[Expand Your Youniverse] Zoli Toth: Cu ajutorul tehnologiei, sala ta de repetiție se transformă într-un loc de joacă, într-un loc în care poți să experimentezi mai orice

[Expand Your Youniverse] Zoli Toth: Cu ajutorul tehnologiei, sala ta de repetiție se transformă într-un loc de joacă, într-un loc în care poți să experimentezi mai orice

Creația înseamnă evoluție, experiment, explorarea unor teritorii noi. Pentru Zoli Toth, înseamnă o continuă transformare. Muzica este o formă continuă de mișcare, un pretext pentru combinații neobișnuite și descoperiri. Zoli a plecat de la o formă tradițională a muzicii, percuție, a inovat în cadrul ei, aducând butoaiele pe scenele din România acum 20 de ani și a continuat să se adapteze, devenind un artist conceptual, antreprenor, activist ecologist, realizator de programe radio, one man show.

Tehnologia este un partener de creație. Îi oferă libertatea de a experimenta și de a se exprima în feluri noi, dând amplitudine formelor de expresie tradiționale. 

”Sala ta de repetiție se transformă într-un loc de joacă, într-un loc în care poți să experimentezi mai orice. Dacă ai încredere în tine, nu prea contează ce spune lumea. Și de aici se nasc și proiectele inedite, care sunt apreciate de public”, spune Zoli. 

În cadrul campaniei Expand Your Universe realizată de Dell Technologies, Zoli Toth arată cât de importantă e tehnologia în lumea muzicii electronice. Despre această legătură strânsă între creativitate și tehnologie puteți citi în rândurile de mai jos, îcadrul seriei [Expand Your Youniverse], dezvoltată în parteneriat cu DELL XPSO serie în care urmărim inspirația și formele ei, ajungem în universul intim al creatorilor și descoperim felul în care își creează propriul univers, devenind la rândul lor surse de inspirație pentru ceilalți. 

 

De la percuție la muzică electronică

Zoli Toth face muzică din orice. Butoaie, instrumente tradiționale, laptop. A absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția Percuție, și a fondat apoi cvartetul de percuție Hans’n’feet. După câteva schimbări de stil și formulă, a apărut SISTEM, care venea cu ceva cu totul special pe piața de muzică din România: cinci percuționiști profesioniști cântau pe butoaie de metal și plastic.

Acum, Zoli este atras de muzica electronică. Își concentrează eforturile în show-uri cu sintetizatoare analogice, instrumente de percuție neconvenționale, tobe și vibrafon, unde combină muzica clasică și electronică cu ritmuri diverse de pe tot globul.

”Când începi o astfel de treabă, nu mai scapi de ea. E ca un tatuaj. Sala ta de repetiție se transformă într-un loc de joacă, într-un loc în care poți să experimentezi mai orice. Dacă ai încredere în tine, nu prea contează ce spune lumea. Și de aici se nasc și proiectele inedite, care sunt apreciate de public. Dacă în 2018 lumea avea un semn de întrebare în legătură cu acest one man show, uite că la ora actuală sunt artistul care a cântat de două ori la expoziția mondială de la Dubai”. 

Artistul a lansat anul trecut albumul Battle Together, ieșit și pe vinil și pe CD, iar câteva piese de pe acest album au fost realizate integral pe laptop. 

”Am făcut aceste piese fără alte instrumente sau scule pe care le am în sală, pe care aș fi putut să le folosesc. Am avut ambiția asta să fac o piesă numai și numai pe laptop”. 

La concertul de la expoziția mondială de la Dubai, Zoli a vrut să combine mai multe arte în același show: dans, pictură, light design, muzică. A cântat alături de un naist care folosea, de asemenea, multe efecte electronice, surprinzătoare pentru un instrument tradițional. 

”Când vrei să faci multe lucruri, ai nevoie de un laptop care să poate duce ceea ce vrei. În acest moment, majoritatea artiștilor din afară coordonează designul de lumini chiar din device-ul cu care cântă în show-uri. Și atunci ai nevoie de un laptop cu super procesor”. 

Zoli spune că nu își schimbă des laptopurile sau telefoanele mobile. Îl interesează ca tehnologia pe care o cumpără să poată fi reparată.

”Am trăit în niște ani ai consumerismului în care totul era dat la schimb. Se strica, îl aruncai și asta era. Contează foarte mult ca produsele pe care le cumpăr să poată fi reparabile”.

Cele mai importante lucruri de care are nevoie artistul de la un laptop sunt stabilitatea, o baterie care să țină cât mai mult, calitatea ecranului, spațiu de memorie, dar și să fie un device sustenabil.

”Trebuie să recunoaștem acest lucru: noi, cei din muzica electronică, ne bazăm foarte mult pe echipamente. Îți cumperi tehnologie în funcție de ce faci”

Pentru Zoli, tehnologia este partener de încredere, instrument, sursă de inspirație, o formă de evoluție artistică. Aceasta este misiunea laptopului XPS, de la Dell Technologies: să extindă universul de creație. 

Dell Technologies susține provocarea status quo-ului și depășirea limitelor, încurajează performanța. #XPS #BestInShowRomania #ExpandYourYouniverse

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related