[Fapte pentru un viitor mai bun] Carmen Lica: Programele de formare Step by Step au condus la crearea unei comunități de învățare în permanentă extindere, foarte creativă

[Fapte pentru un viitor mai bun] Carmen Lica: Programele de formare Step by Step au condus la crearea unei comunități de învățare în permanentă extindere, foarte creativă

Educația începe chiar de la naștere. Nu din prima zi de grădiniță, nu din clasa întâi sau de când copiii încep să scrie litere, să citească sau să adune. Educația începe din prima zi de viață a unui copil și e nevoie ca din ce în ce mai mulți oameni să conștientizeze asta, crede Carmen Lica, Director Executiv Step by Step. De peste 25 de ani, Centrul Step by Step militează pentru accesul tuturor copiilor la educație de calitate încă de la naștere, prin programe și resurse de promovare a educației timpurii în România.

Educația timpurie înseamnă joc și curiozitate, înseamnă primul cuvânt pe care îl spui nou născutului, fiecare “conversație” pe care o porți cu copilul, fiecare moment de interacțiune și joacă. Toate acestea constituie oportunități unice de învățare, de care unii părinți sau educatori nu sunt conștienți însă. Cu ajutorul Lidl România din ultimii ani, beneficiile educației timpurii au ecouri din ce în ce mai puternice în comunități. Anul trecut, peste 2.350 de cadre didactice au participat la cursurile de formare în metodologia alternativei educaționale Step by Step și peste 1.500 de profesioniști au participat la cursurile de formare profesională continuă pentru educație timpurie. 

Campania de promovare “Educația timpurie înseamnă iubire, iar iubirea se oferă din prima zi” a dus mesajul Step by Step mai departe, arâtând nevoia educației timpurii în România, pentru ca un număr cât mai mare de copii să aibă acces la educație de calitate.

Studiile arată că educația timpurie este esențială în pregătirea copiilor pentru a intra și a avea succes în școală, diminuează riscul problemelor de sănătate, consolidează dezvoltarea socio-emoțională și sporește autonomia lor, mai târziu, în viață. În prezent, Educația Timpurie s-a impus pe agenda publică drept o prioritate de investiții, iar poziționarea subiectului în centrul atenției publice a determinat Guvernul să adopte măsuri de susținere a Educației Timpurii, spune Carmen Lica.

În cadrul seriei editoriale Fapte pentru un viitor mai bun, susținută de Lidl România, vorbim cu Carmen Lica despre cum a evoluat educația timpurie în România, care sunt rezultatele programelor lor, despre noile generații de părinți și educatori și care sunt nevoile cele mai importante în acest domeniu, în 2022. 

 

Bilanț 2021

Anul trecut, peste 2.350 de cadre didactice au participat la cursurile noastre de formare în metodologia alternativei educaționale Step by Step și peste 1.500 de profesioniști au participat la cursurile de formare profesională continuă pentru educație timpurie. Am fost prezenți și la Cluj Napoca unde, cu sprijinul Primăriei, am pilotat primul program de formare continuă pentru personalul din creșe.


Program pilot de formare puericultori la Cluj Napoca

Am avut și o multitudine de ateliere de formare transmise pe internet, ateliere care au înregistrat câte 800 de participanți de fiecare dată. Anul s-a încheiat în același spirit al susținerii cadrelor didactice prin lansarea la Editura Step by Step a unei resurse extraordinare - Cartea învățământului la distanță, de la grădiniță la clasa a XII-a.

Dincolo de aceste rezultate care țin de activitatea noastră recurentă, 2021 a fost spectaculos marcat de o campanie radio-tv dedicată promovării conceptului de educație timpurie – “Educația Timpurie este Iubire”, desfășurată cu sprijinul unuia dintre cei mai dragi parteneri ai noștri și în același timp, un mare susținător al educației timpurii – Lidl România. Campania, pe care sunt convinsă că ați văzut-o, prima și singura de acest fel, s-a desfășurat pe cele mai mari posturi TV, la radio și în online. A fost un demers complex, însoțit și de un studiu sociologic referitor la percepția asupra educației timpurii și mai ales de lansarea educațietimpurie.net, un site care oferă informații esențiale referitoare la educația timpurie.

 

Cum a început 2022 pentru Centrul Step by Step

Cu speranță, dar și cu teamă. Speranța că pandemia va fi depășită și că, în sfârșit, viața și educația vor reveni la normal. Teamă pentru că noul val de îmbolnăviri pune sub semnul întrebării soarta activităților și așa limitate de care se bucură copiii.

Pe lângă dezvoltarea unor noi direcții, vom continua să acordăm asistență tehnică în comunități, să acționăm pentru a susține profesioniștii din educația timpurie și cadrele didactice din uriașa rețea Step by Step cu programe de formare continuă și cu resurse educaționale astfel încât să reducem impactul pandemiei în dezvoltarea și educația copiilor.

