Holacrația. Noul sistem de management pentru o lume în rapidă schimbare - Brian J. Robertson | Editura ACT și Politon, 2020

Holacrația. Noul sistem de management pentru o lume în rapidă schimbare - Brian J. Robertson | Editura ACT și Politon, 2020

Holacrația: Noul sistem de management pentru o lume în rapidă schimbare / Holacracy: The New Management System for a Rapidly Changing World de Brian J. Robertson este o carte revoluționară despre un sistem de management revoluționar, care îi transformă pe toți cei din cadrul unei organizații în lideri. Ea vine să înlocuiască ierarhia tradițională de management de tip piramidal cu un nou tip de management revoluționar – holarhia – a cărei structură arată ca un sistem de cercuri imbricate. În holarhie, fiecare dintre membrii unei organizații este lider. Odată cu implementarea acestui mod alternativ de structurare în interiorul companiilor, autoritatea și luarea deciziilor se distribuie în mod egal la nivelul întregii organizații, iar oamenii nu mai sunt definiți de locul pe care îl ocupă în ierarhie și de funcții, ci de roluri. 

Robertson a ajuns la concluzia că modelul organizațional tradițional piramidal are niște limite care pun frâne evoluției oricărei organizații în timpul unui incident petrecut la bordul avionului pe care îl pilota. Odată revenit la sol, a încercat să fugă de neajunsurile sistemului organizațional tradițional înființându-și propria companie. Însă, în momentul în care a devenit lider, și-a dat seama că nu a făcut altceva decât să creeze un alt sistem organizațional limitat. 

După mai multe încercări și eșecuri, a descoperit în cele din urmă holacrația, pe care o definește ca fiind o nouă tehnică socială de conducere și funcționare a unei organizații și pe care o aplică zilnic în cadrul HolacracyOne, compania pe care o conduce. Holacrația presupune următoarele elemente: 

  • o constituție, care specifică „regulile jocului” și redistribuie autoritatea; 
  • o nouă modalitate de a structura o organizație și de a defini rolurile membrilor și domeniile de autoritate din cadrul ei; 
  • un proces unic de luare a deciziilor pentru actualizarea acestor roluri și a autorități; 
  • un proces de desfășurare a ședințelor care facilitează sincronizarea echipelor și colaborarea în vederea realizării activităților. 

Cartea îți va vorbi explicit despre fiecare dintre aceste componente, pentru că volumul de față se adresează în primul și în primul rând liderilor, managerilor și întreprinzătorilor care vor să aplice acest sistem de management în cadrul organizațiilor lor. 

 

Brian J. Robertson este părintele holacrației și fondatorul HolacracyOne care oferă training pentru companii din întreaga lume pentru a implementa acest nou sistem de management în cadrul lor. Înainte de a pune bazale holacrației a deținut o companie de software de succes în cadrul căreia a aplicat pentru prima dată principiile acestui nou sistem de guvernanță. Astăzi, el este recunoscut la nivel mondial nu numai ca un teoretician al managementului, dar și ca prima persoană din lume care fondat o organizație care funcționează pe baza holacrației. 

Printre ucenicii săi se numără nume sonore precum: Tony Hsieh, directorul general al Zappos.com și autorul bestsellerului New York Times „Cum să livrezi fericire”, Evan Williams, cofondatorul companiilor Blogger, Twitter și Medium, dar și David Allen, expertul mondial în domeniul productivității și autorul bestsellerului „Metoda GTD”.

 

Video: Interviu cu autorul despre carte

 

Cartea a apărut în România la Editura ACT și Politon.

 

Info:

Titlul original: Holacracy: The New Management System for a Rapidly Changing World
Ediția 2020, paperback
Traducător: Beatrice Popescu
Dimensiuni: 15 x 22.8 cm
277 pagini
ISBN: 978-606-913-661-4 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related