încearca să curgă. Rezultatele obținute din căutări sunt incredibile. Dau viață unor noi idei. Și atunci, o lucrare poate deveni două sau chiar cinci. :)

 

Cu ce ai vrea să rămână oamenii care văd lucrarea ta

Am plecat de la ideea vizuală. Cum se vede de departe creația mea? Cum ar fi percepută? Are culoare? Are contrast? Va rezista în timp? Poate inspira? Poate stoarce emoții? Stări? Senzații? Va fi suficient de bună cât să merite atenția unui obiectiv pentru a fi imortalizată pe rețelele sociale?

Lucrarea mea? Vreau să fie ținută minte. Să fie altfel, dar să fie interesantă de fiecare dată. Să fie colțul de culoare unde se nasc noi povești. Noi prietenii. Să fie o carte de vizită pentru a fi descoperită de noi vizitatori. Să fie locul de întâlnire urban pentru noi prietenii.

 

Arta stradală

Se poate crea artă urbană în pași de alergare? Da. Fac o altfel de artă stradală, unind alei urbane pe distanțe de mai mulți kilometri. O altfel de artă urbană... în pași de alergare poți descoperi aici.

Apreciez arta stradală redată în culori pe pereți atât cât nu instigă și nu face discriminare. Libertatea de exprimare este importantă, dar trebuie să aducă și beneficii, nu doar emoții dezlănțuite. Lucrările de artă rezistă. Depinde de fiecare artist ce așează pe pânza din fața ochilor. Sunt fascinat de desenele care legate spun o poveste. Inevitabil, mă alătur și eu celor care le prind în zeci de cadre sub lentilă.

Arta stradală urbană s-a adaptat din mers asemeni multor trenduri, o dată cu democrația. Mulți pereți ajung vandalizați cu scrieri colorate care nu fac cinste unei capitale moderne. Dar sunt adevărate opere de artă ce ocupă pereți întregi, stâlpi de poduri, sau chiar tramvaie. Și atunci, ceva banal poate spune o poveste prin culori și forme. Pot reda viața și strălucirea. Dacă o idee mă poate provoca să creez atunci este binevenită. Motivația este inspirația.
Succes tuturor.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

Premii

Cea mai frumoasă recompensă este posibilitatea ca lucrarea ta să ajungă pe un perete imens din București.
Cei de la Sweet Damage Crew vor ajuta câștigătorul să își transforme creația digitală într-un mural real, sursă de inspirație pentru locuitorii orașului. 

Premiile competitiei Eco Graffers Wanted by glo sunt în valoare de peste 4.500 euro

  • Cei 15 finaliști vor câștiga un voucher eMAG în valoare de 500 lei.
    Stabiliti de notarea juriului.
  • Marele premiu este în valoare de 3000 Euro.
    Lucrarea câștigatoare este cea cu cel mai mare punctaj dintre lucrările finaliste (70% notele juriului & 30 % votul comunității )
    În plus, pe lângă faptul că vei fi o sursă de inspirație, creația ta digitală va fi transformată într-un artwork fizic, un mural, parte din galeria de artă urbană owned by glo™, în parteneriat cu Sweet Damage Crew.
  • Premiul de popularitate (500 eur) pentru cea mai votată lucrare din comunitatea IG glo_Romania.

Timing

Perioada de desfășurare a competiției este 8 septembrie – 11 octombrie 2021 cu următoarele etape:

  • PERIOADĂ ÎNSCRIERI s-a incheiat pe 30 septembrie 2021
  • STABILIREA FINALIȘTILOR PRIN VOTUL JURIULUI: în 3 octombrie 2021.
    (Acest vot stabilește topul înscrierilor și primele 15 cele mai apreciate lucrări merg în finală.)
  • ANUNȚAREA FINALIȘTILOR: 4 octombrie 2021
  • VOTUL PUBLICULUI pe IG glo_Romania: 4 – 7 octombrie 2021
  • STABILIREA CÂȘTIGĂTORILOR: 8 – 10 octombrie 2021
    (ponderea notelor juriului  este de 70% si votul comunității IG glo_Romania 30%)
  • ANUNȚUL CÂȘTIGĂTORILOR: 11 octombrie 2021

Competiția Eco Graffers Wanted by glo™ se adresează exclusiv persoanelor adulte.
18+ | glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Campanii

Oameni

Sectiune



Branded


Related