Felii din lumea lui Dan Cretu

Felii din lumea lui Dan Cretu

Dupa ce la inceputul saptamanii aflam ca Dan Cretu tocmai a realizat o serie de fotografii fresh pentru Pizza Hut UK, am decis sa navigam putin mai departe prin lumea colorata a foto-artistului care a atras atentia mai multor publicatii importante din strainatate, cum ar fi The Sun, The Mirror, Trend Hunter sau Huffington Post. Asa ca i-am mai pus cateva intrebari despre cum vede el fotografia, despre cum sa prinzi in poze cel mai bun unghi al legumelor si despre obiectele care-i populeaza fotografiile. 

Daca va place sa priviti rezultatele modului in care aranjeaza Dan Cretu mancarea pentru fotografii, s-ar putea sa va placa sa priviti si cum aranjeaza publicitarii bucatele la Cupa Agentiilor la Gatit FLORIOL aromata de Coseli, sarbatorita cu Privileg Catering, savurata cu Staropramen si recomandata de Mega Image. Daca da, intre 9 si 11 aprilie sustineti-va colegii publicitari si bucatari. Se intampla la Kuxa Studio

Deocamdata va las sa va infingeti privirile in feliile din lumea lui Dan Cretu. Pofta buna! 

Felia I: Fotografia 

IQads: Pe Tumblr-ul tau spui ca esti specializat in eco art. Cum se defineste pentru tine acest concept?
Dan Cretu: La asta m-am gandit si eu prima data cand am citit sintagma intr-un comentariu la una din lucrarile mele. Bai, asta e ce fac eu? Mi-a sunat cumva cand am citit-o, mi-a sunat a teritoriu ownable, mai exact. Nu cuprinde tot ce fac (am si lucrari cu cola si adidasi), dar e destul de aproape. Eu sunt un ilustrator care in loc de creioane sau tableta, fac desene din fructe si legume. Dupa care le fotografiez. Cand voi gasi o denumire mai buna, o sa modific.

IQads: Unii fotografi realizeaza proiectul X pe tema Y, ii dau un nume si trec mai departe. La tine cum e? Din ce am observat, nu ai dat nume seriilor de fotografii, desi exista tematici in functie de care ar putea fi grupate.
Dan Cretu: Deocamdata sunt la nivelul la care descopar inca teritoriul. Inca nu gandesc in serii, desi, dupa cum ai observat, ar fi chiar usor de gasit cateva categorii. Pentru moment inca experimentez, imi doresc sa fac lucruri cat mai complicate si ca rezultatul sa fie impresionant din punct de vedere vizual.

IQads: Cum iti alegi subiectele pentru fotografii? 
Dan Cretu: Hm... mi le aleg in doua feluri: 1. ce pot face cu ce am in frigider sau ce gasesc la piata, si 2. ce imi cere clientul. 

IQads: Cat timp dureaza pana cand o lucrare este finalizata si trece prin tot procesul creativ, de la idee, la constructia obiectelor si fotografiere?
Dan Cretu: Cel mai mult dureaza pana ma apuc :). Dupa care trebuie sa fiu rapid, pentru ca materia prima e perisabila, in cateva ore trebuie sa fiu gata. Dupa care bag si putin post-productie. In general, o imagine e gata intr-o zi.

Felia II: Mancarea

IQads: Esti gurmand? Iti place sa gatesti?
Dan Cretu: Imi place foarte mult sa gatesc, dar nu sunt gurmand. Gatesc destul de mult si se pare ca si bine de cele mai multe ori - am primit un procent de 90% bine. Ceilalti 10 la suta apar atunci cand experimentez prea mult. Daca ma apuc de gatit trebuie sa fie ceva complicat. Daca nu e complicat, am tendita sa complic si uneori nu imi iese. Iar ce imi iese, nu imi iese la fel a doua oara, chiar daca il fac dupa aceeasi reteta. In general consult mai multe retete si apoi ma duc in bucatarie unde se intampla magia. Asa mi-as prezenta bucataria daca as aparea la MTV Cribs - this is where the magic happens...

