50 de echipe se alătură programului de pre-accelerare Innovation Labs 2024 în Cluj, Iași și Timișoara cu scopul să #makeitreal

50 de echipe se alătură programului de pre-accelerare Innovation Labs 2024 în Cluj, Iași și Timișoara cu scopul să #makeitreal

În urma celor trei Hackathoane desfășurate simultan weekend-ul trecut în Cluj-Napoca, Iași  și Timișoara, 50 de tinere echipe de start-up-uri tehnice s-au alăturat celor 33 de echipe deja calificate după Hackathonul din 9-10 martie din București. Împreună, aceste echipe vor participa în programul de mentorat Innovation Labs, care se va desfășura pe parcursul următoarelor aproape 3 luni. 

Hackathoanele reprezintă etapa de selecție a acceleratorului Innovation Labs, pentru programul de mentorat de aproape 3 luni, coordonat de către Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups cu sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange România, AROBS Transilvania Software, Eviden, UiPath și Stripe, având Romanian - American Foundation, Universitatea POLITEHNICA din București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Implementarea la nivel local a Innovation Labs este susținută, totodată, de partenerii locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Google, Bware Labs, Eximprod Grup, PSS Prosoft Solutions, Arctic Stream, Ortec, PentestTools și Genezio în București; Linnify și Wolfpack Digital în Cluj-Napoca; Haufe Group Romania și Growceanu în Timișoara.

Programul Innovation Labs - la nivelul celor patru centre principale în care este prezent - se bucură de sprijinul constant oferit de 19 universități de top din România:

  • în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia de Studii Economice din București;
  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
  • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
  • în Oradea: Universitatea din Oradea;
  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Cele trei Hackathoane din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au adunat un număr de 165 de echipe, formate din tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra lumii prin soluțiile tehnologice propuse.

Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una din cele nouă verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability. Echipele s-au încadrat la una dintre cele trei categorii, în funcție de experiența membrilor lor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

Alături de echipele participante la hackathoane, s-au regăsit și numeroși membri ai comunității Innovation Labs, figuri importante în ecosistemul antreprenorial inovativ din România. Cele mai promițătoare echipe, alese pe baza votului juriului și a publicului, au avansat în etapa de dezvoltare și mentorat rapid din cadrul fiecărui Hackathon. Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții următoare, un număr de 28 de echipe în Cluj, 23 în Iași și 25 în Timișoara au lucrat la perfecționarea unui prototip convingător al ideilor lor inițiale, beneficiind de îndrumarea mentorilor și a membrilor juriului.

Duminică, 24 martie, echipele au prezentat o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, oferind o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. Cele mai performante și promițătoare 50 de echipe au fost selectate de către juriu și au fost incluse în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni: 18 echipe în Cluj, 17  în Iași și 15 echipe în Timișoara. Echipele calificate încep astăzi o experiență intensivă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, pătrunzând treptat în lumea inovării digitale și a antreprenoriatului tehnic.

În total, cele patru hackathoan Innovation Labs desfășurate în această ediție de program la nivel național, au adus împreună aproape 900 de tineri participanți grupați în 288 de echipe înscrise. 135 de echipe s-au calificat în Hackathoane, după primele sesiuni de prezentări de sâmbăta, iar 85 dintre acestea au fost alese să beneficieze efectiv de programul de mentorat și accelerare a produselor spre obținerea unor produse minim viabile (MVP-uri).

Unele din inovațiile propuse de tinerele echipe participante la cele patru  Hackathoane Innovation Labs au atras atenția în mod deosebit partenerilor principali de business ai programului Innovation Labs. Astfel:

BRD – Groupe Société Générale, susținător, cu precădere, al proiectelor care vizează sustenabilitatea, în această ediție de Innovation Labs, a remarcat potențialul de business și educațional al spin-off-ului SeedPods, care dezvoltă un tip de dronă care utilizează proiectile biodegradabile care conțin semințe și alte substanțe nutritive necesare pentru ca plantele să crească și start-up-ul ElectriGo, care dezvoltă o aplicație de încărcare a mașinilor electrice prin intermediul unei aplicații care să înglobeze toate stațiile de încărcare.

În această ediție a Innovation Labs, două echipe s-au alăturat programului în categoria University Spin-off - secțiune din program susținută de Orange România, care oferă suportul necesar echipelor pentru a duce proiectele lor pe piață. Data Sweep este unul dintre proiectele care a atras atenția Orange România, prin motorul de căutare bazat pe inteligență artificială specializat în prelucrarea datelor online, care poate servi în proiecte de cercetare. De asemenea, Wandereze - proiectul care propune un hub digital care își dorește să ofere pasionaților de călătorii itinerarii și experiențe unice și să creeze o comunitate puternică.

Două dintre proiectele care au atras atenția reprezentanților AROBS Transilvania Software, sunt Sensera, care a dezvoltat o aplicație inovatoare pentru terapia pacienților cu paralizie facială și Pandalyze - aplicația-jurnal care analizează emoțiile prezente în text și oferă sugestii pentru gestionarea sentimentelor negative.

Eviden este o companie direct interesată de proiectele de Cybersecurity, inclusiv prin propunerea de Open Challenge-uri din această ediție de program. Reprezentanții Eviden au remarcat în Hackathoanele Innovation Labs echipele Misha și Ward.

Echipele și produsele identificate cu potențial de către UiPath în Hackathoanele Innovation Labs sunt Vegloo, care ajută, prin soluția propusă, la reducerea risipei alimentare, BrainFill - o platformă educațională inovatoare, Accent Bridge - un program bazat pe IA care combate neînțelegerile din conversații prin eliminarea accentului în timp real și KULTH (ex Mecena) - o aplicație bazată pe IA care explorează și interpretează opere de artă și texte, aducându-le în realitatea augmentată.

