Arta din buncăre

Arta din buncăre

Chiar și în război, apar sclipiri ale speranței și bunătății. Oameni mobilizându-se ca să ajute alți oameni, copii care scriu mesaje de încurajare pentru alți copii și inițiative care să transforme durerea celor ce își părăsesc țara în ceva mai ușor de îndurat. Printre toate manifestările bunătății care vindecă, arta e prezentă și ea. Artiștii din Ucraina spun povestea locului pe care îl numesc acasă transformat pe neașteptate în front de luptă prin ilustrații, postere și fonturi, toate ca să își ajute comunitatea. Iar artiștii din alte spații le urmează exemplul.

 

Artiștii din Ucraina

Artiștii pentru care Ucraina înseamnă acasă continuă să creeze și să spună prin arta lor povestea unui popor care încearcă să supraviețuiască. Sub titlul “Visuals for Foreign Friend”, mulți artiști din Ucraina s-au adunat pe o platformă care funcționează ca o bancă vizuală updatată constant cu alte lucrări. E o încurajare artistică pentru ca oamenii să vorbească despre ce se întâmplă în Ucraina.

Tanya Klzh

 

Andrey Naumenko

 

Close the sky

 

1939-2022

 

Sursa

 

Sursa

Într-un interviu pentru Design Week, artista Katerina Korolevtseva a vorbit despre mobilizarea artiștilor care și-au asumat rolul de a lupta împotriva dezinformării rusești. Mulți dintre ei fac asta din buncărele și subsolurile în care s-au refugiat din calea pericolului. Katerina a vorbit despre cum e important ca artiștii să-și încurajeze comunitatea să facă donații și să preseze marile puteri să sancționeze aspru deciziile Rusiei.

Tot Katerina îi încurajează pe artiștii din alte spații să folosească în lucrările lor fonturi create de designerii ucraineni care pot fi cumpărate de pe platforma Rent a Font. E ceea ce a făcut și artistul designerul Diego Morales Morando care a folosit un font creat de Katerina în posterul pe care l-a creat:

 

Ajutor artistic extern

În România, Astra Film a lansat programul Acțiune prin non-ficțiune pentru Ucraina care oferă publicului acces la filme ce prezintă poveștile reale ale oamenilor din țara vecină. Un bilet pentru urmărirea unui astfel de documentar costă 2 euro, iar banii strânși urmează să fie donați cauzelor umanitare care sprijină poporul nevoit să fugă din propria țară.

 

Din dorința de a-și aduce contribuția prin artă, designerul polonez Pawel Jonca a creat o ilustrație care surprinde cu atâta subtilitate rezistența Ucrainei în fața Marelui Urs. Posterul poate fi cumpărat, iar banii vor fi donați pentru susținerea cauzei ucrainenilor.

 

În Rusia, oamenii nu au surse de informare veridică. E modul prin care propaganda rusă împiedică societatea de acolo să înțeleagă gravitatea situației și să se revolte. Din încercarea de a oferi măcar o șansă minimă oamenilor de a afla adevărata poveste, mai mulți animatori din Rusia s-au alăturat artiștilor ucraineni în semnarea unei declarații colective care se opune războiului. Pe platforma Cartoon Brew, mulți dintre ei postează sub anonimat scurtmetraje inspirate de realitatea sumbră care este ținută departe de poporul rus.
Cenzura e cea care a dus la popularitatea unui poster anti-război, iar contextul e explicat aici.

Indiferent dacă achiziționăm postere, fonturi, bilete pentru documentarele care susțin oamenii greu încercați din Ucraina sau doar distribuim cu prietenii noștri imaginile care ne emoționează, important este să continuăm să vorbim despre asta pentru ca susținerea noastră să ajungă fix acolo unde este cea mai mare nevoie de ea.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Sectiune



Branded


Related