Concluziile Hackathonului Innovation Labs din București: 31 de echipe se califică în programul de pre-accelerare

Concluziile Hackathonului Innovation Labs din București: 31 de echipe se califică în programul de pre-accelerare

31 de echipe se califică în programul de pre-accelerare Innovation Labs 2025 în urma Hackathonului din București!

Weekendul trecut, Hackathonul Innovation Labs, unul dintre cele mai așteptate evenimente din ecosistemul antreprenorial și de tehnologie din București, a adus împreună pasionații de inovație la Biblioteca Centrală a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA din București. Ca în fiecare an, acest eveniment-concurs de 30 de ore - la care au participat echipe din București, Brașov, Constanța, Sibiu și Târgu Mureș, și nu numai - a marcat startul oficial al noii ediții a programului Innovation Labs.

În urma Hackathonului din București, 31 de echipe de startup-uri tehnice s-au calificat în programul de mentorat de 10 săptămâni, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Cluj Startups în Cluj-Napoca, Asociația Calemis în Iași, Timișoara Startups în Timișoara, programul beneficiind de suport și din partea Futures of Innovation and Technology European Digital Innovation Hub (FIT EDIH).

Parteneriatele de business joacă un rol esențial în succesul Innovation Labs, oferind multiple resurse și oportunități de creștere pentru echipe. În acest an, partenerii principali ai Innovation Labs sunt BRD – Groupe Société Générale, Orange Romania, Eviden, și Auchan România. Acestora li se adaugă partenerii strategici ai programului: Romanian - American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures, precum și 22 de parteneri academici la nivel național, reprezentați de universități de top din 11 orașe. Programul se bucură și de sprijinul partenerului instituțional UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele calificate în program în urma Hackathonului din weekendul acesta beneficiază de suport și din partea partenerilor din București ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Stripe România, Eximprod Grup, Arctic Stream, Ortec, PentestTools, Regnology, Tendersight și Genezio.

Hackathonul din București a atras un număr de 281 de participanți și de 93 de echipe înscrise. Membrii ecosistemului de inovare au avut șansa să descopere ideile inovatoare ale celor 82 de echipe admise. Fiecare echipă a propus soluții menite să abordeze provocări reale din diverse sectoare de business, cu impact atât la nivel național, cât și global. În audiență s-au aflat reprezentanți ai partenerilor programului, membri ai presei, potențiali investitori, precum și alți susținători ai programului din ecosistemul de tehnologie.

Pe 22 și 23 martie 2025 vor fi alte trei Hackathoane Innovation Labs, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face accesând următoarele linkuri: pentru Cluj, pentru Iași și pentru Timișoara. Se pot înscrie și echipe din alte orașe decât cele în care vor avea loc propriu-zis Hackathoanele. Tinerii care doresc să participe, dar nu au o idee de proiect, pot consulta Open Challenges propuse de partenerii programului, care sunt în continuare disponibile și pe site-ul oficial Innovation Labs.

Programul este deschis tinerilor din toate universitățile, Innovation Labs având parteneriate de colaborare directă cu 22 de universități din România din 11 orașe:

Ideile prezentate la Hackathonul din București de către cele 82 de echipe admise s-au aliniat cu una dintre verticalele de business propuse de program: Agriculture, Blockchain, Consumer Tech, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Retail & E-Commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.

Echipele participante la Hackathoanele Innovation Labs 2025 se încadrează în trei categorii, în funcție de experiența membrilor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din mediul universitar și echipe mixte formate din studenți și antreprenori/absolvenți de învățământ superior care au acumulat experiență profesională.

 

Ce se întâmplă la un Hackathon?

Hackathoanele Innovation Labs declanșează un proces energic de explorare, dezvoltare și creare de produse, aducând împreună tineri pasionați de tehnologie, antreprenori, specialiști din industrie și lideri din ecosistemul antreprenorial românesc. În dimineața de sâmbătă, 8 martie, 82 de echipe promițătoare și-au expus ideile de business într-o prezentare de 1 minut. Pe baza voturilor juriului și a publicului, cele 53 de echipe cu cel mai mare potențial au avansat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid în cadrul Hackathonului. În cursul după-amiezii de sâmbătă și a nopții care a urmat, aceste echipe au lucrat intens pentru a-și perfecționa prototipurile, sub îndrumarea mentorilor.

Duminică, 9 martie, echipele și-au prezentat versiunea îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de afaceri în fața juriului și a publicului. Prezentarea a inclus o demonstrație tehnică și de business, urmând un “elevator pitch” de 2 minute și o sesiune de întrebări și răspunsuri. Juriul, format din reprezentanți prestigioși ai ecosistemului inovării tehnologice din România, a avut sarcina dificilă de a selecta cele mai promițătoare 31 de echipe și prototipuri care au început de ieri programul de dezvoltare și mentorat de aproape trei luni. 23 dintre aceste echipe sunt din București, iar 8 echipe sunt din Brașov, Constanța, Sibiu și Târgu Mureș. Echipele calificate în program intră săptămâna aceasta într-o experiență intensă de workshop-uri, interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, accesând treptat lumea inovării digitale și a antreprenoriatului de tehnologie.

Dintre echipele care au intrat în programul de mentorat, sunt câteva care au atras atenția partenerilor programului.

Astfel, BRD – Groupe Société Générale a remarcat produsele acceptate în program: TwinAI, Eldie și Truffle construite în jurul inteligenței artificiale, a analizei avansate de date și a optimizării proceselor, ajutând utilizatorii să fie mai eficienți în luarea deciziilor și gestionarea resurselor.

