[OOH Focus] Ovidiu Aleman (GroupM): Piata de outdoor a avut o evolutie sinuoasa in ultimii 10 ani, osciland intre cresteri cu doua cifre si scaderi la fel de mari

[OOH Focus] Ovidiu Aleman (GroupM): Piata de outdoor a avut o evolutie sinuoasa in ultimii 10 ani, osciland intre cresteri cu doua cifre si scaderi la fel de mari

Comunicarea outdoor poate fi spectaculoasa. Si, gandita integrat cu alte medii, efectele ei pot deveni chiar si masurabile. Totusi, in drumurile noastre de fiecare zi, nu prea avem sansa sa facem ochii mari. Asta tine de agentii si/sau clienti, care se mentin inca timizi. Sau asa presupunem. Ca sa stim la sigur, hai sa luam pulsul pietei de OOH, am zis, si am intrebat mai multi actori ce o populeaza cum privesc contextul actual al mediului. Despre ce inseamna inovatie, care sunt avantajele vs. dificultatile mediului si cum a evoluat cererea clientilor, aflam de la acestia.

Ovidiu Aleman (Head of OOH Trading, GroupM):

 

Piata de OOH. Cererea clientilor pentru acest mediu

Piata de outdoor a avut o evolutie sinuoasa in ultimii 10 ani, osciland intre cresteri cu doua cifre si scaderi la fel de mari, in concordanta cu evolutia bugetelor de comunicare ale clientilor.

Imediat dupa intrarea in vigoare a legii de interzicere a publicitatii la tutun, piata de outdoor a inregistrat o crestere brusca a cererii; aceasta a fost generata de eliberarea unui inventar premium de suporturi ce era folosit in exclusivitate in campaniile producatorilor de tutun.

A urmat o diversificare a categoriilor de clienti care au inclus OOH in mixul de media, iar cresterea a continuat pana la criza inceputa in anul 2009.

In perioada respectiva, piata era dominata de jucatori internationali si au aparut primele retele de outdoor digital, a crescut numarul de proiecte speciale folosite in campanii, s-au diversificat solutiile de productie publicitara - intr-un cuvant, tendinta a fost catre modernizare si adoptare a ultimelor tehnologii.

Odata cu criza financiara, caracterizata prin scaderi accentuate ale bugetelor de promovare, au aparut  si in outdoor preocuparile de scadere a costurilor, iar in lipsa unui sistem coerent de masurare a eficientei campaniilor pe acest mediu, piata de outdoor s-a contractat in perioada 2009-2014.  

 

Inovatia in OOH

Inovatia in outdoor poate fi sintetizata pe cateva planuri:

  • suporturi publicitare inovatoare, aici intrand cele care exploateaza cele mai noi tehnologii (ex: multisenzoriale; interactive etc); 
  • solutii de productie inovatoare; gandite special pentru campania respectiva: extensii, volumetrii productii 3D stand-alone;
  • utilizarea inovativa a OOH. Aici inovatia consta in integrarea mesajului campaniei in peisajul urban, practic o creatie special adaptata locatiei.

Consider ca tendinta va fi de integrare a tehnologiilor inovatoare in panourile publicitare care vor putea recunoaste tipologiile principale ale persoanelor din proximitate si vor livra mesaje personalizate (si, de ce nu, oferte personalizate pe telefoanele acestora).

Interactiunea cu consumatorii va fi o provocare pentru industria de OOH pe care numai digitalizarea o poate accepta.

 

Principalul avantaj al mediului

Sunt multe avantaje ale OOH, depinde din ce punct de vedere privim. Faptul ca mesajul publicitar prezent pe un outdoor cu suprafata mare nu poate fi evitat este unul din principalele avantaje din perspectiva omului de publicitate. Un alt avantaj este ca poate fi usor targetat din punct de vedere geografic.

Din perspectiva consumatorului, suportul OOH este un mijloc de informare de unde poate afla despre produse noi, oferte, reduceri etc.

 

Dificultatile in implementarea unei campanii OOH

Cele mai intalnite dificultati sunt legate de:

- disponibilitatea limitata a inventarului OOH in anumite perioade sau zone geografice. Cele mai vizibile suporturi sunt rezervate din timp sau incluse in retele permanente;

- timpul fizic de implementare necesar pentru: machetarea creatiei pe multitudinea de formate OOH prezente in piata noastra, productia de print, distribuirea materialelor si decorarea propriu-zisa a suporturilor. Implementarea campaniei poate fi intarziata de factori greu de controlat precum conditiile meteo nefavorabile.

 

Valoarea pietei de OOH din Romania. Ponderea ei in total media

Estimam piata de OOH la o valoare de 120 de milioane de RON la nivelul anului 2015, reprezentand aproximativ 8% din totalul pietei media. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


GroupM

WE ARE SHAPING THE NEXT ERA OF MEDIA. EVERY DAY. MINDSHARE, MEDIACOM, WAVEMAKER, ESSENCE, AND M/SIX—OUR AGENCIES ARE THE FRONT LINE TO A NEW ERA OF MEDIA STRATEGY AND INNOVATION. And because we have three of... vezi detalii »

Dosare editoriale

Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related