De asemenea, reprezentanții Stripe au fost impresionați de ideea celor de  la Electrify - un ecosistem dinamic de management al energiei electrice, utilizând inteligență artificială, servicii de securitate cibernetică și instrumente intuitive de vizualizare și a celor de la Dockiddo (ex TinyHeal) - o aplicație gamificată care urmărește să acopere nevoia unei educații medicale accesibile și distractive.

Cele 85 de echipe care s-au calificat, în urma Hackathoanelor, în programul de mentorat de aproape 3 luni, vor participa la sesiuni de instruire în grup și individuală, precum și la prelegeri susținute de reprezentanții ecosistemului de startup-uri de tehnologie, inclusiv reprezentanți ai partenerilor programului. Scopul spre care se îndreaptă fiecare echipă este acela de a-și dezvolta ideea într-un produs minim viabil (MVP). Cele mai bune produse vor fi prezentate de către echipe în fața partenerilor, a reprezentanților media, a potențialilor investitori și a publicului larg la Startup Fair și pe scena finalei Demo Day, ambele evenimente având loc în aceeași zi, pe 30 mai. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

În acest an, Innovation Labs a anunțat un parteneriat strategic pe termen lung cu fondul de investiții Early Game Ventures. Aceștia vor investi inițial 500.000 de euro într-una din ideile de afacere dezvoltate în ediția Innovation Labs 2024, și este de așteptat ca valoarea investițiilor să crească în viitoarele ediții. Reprezentanții Early Game Ventures s-au implicat în recrutarea participanților la program împreună cu organizatorii locali ai Innovation Labs, prin intermediul unei serii de evenimente conexe desfășurate în centrele naționale ale programului, precum și în alte centre secundare afiliate.

 

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2024 Cluj

 

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2024 Iași

 

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2024 Timișoara

 

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2024 este un program educațional organizat în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.

Echipele participante în cele patru centre naționale în programul de mentorat de aproape 3 luni vor beneficia de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Orange România, AROBS Transilvania Software, Eviden, UiPath și Stripe, având Romanian - American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures ca parteneri strategici, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante vor beneficia și de susținere din partea partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, Carrefour România, Eximprod Grup, PSS Prosoft Solutions, Arctic Stream, Ortec, PentestTools și Genezio în București; Linnify și Wolfpack Digital în Cluj-Napoca și Haufe Group Romania și Growceanu în Timișoara.

Programul se bucură de sprijinul constant oferit de 19 universități de top din România din 9 orașe:

  • în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia de Studii Economice din București;
  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
  • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
  • în Oradea: Universitatea din Oradea;
  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator, cu tradiție universitară și amprentă națională, dedicat startup-urilor de tehnologie. Cu o istorie impresionantă de 12 ani, acest program a reușit să influențeze și să inspire o întreagă generație de tineri antreprenori. Cu un accent deosebit pe educația și susținerea tinerilor inovatori, Innovation Labs a devenit o adevărată sursă de inspirație și o platformă de lansare pentru numeroase startup-uri de succes.

Plecând de la o viziune simplă și curajoasă, Innovation Labs a crescut și s-a dezvoltat într-o comunitate dinamică și plină de viață, în care se întâlnesc pasionați și profesioniști din diverse domenii. Cu fiecare ediție, programul aduce în prim-plan nu doar idei și inovații, ci și oameni deosebiți care pun bazele unui viitor mai luminos pentru tehnologia și antreprenoriatul românesc. 

Inovația, creativitatea și perseverența sunt valorile fundamentale pe care Innovation Labs le promovează și le încurajează la fiecare participant. Prin intermediul unui program riguros și a unei rețele extinse de mentori și parteneri, Innovation Labs oferă tinerilor antreprenori instrumentele și suportul necesar pentru a-și transforma visele în realitate și pentru a-și construi propriile afaceri de succes. 

Ediția a 12-a a Innovation Labs reprezintă o continuare a angajamentului său față de dezvoltarea și susținerea ecosistemului tech din România. Prin parteneriate strategice și inovații în cadrul programului, Innovation Labs își propune să continue să fie o forță motrice în sprijinirea tinerilor antreprenori și în promovarea inovației și excelenței în tehnologie. Parteneriatul cu Early Games Ventures, care va oferi uneia dintre echipele din program o investiție de 500.000 de euro, reprezintă o confirmare a valorii pe care programul Innovation Labs o aduce în ecosistemul antreprenorial românesc de tehnologie încă din 2013. 

Cu parteneriate semnificative cu 19 universități din țară, Innovation Labs s-a impus ca o forță importantă în ecosistemul de inovare, fiind puternic ancorat în mediul universitar și beneficiind de resursele acestuia. Această abordare a facilitat mentoratul unor tineri talentați, contribuind la identificarea și lansarea unui impresionant număr de start-up-uri early stage. 

Într-o perioadă de 11 ani, aproximativ 4.300 de participanți individuali și aproape 1.300 de echipe s-au implicat în Hackathoanele naționale, din care peste 600 de echipe au beneficiat de mentorat din partea partenerilor programului și a reprezentanților ecosistemului de start-up-uri de tehnologie. Dintre acestea, peste 200 de echipe au avut onoarea de a urca pe scena Demo Day. Innovation Labs se bucură de contribuția la succesul a peste 60 de startup-uri tehnice, a căror valoare totală se ridică la aproape 200 de milioane de Euro.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related