Orange Romania susține în mod tradițional echipele de tip spin-off. Bazat pe un proiect de cercetare, echipa de spin-off Faur.ai propune soluții de reducere a costurilor, sub formă de servicii gestionate sau componente modulare pentru integrarea în software. De asemenea, Orange Romania susține proiectul Donorium, atât pentru impactul social pozitiv și sustenabil, cât și pentru potențialul de scalare.

Reprezentanții în juriu și mentorii din partea Eviden își propun să suțină echipa DarkMesh, care antrenează echipele Red Teams prin simularea rețelelor vulnerabile pentru descoperirea vulnerabilităților și testarea securității acestora.

Suportul și mentoratul din partea Auchan România se îndreaptă către produsele din categoria Retail&E-commerce, cu precădere către: Pairadox, Demandra și Receivt. Cu ajutorul tehnologiilor precum inteligența artificială și machine learning, aceste produse adresează mai multe aspecte ale lanțului de aprovizionare și comercializare.

De asemenea, Romanian - American Foundation apreciază prezența în programul Innovation Labs a echipelor interdisciplinare, precum și faptul că toate centrele universitare afiliate programului din București (Brașov, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș) au reprezentativitate la nivel de echipe.

Pe parcursul următoarelor zece săptămâni, obiectivul programului este acela de a accelera fiecare soluție propusă până la stadiul de MVP (Minimum Viable Product), ajutând echipele să își aducă ideile într-o formă validată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare pentru propriul startup. Totodată, programul își propune să insufle participanților un mod antreprenorial de a gândi și de a discuta cu potențialii parteneri, introducând în vocabularul lor concepte actuale de business. Acest demers este accentuat prin activitățile diverse din program, în cadrul cărora antreprenori și oameni de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți. Nu în ultimul rând, prin intermediul partenerilor programului, echipele beneficiază de acces la tehnologii de ultimă generație, precum și de oportunități de poziționare eficientă pe piață.

Innovation Labs continuă și anul acesta parteneriatul strategic cu fondul de investiții Early Game Ventures, ce va oferi o investiție în valoare totală de 500.000 de euro uneia sau mai multor echipe din cohorta 2025. Recomandăm consultarea Term Sheet-ului disponibil pe site-ul programului pentru mai multe informații privind condițiile investiției.

Pe 26 mai, în cadrul Startups’ Fair și al finalei Demo Day, finaliștii programului își vor prezenta progresul în fața partenerilor Innovation Labs, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, precum și a publicului larg, urmând ca echipele și produsele cele mai convingătoare să fie apreciate prin premiile Innovation Labs. Din vară, după încheierea programului, echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului, al partenerilor și al susținătorilor programului, devenind parte din numeroasa comunitate de alumni a Innovation Labs.

 

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2025 din București

 

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2025 este un program educațional organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Cluj Startups, Asociația Calemis, Timișoara Startups, având și suport din partea Futures of Innovation and Technology European Digital Innovation Hub (FIT EDIH).

Echipele participante în cele patru centre naționale în programul de mentorat de aproape 3 luni vor beneficia de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange Romania, Eviden, și Auchan România, având Romanian - American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Ediția de program de anul acesta va fi implementată cu ajutorul partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Stripe România, Eximprod Grup, Arctic Stream, Ortec, PentestTools, Regnology, Tendersight și Genezio în București; Cloudflight, RebelDot, AROBS Transilvania Software, Wolfpack Digital, Linnify, CyberFolks și *exceptfriday în Cluj-Napoca, Sevio și Silk District în Iași și Haufe Group Romania și Opswat în Timișoara.

Programul se bucură de sprijinul constant oferit de 22 universități de top din România din 11 orașe:

  • în Arad: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș’’ Arad;
  • în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia de Studii Economice din București;
  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
  • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
  • în Oradea: Universitatea din Oradea;
  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
  • în Târgu Mureș: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș.

Cu o tradiție universitară solidă și o amprentă națională, Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială dedicat startup-urilor de tehnologie. De-a lungul celor 12 ani de existență, Innovation Labs a inspirat mii de tineri antreprenori și a devenit o platformă de lansare pentru numeroase afaceri de succes. 

Pornind de la viziunea de a construi o cultură antreprenorială bazată pe produse digitale, Innovation Labs nu este doar cel mai mare program de pre-accelerare din România, ci și o comunitate vibrantă, unde pasionații de tehnologie colaborează cu profesioniști din diverse domenii. Anual, programul facilitează dezvoltarea a peste 80 de produse și echipe, oferind participanților acces la resurse esențiale, mentori de top și oportunități de networking. 

Inovația, creativitatea și perseverența sunt valorile care definesc programul. Printr-un parcurs educațional riguros și susținerea unei rețele extinse de mentori și parteneri, Innovation Labs le oferă tinerilor antreprenori instrumentele necesare pentru a-și transforma ideile în afaceri de succes. 

În ediția a 13-a, programul își reafirmă angajamentul de a sprijini ecosistemul tech românesc, prin parteneriate strategice și inițiative inovatoare. Un exemplu notabil este continuarea colaborării pe termen lung cu Early Game Ventures, prin care una sau mai multe echipe din cohorta 2025 vor primi o investiție totală de 500.000 de euro. Această colaborare vine ca o reconfirmare a impactului pe care Innovation Labs îl are în antreprenoriatul tech din România încă din 2013. 

Prin colaborarea cu 21 de universități și o rețea extinsă de parteneri, Innovation Labs a sprijinit aproape 5.200 de participanți și peste 1.100 de echipe, dintre care 688 au beneficiat de mentorat, iar peste 220 au ajuns pe scena finalei Demo Day. Programul a contribuit la succesul a peste 60 de startup-uri, cu o valoare totală estimată la aproape 200 de milioane de euro.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related