[Creativitate & Tehnologie] Barbu Mateescu: Granițele, chinurile, contrastele, haosul - toate lucrurile care sunt incoerente cu o existență perfectă încurajează creativitatea

[Creativitate & Tehnologie] Barbu Mateescu: Granițele, chinurile, contrastele, haosul - toate lucrurile care sunt incoerente cu o existență perfectă încurajează creativitatea

Chiar și într-o lume a roboților, poveștile vor fi spuse tot de oameni, crede sociologul Barbu Mateescu. Dar suntem departe de genul acela de AI. De fapt, spune el, frica oamenilor de posibilele pericole pe care le-ar putea aduce cu ea inteligența artificială este direct proporțională cu supraevaluarea gradului de progres tehnologic al AI-ului. Asta nu ne oprește, însă, să ne imaginăm și să analizăm posibilele ramuri ale viitorului: unde sunt limitele creativității noastre, care sunt granițele de intersecție tehnologică. 

Chiar și când e vorba de date care să fie procesate de roboți, necesitatea unei narațiuni explicative va rămâne în picioare. Humans are suckers for stories, mai ales the big stories. Sociologii viitorului o să fie mai aproape de Marx, Nietzsche și Taleb decât sunt acum, spune Barbu Mateescu.

Vorbim cu el, în continuare, despre creativitate, sociologie și noile tehnologii, cum ține pasul cu ritmul schimbărilor tehnologice și care e planul lui de rezistență pentru posibila lume nouă. 

În seria editorială [Creativitate & Tehnologie], celebrăm curajul oamenilor din industriile creative de a îmbrățișa tehnologia și de a găsi în ea resurse noi de evoluție. Inteligența artificială e aici, infiltrându-se în toate domeniile. Și noi avem privilegiul de a descoperi teritorii noi alături de ea. În publicitate, design, muzică, fotografie, film, toate formele creației. 

Nu știm ce va urma, ce simbioze ale creativității artificiale se vor produce. Dar suntem aici, să spunem mai departe poveștile care se formează la granița dintre tehnologie, creativitate și umanitate. Vrem să vorbim de Creativitate & Tehnologie, nu de Creativitate VS Tehnologie. Știm că AI-ul si tehnologia se vor alătura creativității, nu vor concura. 

 

Cum e să lucrezi într-un domeniu creativ în 2022 în România

Sociologia implică într-o măsură semnificativ mai mică utilizarea creativității decât alte domenii. Cred însă că e valid și în domeniul meu și în altele că există o dificultate în a înțelege ritmurile schimbării din societate. România se schimbă foarte repede, dar chiar și așa încă există riscul să o iei "prea înainte" și să te pomenești căutând din ochi schimbări care încă nu există sau care n-au "înflorit".

 

Partea cea mai frumoasă

Descoperirea în sine. Fiecare bază de date analizate oferă o fărâmă de moment Einstein-ian, când intri în contact cu realitate nemediată, superbă și luminoasă. Or so it feels. E aceeași bucurie pe care o are un fotbalist când marchează într-un meci important. Dacă domeniul tău nu are asemenea clipe de extaz, găsește-le sau schimbă domeniul, pentru că vei fi nefericită sau nefericit.

 

Și cea mai grea

Fluxurile de emoție toxice sunt uneori neașteptate și neplăcute. Ca societate nu avem parcă maturitatea necesară sau la care mă aștept.

 

Cum s-a schimbat procesul creativ 

Mă uit în jur și am impresia uneori că foarte mult în rău. Soluțiile rutinate se re-re-utilizează întrucât sunt validate financiar, fiind împinse din nou și din nou în prim-plan. Există rezervoare de autenticitate dar le găsești a) offstream, în afara combo-ului Europa+SUA, b) în rândul pariorilor de profesie pe orice e nou (Netflix) sau c) în micro-comunități marginale (termenul "marginal" făcând aici referire la slăbiciunea lor numerică, nu la calitatea a ceea ce produc).

 

Cum a intervenit tehnologia 

Cred că a ușurat copierea, munca de rutină, accentul pe cantitate în dauna calității.

