De ce Romania n-o sa fie niciodata ca Australia

O recapitulare a diferentelor dintre cele doua tari, si dupa aia nu va mai plictisesc cu Australia asta. E totusi interesant de observat ca suntem exact opusul lor nu doar ca pozitie geografica.

1. Australienii sunt cei mai optimisti oameni. E si normal, din moment ce tatarii, comunistii si razboaiele mondiale au parjolit in alta parte, si sunt inconjurati de apa, nu de Bulgaria. Cea mai folosita expresie australiana este "no worries" cu sensul de "nu-ti fa griji". Noi facem "haz de necaz" si ne amintim fericiti de rarele momente cand turcii nu ne-au violat femeile si batranii - bineinteles, cu pretul pierderii recoltelor si a apei din fantani. Singura apropiere de "no worries" apare in povestea noastra despre ciobanul care vorbeste cu oaia, si e o dovada de imbecilitate, nu de optimism. Ah, mai e o expresie care se apropie de "no worries": "ho, ca nu dau turcii". Din nou, nu are sensul pe care ar trebui sa-l aiba.

2. Australienii invata printre altele in scoala despre filmul "Truman Show". Lecturile noastre obligatorii cuprind tot felul de povesti despre copii care au sarit in aer pe pod, care au fost strapunsi de sageti, care au fost impuscati de nemti. Cu cateva exceptii, poeziile noastre sunt triste, lugubre sau imbecil-eroice. Te mai miri ca suntem pesimisti si complexati, cu izbucniri egocentriste.

3. Australienii spun amuzati ca ei nu conduc "on the right side of the road, but on the wrong side".

Cu traficul, mitocanii, gropile, muncitorii idioti, politistii rauvoitori si pietonii nesimtiti, noi oriunde am conduce "on the right side", tot wrong e.

4. Pe pasaportul australian scrie cam asa: "Guvernatorul Commonwealth-ului Australiei, reprezentantul in Australia a Majestatii Sale Regina Elisabeta a Doua, cere celor pe care ii priveste acest document sa-i permita purtatorului, un Cetatean Australian, sa treaca liber fara nici o opreliste si sa-i acorde toata asistenta si protectia de care acesta ar putea avea nevoie." Pe pasaportul romanesc scrie: "Posesorul acestui pasaport este obligat" si urmeaza o pagina de reguli stricte si amenintatoare. Ei au drepturi, noi avem obligatii. In caz de nevoie, cetateanul australian are DREPTUL sa ceara protectia autoritatilor; in caz de nevoie, cetateanul roman este OBLIGAT sa ceara protectia autoritatilor. Chestie de nuanta.

5. Ei croseteaza o jonctiune complicata intre doua autostrazi in doua luni. O firma de constructii a terminat pasajul de sub Sydney CBD inainte de termen si a primit un bonus de multe milioane. La noi lucreaza un an la pasajul Pipera si la sfarsit isi dau seama ca e gresit, iar pentru asta nu sunt penalizati decat miile de soferi care stau la bariera in fiecare zi.

6. Australienii sunt patrioti sinceri, pentru ca tara aia te face sa te bucuri, sa fii mandru, sa fii optimist. Romanii sunt patrioti doar la competitiile sportive, adica atunci cand trebuie sa-i umplem pe altii de sange. Mandria noastra vine doar din umilirea altora. La urma urmei, de ce ar trebui sa fim patrioti intr-o tara care nu ne respecta?

7. Ca tot veni vorba de sport. Australienii castiga mereu, constiinciosi, la mai toate sporturile pe care le practica, si nu uita sa-si slaveasca eroii indiferent din ce domeniu vin. La Olimpiada din Sydney au luat cele mai multe medalii pe cap de locuitor. Noi castigam din cand in cand la sporturi sub-finantate care nu intereseaza pe nimeni, pentru a pierde regulat si cu ingamfare la cele super-platite despre care se vorbeste o ora la stiri. Si inca mai avem impresia ca suntem printre primii opt din lume. Ei sunt nevoiti sa faca mereu istorie, noi am facut-o demult si traim din amintiri. Ducadam, Hagi, Nadia, Nastase, ce buni suntem noi, romanii.

