[FIT] Cum punem bani deoparte?

[FIT] Cum punem bani deoparte?

Dorință și înțelegere avem cu toții: da, e important să punem bani deoparte. Economiile sunt plasa noastră de siguranță, atât pentru un viitor nesigur, în care luăm în calcul scenariile nefericite, cât și pentru cel în care vrem să creștem, să ne dezvoltăm, să investim în pasiunile noastre. Ușor de spus, greu de făcut. Cum ajungem acolo? Cum facem pasul de la a ne promite că "luna viitoare, sigur, o să încep să economisesc" și chiar a pune în aplicare această dorință?

Vine în ajutor să răspundă la această întrebare și chiar să ne motiveze să fim mai responsabili cu bugetul nostru FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, programul de educație financiară lansat de Banca Transilvania, care își propune să crească gradul de alfabetizare financiară la nivel național și să schimbe relația defectuoasă a românilor cu banii. 

Economisirea este primul pas important de responsabilizare când vine vorba de finanțele personale. De unde începem, cum facem asta, de ce e important să punem bani deoparte, vedeți în rândurile de mai jos. 

 

Să ne gândim și la ziua de mâine

Carpe diem! Cea mai frumoasă filosofie de trăit. Ne absolvă de orice grijă și planuri care necesită efort. Dar dincolo de a ne bucura de prezent, e mai important să ne trăim viața cu sens, ar adăuga filosofii antici. Iar pentru asta, trebuie să ne gândim măcar puțin și la ziua de mâine. La nivel financiar, asta înseamnă economisire

ȘTIM că trebuie să punem bani deoparte, dar relația românilor cu banii a fost mereu defectuoasă, bazându-se doar pe ziua de azi și "mai vedem noi se ce întâmplă mâine". Programul lansat de Banca Transilvania, FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, vrea să schimbe această stare de fapt și să ajute românii să își gestioneze banii mai sănătos și mai responsabil. Să îi motiveze să se gândească mai departe și să investească în viitorul lor. 

Emisiunea "De toți banii”, parte din programul FIT, vrea să explice termeni și expresii abstrace legate de bani, pe înțelesul tuturor. În primul episod, Dana Ciriperu și Silviu Istrate (Faiăr), gazdele emisiunii, alături de Neti Sandu, Alex Zlăvog & Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, vorbesc despre economii. 

 

Economisirea înseamnă independență

A economisi înseamnă a nu consuma tot ce ai, pune bazele discuției Cristian Păun.

"Tentația e mare, vrei să consumi tot. Dar e bine să fii prevăzător și independent. Să nu depinzi de alții", spune el.

Economisirea este crearea unei rezerve pentru viitor.

"Nu cheltuiesc toți banii. Cumpăr ce trebuie, îmi fac și un cadou, și restul îi economisesc. Pun bani deoparte pentru neprevăzute, pentru sănătate. Apoi, dacă se strică ceva prin casă: mașina de spălat, televizorul. Și dacă vreau să plec în vacanță", spune Neti Sandu.

Alex Zlăvog are o altă perspectivă.

"Nu economisesc pentru ceva specific, dar pentru tot, în același timp. Nu am un plan, încerc să îmi asigur pe cât posibil o plasă de siguranță. Nu am cheltuieli de impuls", spune el.

 

Puterea obișnuinței

Indiferent de motivele economisirii, un lucru e comun pentru toți invitații. Antrenarea unui comportament de economisire nu este ușoară. Se întâmplă uneori ca ambiția de a pune bani deoparte să nu se transforme mereu și în practică. Și dorințele de economisire să semene cu rezoluțiile de anul nou: "sigur, sigur luna viitoare...".

Și aici intervine puterea obișnuinței.

"E foarte important să îți construiești acest comportament. Să începi cu un plan. Trăitul fără un plan e frumos și boem... dar până și artiștii au nevoie de un plan. Partea bună e că atunci când economisești, primești dobândă. Și asta te bucură, e un fel de recompensă", spune Cristian Păun.

Când economisești și te chinui să pui bani deoparte, poți să și câștigi. Și atunci, câștigul compensează neplăcerea de a pune bani deoparte. 

Economiile se pot transforma și în investiții. Doar că, atunci când oamenii aud de acest termen, se blochează, pare un procesc complicat, doar pentru inițiați. În această etapă, pot interveni anumite riscuri. Dar în bancă există specialiști care te pot sfătui în legătură cu toate mecanismele investițiilor. 

Oricare ar fi metoda de economisire, cel mai important e să nu ținem banii în casă. 

"Sunt noțiuni elementare, care fac parte din viață. Ar fi trebuit să ni le fi spus cineva înainte și poate eram mai bine pregătiți pentru tot tăvălugul ăsta de opțiuni", spune Cristian Păun.

Nu există formule magice pentru economisire. Totul pleacă de la nevoi: în funcție de ele se gândește strategia pe mai departe. Dar chiar și cei care au venituri mici își pot antrena un comportament de disciplină financiară, care este baza unui buget personal echilibrat. Economisirea este, de fapt, o investiție în tine. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related