[Expand Your Youniverse] Ciprian Făcăeru: Orice suflet creativ găsește o mare libertate în tehnologie de a explora și de a crea noi experiențe

[Expand Your Youniverse] Ciprian Făcăeru: Orice suflet creativ găsește o mare libertate în tehnologie de a explora și de a crea noi experiențe

Tehnologia este spațiu de intersecție, mediere și conectare între oameni și lumea din jurul lor. Aceasta este ideea cu care începe să creeze Ciprian Făcăeru, arhitect/scenograf al spațiilor virtuale și mixte, designer de experiențe imersive și augmentate, artist al noilor media. Ciprian este co-fondator și director de creație al Augmented Space Agency, asistent de cercetare la CINETic - Centrul Internațional pentru Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative și doctorand la UNATC - Universitatea Națională de Teatru și Artă Cinematografică „IL Caragiale “.

În proiectele sale experimentale, artistice sau sociale, tehnologia are un rol central. Ciprian este preocupat de intersecția dintre spațiul virtual și emoția umană, de felul în care se pot explora noi expresii artistice prin imersiunea digitală. Pe scurt, Ciprian se definește drept un explorator al noilor tehnologii media și al noilor forme de comunicare și expresii artistice digitale.

Suntem martorii unei evoluții firești și logice a mediilor de comunicare. De la radio la televiziune, internet, jocuri video, la noi concepte ca Metaverse, virtual reality sau hyper reality - într-un viitor nu foarte îndepărtat. Toate aceste medii creează noi conexiuni între oameni, spune Ciprian.

În cadrul campaniei Expand Your Universe realizată de Dell Technologies, Ciprian vorbește despre felul în care tehnologia oferă noi posibilități de expresie noilor generații de creatori. Despre această legătură strânsă între creativitate și tehnologie puteți citi în rândurile de mai jos, îcadrul seriei [Expand Your Youniverse], dezvoltată în parteneriat cu DELL XPSO serie în care urmărim inspirația și formele ei, ajungem în universul intim al creatorilor și descoperim felul în care își creează propriul univers, devenind la rândul lor surse de inspirație pentru ceilalți. 

 

De la teatru new media la muzeu digital

Zbor, vis, expresie experimentală, hartă a unor dureri colective. Teatru new media, instalații interactive, experiențe gamificate, muzee digitale. Temele de creație ale lui Ciprian Făcăeru pleacă de la emoții puternice și duc la experiențe stratificate, unice, cum ar fi piesele de teatru new media Pisica lui Schrödinger și Romacen, instalațiile interactive ca Dream Space Mechanics și Flight Facility sau instalații immersive precum componenta VR a proiectului "You are another me - A chatedral of the Body" al Adinei Pintilie, de curând prezentat în cadrul Bienalei de Artă de la Veneția. 

Ciprian a fost implicat recent în implementarea digitală a Muzeului Abandonului, un proiect digital ambițios care își propune maparea culturii abandonului și redarea unei narațiuni istorice a fenomenului abandonului și instituționalizării copiilor în România. 

Întreaga mea activitate depinde foarte mult de tehnologie. Din dorința de a explora aceste noi teritorii, deschise tocmai de noile tehnologii. Și atunci performanța este un factor deosebit de important atât în ceea ce privește puterea de procesare computațională a unui laptop, dar și posibilitatea acestor platforme de a prelua noi forme de media - cum ar fi realitatea virtuală, realitatea augmentată și forme interactive ale conținutului digital, spune Ciprian.

Legătura dintre trecut și viitor, dorința de a zbura, traumele invizibile ale unei societăți. Ciprian este preocupat de natura umană în toate declinările ei emoționale. Și crede că cel mai bine pot fi exprimate aceste neliniști și întrebări cu ajutorul teritoriilor deschise de tehnologie. 

Suntem martorii unei evoluții firești și logice a mediilor de comunicare. De la radio la televiziune, internet, jocuri video, la noi concepte ca Metaverse, virtual reality sau hyper reality - într-un viitor nu foarte îndepărtat. Toate aceste medii creează noi conexiuni între oameni. Evident și noi probleme pe care trebuie să le rezolvăm, crede Ciprian.

Creativitatea și expresia vizuală au noi mijloace tehnologice și platforme la dispoziție. Toată tehnologia din spatele noilor formate este deosebit de importantă, crede Ciprian.

Orice suflet creativ găsește o libertate enorm de mare de a explora și a crea noi experiențe.

La laptopul Dell XPS îmi place că tehnologia displayului permite redarea unei imagini mult mai fidele la nivel de culoare și contrast. Și nu în ultimul rând, puterea de a procesa un volum mai mare de informație. Cel puțin în cazul proiectului Muzeul Abandonului, aveam un volum de date impresionant, realizat prin scanarea 3D atât a spațiului arhitectural, cât și a obiectelor identificate în etapa de documentare. Aveam nevoie de puterea de procesare grafică a laptopului pentru a putea transmite către public această experiență, explică Ciprian.

Ciprian găsește inspirație în tehnologie, dar și medii noi de creație și expresie. Aceasta este misiunea laptopului XPS, de la Dell Technologies: de a fi un partener de încredere pentru noua generație de creatori.

Dell Technologies susține provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, încurajează performanța. #XPS #BestInShowRomania #ExpandYourYouniverse

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related