 

Ce înseamnă Educația Timpurie 

Promovarea educației timpurii face parte din cultura Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională. De peste 25 de ani milităm pentru accesul tuturor copiilor la educație de calitate încă de la naștere, realizăm resurse pentru dezvoltarea educației timpurii în România și desfășurăm activități de advocacy în sprijinul copilăriei timpurii, a dezvoltării serviciilor de îngrijire și educație timpurie.

Educația timpurie este foarte importantă în Copilăria timpurie, iar aceasta, potrivit ONU, include copiii de la naștere la 8 ani. Cel mai adesea, Educația Timpurie se concentrează în învățarea prin joc, dar putem spune că înseamnă primul cuvânt pe care îl spui nou născutului, înseamnă fiecare zâmbet și mângâiere a bebelușului, însemnă fiecare “conversație” pe care o porți cu cel care d-abia gângurește și fiecare moment de interacțiune și joacă. Educația Timpurie înseamnă adulți care sunt în permanență conștienți de faptul că fiecare interacțiune a lor cu copilul constituie oportunitate de învățare care deschide viitorului adult o cale sau alta.

Cercetările științifice arată că cea mai importantă perioadă pentru dezvoltarea creierului o reprezintă primele 1.000 de zile de viață, când se formează 80% din legăturile neuronale. Dovezile neuroștiințelor sunt copleșitoare în ceea ce privește impactul experiențelor pozitive din copilăria timpurie pentru dezvoltarea viitorului adult: competențele și abilitățile dezvoltate în programele de stimulare timpurie a copilului  nu se limitează la câștiguri cognitive, ci includ, de asemenea, beneficii fizice, sociale și emoționale – toate acestea fiind factori determinanți pentru o viață împlinită. 

 

Educația timpurie în România

Potrivit sondajului de opinie “PERCEPȚIA PUBLICĂ PRIVIND EDUCAȚIA TIMPURIE ÎN ROMÂNIA”, reprezentativ la nivel național și realizat la începutul anului 2021, există un deficit major de cunoaștere privind educația timpurie, conceptul fiind asimilat de numai 1 din 3 respondenți și mai degrabă de către cei peste 35 ani, cu școlaritate medie sau ridicată și din mediul urban. Surprinzător, proporția ignoranței privind cunoașterea conceptului se păstrează similar și în rândul părinților copiilor de vârstă preșcolară, potențialii beneficiari ai serviciilor de educație timpurie.


Asistență tehnică în comunități pentru dezvoltarea educației timpurii 

 

Parteneriatul dintre Lidl și Centrul Step by Step

Suntem o organizație non-profit și funcționăm pe principiul unei întreprinderi sociale, veniturile pe care le realizăm prin intermediul unei grădinițe și școli pe care le-am înființat le folosim pentru a finanța pregătirea profesioniștilor și cadrelor didactice din întreaga țară și accesul tuturor copiilor la resurse educaționale de calitate.  Pentru ca un număr cât mai mare de copii să aibă acces la educație de calitate, pentru ca mesajul nostru să ajungă la părinți, profesioniști și autorități e nevoie însă de un partener puternic.

Ca exemplu, să ne uităm la rezultatele campaniei de promovare a conceptului de educație timpurie sub sloganul “Educația timpurie înseamnă iubire, iar iubirea se oferă din prima zi”.

Potrivit rezultatelor de audiență a spotului radio-tv, un spot care îndeamnă adulții să le ofere iubire și atenție copiilor, aproximativ 4,5 mil. de persoane aflate în target-ul campaniei au văzut spotul cel puțin o dată la tv, iar 5,3 mil. de persoane au ascultat spotul cel puțin o dată la radio.

În mediul online, spotul campaniei a fost văzut pe YouTube de peste un milion de persoane, iar videoclipul cântecului care a susținut campania și care oferea la rândul său informații despre Educația Timpurie a înregistrat 750.000 de vizualizări. 

Parteneriatul cu Lidl România este una dintre cele mai frumoase colaborări ale Centrului Step by Step și spun acest lucru pentru că reprezentanții companiei au dovedit o înțelegere extraordinară a beneficiilor pe care le aduc în societate programele de educație timpurie și importanța susținerii copilăriei timpurii și a accesului echitabil la educație de calitate.

 Această colaborare a început în urmă cu câțiva ani în cadrul unui program multianual de Dezvoltare a Educației Timpurii și Acces la Educație de Calitate. De exemplu, în primul an al pandemiei, parteneriatul cu Lidl România a permis inițierea de urgență a unui program de susținere a învățării în condiții de izolare sau distanțare. Au fost astfel realizate și distribuite gratuit profesioniștilor și părinților un număr impresionant de resurse educaționale atât de necesare în perioada stării de urgență și ulterior.