8. In Australia rechinii sunt in apa si stii sa te feresti de ei. In Romania rechinii grohaie la televizor, se dau mari conducatori si se imbogatesc pe seama noastra.

9. Acolo daca mituiesti pe cineva, ai pus-o. Aici ai pus-o daca nu mituiesti pe cineva.

10. In Australia inveti sa nu te iei niciodata dupa prima impresie, pentru ca sub masca politetii oamenii nu sunt ceea ce par. Acolo e tara lui "Print si cersetor": cei ce par printi sunt de fapt cersetori, multi dintre cei ce par cersetori sunt printi, acolo te duci cersetor si ajungi print sau te duci print si descoperi ca esti cersetor. Oamenii nu se lauda, nu incearca sa-i dea peste nas vecinului si nu-l invidiaza pentru ce are. Este o mare grosolanie sa intrebi pe cineva cat castiga. La romani NUMAI impresia conteaza, iar prima intrebare pe care ti-o pune un compatriot in Australia este cat ai salariul.

11. Acolo oamenii celebri si talentati sunt modesti si prietenosi. Bastinasii nostri ajunsi mediocru pe sticla devin extrem de importanti si inabordabili. La ei chiar trebuie sa ai tone de talent ca sa ajungi celebru, la noi e suficient sa ai picioare lungi sau fitze si figuri, un gram de voce si sa cunosti pe cineva.

Acum, despre publicitate:

11a. La ei ajungi greu full-time intr-o agentie, pentru ca sunt multi oameni talentati si putine locuri. La noi pana la criza a fost usor sa patrunzi in sistem, pentru ca erau multe locuri si putini oameni talentati. Acum sunt putine locuri si nu sunt neaparat ocupate de acei putini oameni talentati.

11b. La noi daca iei un premiu esti deja un individ exceptional. Ei n-au auzit de Golden Drum, si daca Australia ia doar 13 premii la Cannes se plang ca au avut un an prost. Un mic detaliu: campaniile australiene care iau premii la Cannes le stii din presa si de la TV.

11c. Directorii de creatie de acolo au peste 45 de ani, conduc masini foarte scumpe si nu mai fac creatie, dau doar directii si feedback intre sedinte si iesiri cu clientul. Se pare ca noi avem mai mult noroc: directorii nostri de creatie sunt destul de tineri. Doar ca oamenii aceia de peste 45 de ani sunt atat de buni incat stiu sa transforme cu un feedback rapid o idee proasta intr-una exceptionala.

12. La ei se aloca bugete corecte pentru productie. La noi se plateste in seminte si nasturi.

13. Membrii breslei de publicitate de la ei respecta niste reguli scrise de conduita. Membrii breslei de publicitate de la noi respecta legea smenului si a pumnului in gura.

14. La ei faci doar ceea ce stii la perfectie. Si fiindca toti isi fac treaba perfect, treaba iese exceptional. La noi, oamenii de marketing fac de toate, oamenii de creatie fac de toate si oamenii de productie fac de toate. Reteta mediocritatii. "Merge si asa", "Lasa ca stiu eu mai bine", "La tara merge".

15. In Australia am vazut un designer producand in doua zile un poster foarte frumos si bine gandit, lucrand relaxat si cu pauza de o ora la pranz. In Romania am vazut designeri producand in doua zile patru postere urate si prost gandite, lucrand stresati intre sedinte lungi de messenger si cu pauze de trei ore la pranz.

16. "Nu vreau ceva creativ, vreau sa vand." Asta-i o tampenie romaneasca. Australia e dovada ca vinzi foarte bine cu campanii care iau Cannes-ul. Reclamele lor sunt pentru oameni iar ale noastre sunt fie pentru client, fie pentru agentie.

