[Training IQads Kadett] Maria Dinu despre coaching-ul de cariera

[Training IQads Kadett] Maria Dinu despre coaching-ul de cariera

Joia trecuta am inaugurat anul 2012 de training-uri Kadett cu Maria Dinu (HR Business Partner Supply Chain, Coca-Cola HBC Romania). Cu foarte proaspete dupa festinul de sarbatori si in mijlocul sesiunii, cadetii s-au prezentat la cazarma si nu si-au uitat entuziasmul acasa. Auzind ca avem un invitat din HR, intrebarile care cereau raspunsurile corecte la probele de foc din interviuri ("care sunt punctele tale slabe?", "unde te vezi peste 5 ani?") au venit imediat. Dar pentru ca Maria este si coach, ne-a invatat cum sa gasim singuri raspunsurile la intrebari in loc sa ni le dea "mura-n gura".

Am aflat cum si-a inceput Maria cariera. In facultate a facut studii economice in limbi straine, dar si-a continuat pasiunea pentru desen pe care o mai are si acum. A intrat si intr-o organizatie studenteasca (AIESEC) unde a facut tot HR. "Intotdeauna mi-au placut oamenii si mi-a placut sa le inteleg comportamentul", spune Maria. Primul job l-a avut in vanzari pentru 2 ani unde si-a clarificat faptul ca trebuie sa faca altceva. A plecat la P&G ca sa faca ceea ce ii place - HR.

 

La o scoala de vara a aflat despre coaching si de atunci planul ei profesional a fost complet. Nu uita nici de pasiunile ei: desenul si arta.

Maria ne-a arata care ar fi fazele prin care trece o persoana in relatia cu job-ul. La primul job ai responsabilitati mici, de obicei administrative si rolul tau e sa demonstrezi ca poti mai mult. Nu e foarte fun si faci chestii pe care nimeni altcineva nu ar vrea sa le faca. Tu trebuie sa demonstrezi ca poti mai mult si sa fii avansat sau sa pleci in alta companie. Dar primul job in sine te poate invata foarte multe – de la rigoarea unui program pe care trebuie sa-l respecti si unde chiulurile din facultate nu mai sunt premise pana la cum gestionezi o situatie tensionanata.  Nu mai poti sa fugi la baie si sa plangi cand cineva tipa la tine, ci trebuie sa zambesti frumos si sa spui ca vei face tot ce iti sta in putinta. In perioada asta a vietii tale, managerii asteapta sa demonstrezi atitudine, sa ai idei si abordari noi si sa raspunzi bine la stres.

Daca vei dovedi aceste calitati, vei ajunge la urmatoarea faza in care ai un rol de management sau coordonare a unui proiect sau al unei mici echipe de oameni. Postul vine la pachet cu un rol de leadership caruia nu multi ii fac fata. Trebuie sa intelegi cum sa delegi si sa iti alegi un rol de manager: esti seful rau? Sau seful pe care il plac toti?

Apoi ajungi si mai departe dar incepi sa ai si alte preocupari. Intervin familia, casa, copiii si parca nu mai esti asa dispus sa stai 3 ore peste program.

In etapa finala esti foarte motivat din punct de vedere salarial si ajungi si la ceea ce se numeste "midlife crisis" cand parca ai vrea sa te fi distrat mai mult si sa fi muncit mai putin. E momentul cand majoritatea incep sa calatoreasca si sa se apuce de hobby-uri.

Daca nu v-ati gasit inca meseria potrivita, nu va faceti griji. E ceva ce incepe sa devina normal pentru reprezentatii generatiei Y, din care facem si noi parte (indivizi nascuti intre 1980 si 2000) si se numeste "quarter life crisis". Posibilitatile sunt atat de diverse si de fascinante incat ai vrea sa le incerci pe toate si devii foarte derutat. "Nu trebuie sa te decizi ce vrei sa faci in viata ACUM. Fa-o in pasi mici, e ok sa-ti schimbi domeniul de activitate atat timp cat stii care sunt motivele si le poti argumenta", ne-a sfatuit Maria.

"Ce inseamna sa fii coach? Inseamna sa le pui oamenilor intrebari ca ei sa-si dea singuri seama de care sunt raspunsurile care li se potrivesc". Si exact asta am facut si noi aseara. Pentru a realiza care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmeze in cariera, cadetii au raspuns individual catorva intrebari date de Maria si au discutat apoi raspunsurile in grup. Din seria 'ce vrei sa te faci cand te faci mare?', ne-am intrebat pe rand  unde vrem sa ajungem si ce ne lipseste ca sa fim acolo si, desi initial parea simplu, s-a dovedit a fi complicat.

La final, Maria ne-a dat si cateva resurse online unde putem citi mai multe despre cum sa ne planificam cariera si a ramas cu cadetii la traditionala bere de incheiere.

Programul de talent scouting IQads Kadett este organizat de IQads cu sprijinul agentiei-partener Mercury360. Cadetii sunt alesi in urma unui test de orientare si examinare online care verifica gradul in care personalitatea tinerilor se apropie de personalitatea ideala a principalelor meserii din industria de marketing si comunicare, testul fiind disponibil pe site-ului programului -www.IQadsKadett.ro.

Odata admisi in program, cadetii participa la o serie de training-uri si prezentari de case study-uri organizate special pentru ei in Clubul Kadett, aflat in sediul IQads. In plus, cadetii primesc invitatii la evenimente ale industriei, carti de specialitate, precum si sansa de a beneficia de stagii de practica in agentii si companii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Mercury360

Cu o istorie de peste 25 de ani in Romania si, in continuare independenti, full-service, suntem una dintre putinele agentii care au capabilitatile necesare pentru a deveni partener pe intreaga durata a unei campanii,... vezi detalii »

Oameni

Sectiune



Branded


Related