De asemenea, doar în 2021, datorită Lidl România am putut organiza pentru 633 de profesioniști din educația antepreșcolară cursuri de formare care au atins teme precum Educația S.T.E.A.M. sau Construirea abilităților socio-emoționale ale copiilor. Alți peste 800 de profesioniști care activează la nivel antepreșcolar au participat la cursuri pe teme privind Planificarea în grupe, Desfășurarea activității cu antepreșcolarii pe baza noului Curriculum sau Jocuri și activități indoor și outdoor. Toți acești oameni au putut oferi astfel educație la un nivel sporit, în toate creșele și grădinițele în care își desfășoară activitatea și astfel parteneriatul nostru cu Lidl este unul de care beneficiază deopotrivă copiii, familiile acestora si cadrele didactice.

De asemenea. pregătirea personalului din toate cele 18 creșe din Municipiul Cluj-Napoca în cadrul programului pilot desfășurat vara trecută nu ar fi fost posibilă fără susținerea Lidl România. Astfel, Clujul are acum, în creșe, cei mai bine pregătiți profesioniști. 


Asistență tehnică în comunități pentru dezvoltarea educației timpurii

 

Beneficiile educației timpurii

Studiile arata că educația timpurie este esențială în pregătirea copiilor pentru a intra și a avea succes în școală, diminuează riscul problemelor de sănătate, consolidează dezvoltarea socio-emoțională și sporește autonomia lor, mai târziu, în viață.

Educația Timpurie înseamnă să răspunzi întrebărilor din privirea copilului, să îl lași să exploreze, să îl ajuți să descopere și să extindă universul în care trăiește, să nu refuzi nicio invitație la joacă și, așa cum spuneam mai înainte, să ai în permanență în minte că pentru copil fiecare gest, al lui sau al tău, e o experiență de învățare care deschide viitorului adult o cale sau alta.

 

O comunitate de învățare

Programele de formare profesională continuă organizate de Centrul Step by Step se adresează profesioniștilor din serviciile pentru copilăria timpurie. Așa cum am spus, numărul mare de participanți, interesul pentru temele oferite și solicitarea de cursuri pe teme noi care să-i susțină în organizarea activităților cu copiii deopotrivă cu interesul pentru toate resursele puse la dispoziție au condus la crearea unei comunități de învățare unde se împărtășesc experiențe, se pun întrebări și se găsesc răspunsuri. Este o comunitate în permanentă extindere, foarte creativă, care generează constant noi conținuturi și experiențe de învățare.


Formare Educație Timpurie Step by Step

 

Atitudinea noilor generații de părinți

Tinerii părinți din industriile creative și mediul corporatist pare ca sunt primii care au înțeles importanța educației timpurii și cel mai probabil acest lucru se datorează experienței internaționale și multiculturale din companiile în care lucrează și, evident, accesului la informații de calitate.

Pe lângă crearea unui cadru legislativ care susține dezvoltarea serviciilor pentru copilăria timpurie, politicile publice au început sa acorde atenție, în egală măsură dezvoltării infrastructurii și pregătirii resursei umane necesare. Este pentru prima dată când, în dorința de a asigura acces echitabil la educație timpurie se susține dezvoltarea serviciilor complementare.

 

Conștientizarea nevoii de educație timpurie

Vă răspund citându-l pe James Heckman, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în anul 2000 pentru formula de calcul a beneficiilor investiției în educația timpurie, formulă care reînnoită arată că ROI este de 13 la 1:

“Ca societate, nu ne putem permite să amânăm investiția în copii până când aceștia devin adulți și nici măcar nu putem aștepta până când ajung la vârsta școlară – un moment în care ar putea fi prea târziu să intervenim. Cele mai bune dovezi vin să sprijine recomandarea politică: investiți în cei foarte mici și îmbunătățiți competențele de învățare de bază și de socializare.”

 

Lucruri bune

În prezent, Educația Timpurie s-a impus pe agenda publică drept o prioritate de investiții, iar poziționarea subiectului în centrul atenției publice a determinat Guvernul să adopte măsuri de susținere a Educației Timpurii. Astfel, prin Hotărâre de Guvern a fost stabilită o valoare de 15.000 de lei pentru costul standard per copil în creșă. Acest cost standard a fost stabilit la o valoare de 15.000 de lei pe copil, pentru cheltuieli salariale, la care se adaugă o componentă de 585 de lei pentru cheltuieli materiale.

În ceea ce privește investițiile, autoritățile și-au propus să finanțeze prin Planul Național de Redresare și Reziliență construirea a 140 de creșe până în 2026 și organizarea a 412 servicii complementare, acolo unde nu e posibil să fie construite creșe.

În plus, printr-o lege recent promulgată, creșele devin unități de învățământ, întărind astfel cadrul pentru educație timpurie având în vedere nevoia de integrare a conceptului educației timpurii între creșă și grădiniță.

 

De ce fapte are nevoie România pentru un viitor mai bun

România are nevoie de stabilitate și continuitate în toate domeniile și în toate direcțiile în care știm sau simțim că se fac fapte bune, pentru că am convingerea că fiecare faptă bună inspiră o nouă faptă bună.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related