"Auzi, daca-ti place atat de mult, de ce nu te intorci in Australia aia a ta?"

Ma asteptam la intrebarea asta, asa ca nu ma voi opri aici. Sa vedeti ca sunt totusi obiectiv.

17. In Australia concurenta e uriasa, deci e greu sa faci o diferenta. In Romania concurenta intre valori reale e mica, deci poti face o mare diferenta daca esti pasionat, talentat si muncitor.

18. In Australia, ca strain, astepti multi ani sa treci prin toate etapele, si nu se stie daca vei depasi vreodata un anumit nivel. In Romania daca te misti cu talent poti ajunge sus relativ repede.

19. In Australia am vazut si cele mai proaste reclame posibile. Acelea facute de client, in care un nene tipa "preturi mici" timp de 2 minute, iar numarul de telefon de sub logo e cantat. Noi n-am avut niciodata asa ceva.

20. Acolo sunt si multi blazati, lipsiti de pasiune, pentru ca sistemul te constrange sa fii doar o rotita dintr-o masina uriasa de facut bani. Super-specializarea naste si imbecili. La noi macar avem ocazia sa experimentam si sa ne ascutim multilateral simturile.

21. In Australia englezii vor lua intotdeauna cele mai bune job-uri. Noi, slava Domnului, in publicitate am depasit faza expatilor si am invatat sa ne descurcam singuri. Oricum expatii de la noi nu sunt ca expatii de la ei.

22. Nu au halva, carnatii australieni sunt groaznici, carnea de porc miroase a vier si nu prea gasesti smantana buna.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Oameni

Festivaluri

Sectiune


Comentarii

Victor Dragos Lupascu
acum 14 ani
Dar merita sa-ti bati capul?
Liviu David
acum 14 ani
Mai sus, dovada ca lucrurile pot sta altfel, daca se vrea. Tine de oameni. E insa mult mai usor sa fii lenes, hot sau mitocan, iar apoi sa te plangi ca totul e naspa si sa astepti de la altii.
Victor Dragos Lupascu
acum 14 ani
Dar cred ca ne vedem si peste 20 ani si pot sa fac pariu cu tine ca lucrurile vor sta la fel.

Mai bine plecam toti in Australia. Decat primul intr-o clasa cu prosti mai bine ultimul intr-o clasa de destepti ;)

irina drambarean
acum 14 ani
da, merita
smoke alot
acum 14 ani

... in plus, in Australia cineva care face "casca (adica o casca) ochii bine" nu ajunge sa fie peste 7-8 ani super CD-ul care scrie frumos pe IqAds si aproba "ferestre care sa reziste (sa reziste, sa reziste, sa reziste)"

sau eu asa sper, ca imi place mie Australia

: )

Dan-Michael Edelstein
acum 14 ani
... in minus, locuitorii Australiei (nu-i cunosc pe toti; este o parere personala) fack ceva atunci cand nu le convine un lucru. Daca au o problema ce necesita rezolvare, se zbat pt. a gasi o solutie. Noi romanii ce facem? Plangem ca niste copii mici si zicem "mama ce frumos e in Australia"...

Mesaj pt toti cei care se plang ca in tara asta nu se face nimic:

Cand ati facut ultima oara ceva pt. comunitatea in care traiti? (votul nu se pune ca n-a iesit Crin) Cand ati donat ultima oara

? (bani sau forta de munca) Cand ati plantat ultima oara un copac sau cati din voi n-au aruncat macar o data un chistoc pe jos? Cati ca noi...?

Dan-Michael Edelstein
acum 14 ani
"E insa mult mai usor sa fii lenes, hot sau mitocan, iar apoi sa te plangi ca totul e naspa si sa astepti de la altii."

Ai ajuns vad in stadiul in care te plangi...Mitocanule! (tu ai zis-o.. indirect)



Branded


Related