 

Lupta cu rutina 

Nu-i ușor. Încerc să păstrez o parte a vieții mele care să fie foarte diferită de ce fac uzual. Ascult muzică cât se poate de diversă, citesc cu voracitate despre procesul de decolonizare a Africii sau despre Rusia secolului 19, încerc să intru în contact cu oameni cât se poate de diferiți de mine, călătoresc. Contactul cu orice e nou te ține viu. Cunosc oameni minunați care însă spun aceleași lucruri ca acum 4-5 ani. Nu au avut curajul să se arunce să încerce lucruri noi și se plafonează. Încerc să lupt cu inerția naturală. După cum observi, profesia și evoluția propriei personalități sunt strâns legate aici.

 

Schimbarea cea mai mare care a influențat domeniul tău 

Consumul online a ajuns cvasi-total în România. Sunt segmente sociale care, din acest punct de vedere, sunt infinit mai tehnologizate decât acum 10 sau 20 de ani. Din multe puncte de vedere, "zidul Berlinului" care exista în plan comunicațional între "ruralul profund" și urban s-a crăpat.

 

Cum ții pasul cu noutățile

Oh it's tough. Există două planuri aici: 1) tehnologia propriu-zisă a meseriei mele (sociologia) unde suntem aproape de o schimbare de paradigmă, sondajele de opinie perimându-se nițel. Deci sunt cu urechile ciulite la ce apare. 2) tehnologia din societate. Aici nu încerc să pretind că mai pot ține pasul: doar observ și mă limitez conștient la a-mi da seama că n-am cum să fiu 100% la curent cu ce fac tinerii de 20 de ani.

 

Aportul tehnologiei în munca ta

Imens. Fără tehnologie meseria mea nu ar exista de fapt. Însă pentru mine este strict o unealtă. Relația mea e mai distantă. Mulți oameni se uită la tehnologie ca la un cal superb și se minunează. Eu sunt de meserie jocheu, instinctiv văd altfel calul respectiv.

 

AI face poezie, picteaza, compune muzica. Te sperie? :)

Deloc. Am ipoteza că există o corelație directă între frica de așa ceva și lipsa de cunoaștere în ceea ce înseamnă AI-ul. După cum observa la un moment dat ziaristul Pavel Lucescu, oamenii care considerau că vaccinurile anti-COVID conțin cip-uri de fapt... supraevaluau știința. Vedem ceva similar la nivel global și cu AI-ul. Experții reali în AI sunt terifiați de cât de supraevaluat este, în societate, gradul de progres tehnologic în ceea ce înseamnă AI-ul. Ba chiar sunt și marginalizați întrucât "nu e sexy" să spui că de fapt mai e mult până departe.

 

Limitele creativității umane

Întrebările mă depășesc în bună măsură, dar observ că un factor solid pentru creativitate îl reprezintă constrângerile. O viață fericită și împlinită într-o societate liberă limitează sever creativitatea. Granițele, chinurile, contrastele, haosul - toate lucrurile care sunt incoerente cu o existență perfectă încurajează creativitatea.

 

Ce nu va putea înlocui niciodată AI 

Naturalețea gafelor și erorilor. Iar acestea sunt deseori surse de creativitate în sine.

 

Influența AI în domeniul tău

Cred că va avea o capacitate din ce în ce mai bună de predicție a modelelor de comportament, de exemplu electoral. Desigur totul va fi făcut în termen de probabilități, dar capacitatea de calcul va fi superioară celei pe care o putem genera, ca sociologi, în mod uzual.

 

Simbioza dintre creatori & tehnologie

Cred că va fi în linii mari un proces eliberator și pozitiv. Numărul variabilelor se mărește.

 

Cum se menține un echilibru sănătos 

Prin erori. Din erori învățăm. The early adopters vor fi animăluțele în spațiu care o dau în bară pentru ca, ulterior, să fie setate regulile necesare ca totul să se desfășoare mai armonios.

 

Ai lăsa munca ta pe mâna roboților? :)

Cred că sunt la stadiul din viață la care n-aș avea o problemă să călătoresc și să creez în alte domenii. Nu m-am plictisit de sociologie, dar nici nu m-aș plictisi făcând alte lucruri.

 

Ce ai face într-o lume a roboților

Nu cred că m-aș reprofila. Chiar și când e vorba de date care să fie procesate de roboți, necesitatea unei narațiuni explicative va rămâne în picioare. Humans are suckers for stories, mai ales the big stories. Sociologii viitorului o să fie mai aproape de Marx, Nietzsche și Taleb decât sunt acum.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related