[IQ-ul creativ din publicitate] Razvan Vasiloiu si cea mai frecventa greseala: PLICTISEALA

[IQ-ul creativ din publicitate] Razvan Vasiloiu si cea mai frecventa greseala: PLICTISEALA

Dar nu plictiseala consumatorului, ci a directorului de vanzari, explica Razvan Vasiloiu, Head of Strategy [co-owner] - the Syndicate, a brand mamanger-ului, a directorului general. Cum se iese din astea? Cu o intelegere mai buna a expresiei pe „termen lung”.

Premiile FIBRA militeaza asemenea pentru redefinirea viitorului publicitar. Indiferent daca e portocaliu, negru si mic, albastru-azurie sau invizibil, important e sa punctam cat mai bine prezentul. Sa ii dam repere pentru mai tarziu. In ce an al publicitatii romanesti suntem? Analizam  totul intre 3 si 6 mai la Hotel Caro intr-o serie de conferinte pe timp de zi si talk-uri creative pe timp de seara. Programul il aveti aici. Ne vedem acolo, da?

 

Mindset-ul general din comunicare si cauzele lui

Cred ca se impune o nuantare a termenului "creativitate", noi folosim "creativitatea" pentru a face advertising care sa genereze vanzari. Nu trebuie sa negam sau sa ne amagim ca se doreste altceva de la noi.

Industria de comunicare sufera de bipolaritate: multe agentii sunt creative ca scop final, iar multi clientii/companii nu folosesc deloc creativitatea.

 

Specificul marcomm-ului romanesc

Frica si lipsa viziunii pe termen lung.

 

Greseli din partea agentiilor, greseli din partea clientului

Din nou, se impune o clarificare a termenului "campanie", poate de aici pleaca una dintre cele mai frecvente greseli.

Atunci cand se cere o campanie, majoritatea se gandesc la un proiect punctual, pe cand o campanie ar trebui sa dureze 3-5 ani, poate in industriile non-FMCG chiar mai mult. Executiile campaniei pot sa difere, insa mesajul principal al campaniei ar trebui mentinut pe termen lung.

Si asta duce la CEA MAI FRECVENTA greseala: PLICTISEALA. Doar ca aceasta plictiseala nu este a omului caruia ne adresam, ci a directorului de vanzari, a brand managerului, a directorului general; si, atunci, se schimba pozitionarea, se schimba campanii pe care oamenii (consumatorii) nici macar nu au avut timp sa le sesizeze.

 

Curajul in advertising

Agentiile au nevoie de curajul de a spune NU atunci cand e cazul. Brandurile au nevoie de curajul de a se diferentia cu adevarat si relevant.

 

Campanii extraordinare

Avand in minte intelesul termenului "campanie" de mai sus, cred ca 80% din campaniile pe care le-am dezvoltat bifeaza la "creative", "bine facute", campanii care au insemnat foarte mult pentru brandurile respective.

 

De ce are nevoie industria pentru a progresa

De curajul de a fi consecvent, de curajul de a recunoaste o campanie buna chiar daca a fost facuta de alta agentie sau de alt brand manager/marketing manager.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


the Syndicate

the Syndicate – Intelligent Creativity Incepand din 2007, zeci de campanii care au generat vanzari record si cresteri remarcabile ale cotei de piata, noi branduri care au stralucit pe rafturi sau branduri care... vezi detalii »

Dosare editoriale

Companii

Branduri

Festivaluri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related