Arta de a sparge tiparele de festival: case study Electric Castle

Arta de a sparge tiparele de festival: case study Electric Castle

Au urcat pe scena Electric Castle, iar apoi au ajuns la festivaluri precum Coachella, Sziget, Primavera sau Glastonbury. Artiști precum Idles, Nothing But Thieves, Polo and Pan, Gang of Youths, The Slow Readers Club, Wolf Alice, Son Lux, San Holo, TroyBoi sau Lemaitre au fost în rândul al doilea sau al treilea de pe afiș la Electric Castle și au putut fi ascultați în Bonțida înainte de a fi descoperiți de publicul larg. Încă de la prima ediție, Electric Castle s-a poziționat ca un festival ce își dorește să provoace status quo-ul, oferind o paletă variată de artiști mai puțin obișnuiți, dar care au confirmat apoi, mulțumită talentului lor.

Să aduci artiști din toate colțurile lumii la Bonțida e o mare provocare, mai ales în cazul unui  festival precum Electric Castle, concentrat pe muzică live, cu trupe ce impun o logistică mai complexă decât în cazul unui show susținut de un singur artist. Edmond Lenarth coordonează, încă din 2013, departamentul ce crează, an de an, line up-ul Electric Castle, iar de atunci a testat toate situațiile posibile în relația cu artiștii.

„În primii ani a fost destul de greu să câștigăm încrederea agenților dar am demontat stereotipul festivalului din Est, unde este greu să ajungi și calitatea este îndoielnică. Am crescut în ochii lor prin comunicare, prin set-up și prin direcția muzicală pe care o oferim, dar cel mai important lucru a fost și rămâne profesionalismul. Unii dintre cei care ne-au refuzat la primele ediții, peste câțiva ani ne-au cerut să vină în Bonțida.”, spune Edmond Lenarth, Head of Booking Electric Castle.

Un line-up de festival se construiește timp de un an, presupune multă cercetare, coordonare și intuiție. Urmează apoi negocierile, care, în cazul unui artist important, pot să dureze chiar și 6 luni. Infrastructura din România nu este deloc de ajutor când ai nevoie să aduci echipe de zeci de oameni pentru un singur show, astfel că bucuria de a confirma o trupă mare aduce automat și multă muncă astfel încât lucrurile chiar să se întâmple.

După 7 ediții de succes, Electric Castle a devenit un punct important pe lista festivalurilor din Europa, fiind premiat în 2019 drept Cel mai bun festival european de dimensiuni medii la European Festival Awards. Este un festival construit pe diversitatea de stiluri muzicale, cu scene dedicate pentru world music, house, rock sau drum&bass - un festival eclectic.

„Publicul Electric Castle e special și creează o conexiune foarte puternică cu artiștii, indiferent că sunt nume mari sau trupe pe care noi le propunem tocmai pentru calitatea lor, deși nu au încă notorietatea unui headliner. Feedback-ul publicului joacă un rol important în procesul de booking, așa că ne bucură energia pe care o vedem în festival.”, mai spune directorul artistic al Electric Castle.

Pentru a contura programul muzical, Edmond și echipa sa investesc mult timp în explorarea muzicală, fie că este vorba de ascultat de muzică, vizionare de concerte sau discuțiii cu manageri și agenți. Viitorii artiștii din line-up pot fi descoperiți în cele mai neașteptate moduri. Pe Tommy Cash, spre exemplu, Ed l-a descoperit pe net, în 2017, pozând în stilul squatting slavs pe un grup de Facebook. Trupele nou lansate ajung pe lista sa, de obicei, în urma unor recomandări din industrie sau după ce le-a văzut în showcase-uri specializate.

Ediția a opta Electric Castle aduce o mulțime de artiști ce pregătesc show-uri spectaculoase. Pe lângă Twenty One Pilots, Gorillaz și Disclosure, nu trebuie ratate show-urile lui Caribou, dublu nominalizat la Grammy, și Moderat. Pe scena Hangar, Yves Tumor va fi o prezență neașteptată, spectacolele sale fiind total imprevizibile. Joplyn este un nume care cu siguranță va fi pe buzele tuturor iubitorilor de electro în următorii ani. Pentru cei ce caută prezențe proaspete, există Backyard Stage, unde vor putea fi ascultați Mdou Moctar cu inflexiuni unice în limba tuaregă, ritmurile afro-psichedlice ale celor de la BCUC, post-rock cu tenta goth specific pentru A.A. Williams, îmbinarea dintre hip-hop, punk și metal a duo-ului Bob Vylan sau noise rock alături de punk și jazz, la concertul Squid.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related