Cum faci educație pe Social Media? Cu domnii Pitagora sau Thales pe TikTok

Cum faci educație pe Social Media? Cu domnii Pitagora sau Thales pe TikTok

Ce ne-a învățat pandemia despre educație? Că suntem pe altă planetă. Am trimis device-uri în școli, dar fără conținut adaptat nevoilor online. Am schimbat metodologia de susținere a examenelor naționale cu două luni înainte de teste, am pus presiune pe copii, părinți și profesori. Ne-am uitat lung la ecrane și am bifat activități, iar anul acesta veștile par și mai încurcate: vacanțe reorganizate, table interactive, examene grilă după modele care sunt și ele picate de pe altă planetă decât a noastră și tot așa. Andra Carbunaru, co-fondatoarea Asociației pentru Educație Digitală Bigger Picture, arată în textul de mai jos cum poți să folosești social media pentru a duce educația mai aproape de copii. 

 

Cum arată planeta #NoteBune?

SF. SF în sensul bun. E frumoasă tare. E ca planeta de pe care venea Micul Prinț, cea atât de mică încât într-o zi a văzut de patruzeci și trei de ori cum asfințește soarele. Mică, dar atât de specială și memorabilă!

Ei bine, planeta noastră are, în primul rând, avantajul de a înțelege că nevoile elevilor de azi sunt diferite, în cel mai bun sens, de nevoile generațiilor trecute. Cum putem să îi scoatem la tablă pe elevi și să le reproșăm că stau numai pe net când noi înșine stăm cu nasul în telefon non stop? Hai să facem din această schimbare un avantaj! Acesta a fost gândul cu care am pornit atunci când am lansat notebune.ro. A fost cel mai simplu pitch la care am participat, un pitch în doi: Măriuca și Andra. Da, am întors ideea pe toate părțile, am făcut brainstorming-uri, am interogat cu multă consecvență elevi și profesori, apoi am decis să lansăm ideea noastră până la cea mai apropiată planetă pe care locuiește generația nouă de copii. Și a ajuns fix unde trebuia: la peste 200 mii de oameni în prima lună de când și-a luat zborul.

De ce zic SF? Pentru că pe notebune.ro găsești o platformă care, în primul rând, o să îți alinte ochiul. Doar nu crezi că ești singurul căruia îi plac serialele de pe Netflix. Recunoaștem, ne-am inspirat de acolo și am adăugat mici detalii personalizate cum ar fi posibilitatea utilizatorilor de a lua notițe online sau de a se evalua în comparație cu alți copii. Pe scurt, notebune.ro este o platformă online cu materiale care îi ajută pe elevi să treacă prin materia de bacalaureat și evaluare națională în doar câteva ore cu ajutorul lecțiilor video, a fișelor recapitulative și a testelor de evaluare. Resursele sunt realizate sub forma unor video-uri care nu dublează materia din manual, iar când vine vorba de video sigur elevii se descurcă excelent. Alături de clipuri, ei pot găsi pe site fișe de lucru, demonstrații pornind de la exemple concrete și teste de evaluare ce pot fi rezolvate online. Și totul este gratuit. Da, gratuit.

 

Să nu fugim de Social Media

În ceea ce privește brief-ul, noi l-am scris, noi l-am rezolvat. Am vrut să facem lucrurile pornind de la feedback-ul pe care l-am strâns anul trecut atunci când am lansat proiectul-pilot Evaluare națională online când poezia cu gaura în ciorap, despre care poți să citești într-un alt articol pe IQads, a strâns peste 238K vizualizări pe TikTok și peste 2.2M vizite în doar trei luni. Și de această dată creativii din agenții o să vadă de la o poștă că toate clipurile noastre au concept, chiar dacă TikTok e despre postare imediată, mai puțin prelucrată.

Când vorbim de educație responsabilitatea e prea mare și nu lăsăm lucrurile la voia întâmplării. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să fugim de Social Media atunci când facem lucruri „serioase”. După ce am explicat tiparele textuale cu o rețetă de castraveți murați, poezia cu un text despre o gaură în ciorap, rezumatul pe străzi doldora cu street art și graffiti, am ales să facem același lucru și la matematică.

Dacă intri acum pe contul de TikTok note_bune o să ai surpriza de a descoperi clipuri în care numărăm ouă, distanțe între beat-uri muzicale și navigăm printre scenete amuzante cu domnii Pitagora sau Thales.

 

Cât de importante sunt comunitatea și echipa

Oho. Am fi zis că profesorii o să ne urască, iar elevii o să ne iubească. E posibil ca unii dintre aceia mai picky să se abțină, așa că luam în considerare doar zecile de mesaje de la profesori care folosesc deja la clasă materialele noastre. S-a lăsat cu aplauze și cu dorințe de ducă spre planeta #NoteBune. Ce ne spune acest lucru? Ei bine, că nevoie de aer proaspăt în sistem există și că e mai greu să miști lucrurile din interior.

Soluția noastră e să schimbăm treptat modul în care privim educația, dar din afara sistemului, de la doi pași înapoi care te ajută să fii... liber. Pe lângă echipa de la tabăra de bază, proiectul a strâns în jurul lui oameni cu multă experiență, mentori care nu privesc elevii de la catedră, ci stau printre ei ca să îi ajute la fiecare pas.

Bogdan Rațiu este profesor Merito și o prezență constantă în activitățile naționale care pun în centru educația. Daniel Petriceanu pregătește elevi pentru olimpiade școalare internaționale și balcanice, explicând pe înțelesul oricărui elev noțiunile de bază care stau la baza subiectelor de examen. Ei au avut curajul de a pășii primii pe planeta #NoteBune, iar efortul lor este demn de fotografiat atunci când pui prima data un steag pe un vârf de munte selenar. Ca să nu mai zicem că, alături de noi, la tabăra de bază au fost și cei din echipa 1000 Dreams, gata oricând să facă posibilă digitalizarea planetei pe care ne propunem să o creștem dincolo de planeta omulețului pe care îl știm drept Micul Prinț.

 

Cu ce poți ajuta

Dacă vrei să ne ajuți, anunță-l pe colegul de la birou, pe elevii panicați din jur și pe părinții pe care îi vezi stresați că ai auzit de niște fete simpatice care fac o treabă bună – mulțumim!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related