IAA face un apel pentru responsabilitate în publicitatea la jocuri de noroc din partea tuturor: autorități, industrie, societate civilă

IAA face un apel pentru responsabilitate în publicitatea la jocuri de noroc din partea tuturor: autorități, industrie, societate civilă

Ieri, 16 noiembrie 2023, International Advertising Association România a organizat prima reuniune a industriei de publicitate și a industriei jocurilor de noroc, cu participarea de experți din zona psihologică și sociologică, inclusiv experți internaționali.

Concluzia generală a reuniunii a fost aceea că este nevoie de responsabilitate în publicitatea la jocuri de noroc, responsabilitate care cade însă în sarcina tuturor actorilor.

Din punct de vedere al politicilor publice, este în responsabilitatea decidenților de a analiza cele mai bune variante de legiferare, care însă să nu ducă la închiderea unor segmente întregi economice, în domeniul publicității și al sportului. Pe de altă parte, participanții au subliniat nevoia de utilizare responsabilă de către ONJN a resurselor financiare foarte mari, până la 20 de milioane de euro pe an, pe care instituția le va avea la dispoziție începând cu anul viitor pentru programe de joc responsabil.

Și industria de publicitate trebuie să își asume responsabilitatea agregării de date de consum de publicitate în zona jocurilor de noroc, de implementare a unor soluții de protecție a categoriilor vulnerabile ale audienței în digital, și de acordare de spații publicitare pentru campanii de educație și informare pentru prevenția dependenței.

Nu în ultimul rând, din punct de vedere al industriei jocurilor de noroc, este nevoie de o susținere mult mai mare a protecției jucătorilor, în special a celor vulnerabili, și de implementare a unor măsuri de autoreglementare în acest sens.

„Exemplele europene de bună practică sunt multe și trebuie să ne uităm la ele și să le utilizăm. Ne dorim cu toții o reglementare și o cale de mijloc, pentru că interzicerea publicității nu este o soluție realistă. Așa cum s-a spus azi, excesele se temperează prin educație și trebuie să alocăm resurse financiare pentru educarea audienței, în special în TV și digital. În același timp, este nevoie ca industria jocurilor de noroc să accelereze concurența pentru programe de joc responsabil, nu doar pentru cote de piață. În concluzie, există soluții pentru protecția populației vulnerabile, iar între acestea nu este interzicerea publicității, ci reglementarea adecvată a acesteia”, a zis Victor Dobre, Director executiv IAA.

Conform datelor din Media Fact Book elaborat de Initiative media, în 2022, sectorul jocurilor de noroc s-a aflat pe locul 8 în top 10 sectoare care investesc în publicitate, cu un mix media care se modifică în defavoarea TV. Din datele de audiență, populația adolescentă și tinerii până în 24 de ani sunt prea puțin afectați de publicitatea la TV, întrucât nu sunt un public pentru această medie, dar au o expunere mare în zona de publicitate outdoor și digitală. Deși jocurile de noroc sunt un cheltuitor important în media digitală, în creștere în ultimi ani, această creștere arată semne de încetinire.

IAA Romania is the largest and most representative professional association of the marketing, communication and media industry, a unique strategic partnership representing the interests of over 110 companies active in the industry: advertising clients, advertising and media agencies and media institutions. The IAA's objective is to transform Romania into a global creative hub, thus becoming the compass of the marketing and communication industry. IAA Romania is affiliated with IAA Global with headquarters in New York and branches in over 56 countries. For its work at the highest standards of excellence, IAA Romania has received the global IAA Inspire Award three times - for the most active and creative affiliate in the world.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Initiative Romania

Initiative este una dintre cele mai mari retele independente de media din lume, asigurand servicii specializate de strategie, planificare si cumparare de media. Initiative este membra a Interpublic Group of... vezi detalii »

Branduri

Oameni

Subiecte

SectiuneBranded


Related