IQads: Care sunt cateva 2-3 dintre tehnicile pe care le folosesti ca sa faci mancarea sa arate mai bine in fotografii? In ce masura te bazezi pe editare pentru asta? 
Dan Cretu: Din punctul asta de vedere sunt cat se poate de eco. Nu folosesc glicerina sau ce mai folosesc food-stylistii pentru infrumusetare. Am vazut un making of al unor lucrari de Carl Wagner si nu mi-a venit sa cred. Tipul are o echipa uriasa. Nu ma asteptam. Eu nici nu editez foarte mult. Obiectul real arata exact ca in poza, doar ca are bolduri pe ici-pe colo. Ca fotograf de fructe si legume, cel mai mult am nevoie de ce au si ele: lumina buna. 

IQads: Ce este cel mai dificil cand realizezi fotografii cu mancare?
Dan Cretu: Cel mai greu e sa le fac sa stea laolalta. Uite, de exemplu, imi place sa lucrez cu coaja de castraveti. Mi se pare ca o suprafata plana imbracata in coaja de castravete arata spectaculos. Am facut un casetofon si un aparat foto din castravete. Dar pentru ca ea (coaja) a primit indicatii sa creasca in jurul unui cilindru, se incapataneaza sa nu stea cum o pun eu. 

IQads: Povesteste-mi pe scurt pasii pe care i-ai facut pentru realizarea urmatoarelor fotografii: 
Dan Cretu: Poza asta am facut-o cand era promotia cu sticlele de colectie Coca-Cola. Voiam sa fac o poza cu una dintre ele. Nu am gasit niciun unghi interesant care sa o faca mai valoroasa, asa ca am facut in spate un cap de floricele. Pasii au fost multi si pe alocuri am mers chiar si in pasul piticului.

Aici, ca orice fotograf, la un moment dat am trecut prin perioada retro, in care am cheltuit multi bani pe aparate, filme si developat. Asa ca m-am gandit sa aduc un omagiu acestui device - aparatul foto - in felul meu. Cum castravetii nu cresc in forma de cutie, au scos ei din mine 99% din apa. Dicotiledonatele astea!

IQads: Ai colaborat cu food stylisti pentru anumite fotografii? Te gandesti la posibilitatea asta? 
Dan Cretu: Pana acum am lucrat singur. Imi doresc colaborari, normal. Sunt sigur ca as avea de invatat cate ceva. 

IQads: Fotografiile tale nu au scopul (vizibil) de a le face pofta oamenilor. Crezi ca ai putea face fotografii comerciale cu mancare cu aceeasi pasiune cu care le-ai realizat pe cele de pe Tumblr-ul tau? 
Dan Cretu: Da, si tocmai am facut. Primesc multe mailuri pentru colaborare. E multa lume interesata, dar distanta e o problema. Cei mai multi ar vrea sa ne intalnim, fara sa plateasca avionul. Cu Pizza Hut UK am comunicat exclusiv pe mail. Si a iesit.

Felia III: Obiectele 

IQads: Lumea foto a lui Dan Cretu pare facuta numai din obiecte, iar obiectele sunt facute din alte obiecte. Unde sunt oamenii?
Dan Cretu: Nu sunt un tip sociabil. Oamenii pe care i-am fotografiat erau prieteni de-ai mei sau nu stiau ca ii fotografiez. Si cred ca orice e nou e mai interesant, normal.

IQads: In mare parte, crearea fotografiilor implica si sculptarea unor obiecte. Ce-ti place mai mult: sculptura sau fotografia?
Dan Cretu: Nu ma simt sculptor. Nu stiu de ce. Mai degraba designer. Ma atrage zona de design de obiect. Fotografia este doar un mod de a imortaliza obiectele create. La intrebarea design vs fotografie aleg designul. 

IQads: Cat de mari sunt obiectele din lumea lui Dan Cretu? 
Dan Cretu: Nu mai mari decat o sacosa de la Mega.

IQads: Ce obiecte ti-ar placea sa fotografiezi si nu ai avut inca ocazia? 
Dan Cretu: Nu m-am gandit la asta. Dar am o frustare ca am avut un proiect cu British Vogue in care mi-au cerut sa o fac pe Kate Moss din fructe si legume si nu mi-a reusit. M-am chinut o saptamana dupa care mi-am zis ca e imposibil. Acum cred ca am mai evoluat, as putea sa mai fac o incercare.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related