[Businessul de regie] Andrei Bereanda (PRO TV): Trendul catre video ne bucura; este unul dintre principalele noastre elemente de diferentiere fata de alti publisheri locali

[Businessul de regie] Andrei Bereanda (PRO TV): Trendul catre video ne bucura; este unul dintre principalele noastre elemente de diferentiere fata de alti publisheri locali

StirileProTv.ro si Sport.ro sunt cele mai mari site-uri din portofoliul actual al PRO TV, despre care Andrei Bereanda (Head of Digital, PRO TV) ne spune ca acopera zonele News, Sport, Video-On-Demand (VOD), Lifestyle feminin si barbatesc, IT&C, Cooking, Classifieds auto si Health. Dintre toate acestea, Andrei delimiteaza zona de VOD, anul acesta compania lansand platforma PRO TV Plus, in care continutul video al canalelor PRO TV este disponibil in mod gratuit. 

"Prezentul si viitorul se bazeaza in totalitate pe consumul video online", asa ca dezvoltarea contentului video pe site-urile din portofoliul PRO TV este una dintre prioritatile companiei. Tot in zona video se afla si cele mai importante dintre formate, pre-roll sau mid-roll, short form sau long form, cu optiunea "non-skippable". Formatele sold-out in regim lunar, insa, sunt  "branding grove skin" si "contextual scroll ad".

Inca o prioritate a regiei tine de zona programmaticului direct si indirect, adauga Andrei, mentionand ca echipa s-a intregit cu un specialist in data&programmatic, responsabil de testarea si implementarea noilor solutii display si video aparute in piata. Mai multe detalii in continuare.

 

Portofoliu

In prezent, ne concentram pe zona de news, sport si entertaiment, dar vom acoperi in viitor si alte noi zone, in functie de trendurile si cerintele pietei. Suntem in discutii cu noi parteneri pe zona de regie si sper ca in viitorul apropiat sa anuntam noile colaborari.

Cel mai nou produs lansat anul acesta este PRO TV Plus, o platforma prin care userii pot accesa gratuit continutul video al canalelor PRO TV si alte materiale exclusiv digitale. Tot aici transmitem 24/7 live streaming PRO TV.

Conform studiului "The connected consumer survey" de anul trecut, 8 din 10 useri din Romania consuma materiale video online pentru relaxare, iar 8 din 10 isi doresc o platforma Video-On-Demand gratuita. Prezentul si viitorul se bazeaza in totalitate pe consumul video online; de aceea, unul dintre punctele de focus pe care le avem este si dezvoltarea continutului video pe site-urile noastre.

Intr-un interviu tot pentru pentru IQads, Lucia, marketing directorul PRO TV, spunea "digitalul a ajutat televiziunea si televiziunea a ajutat digitalul" si cred ca acest trend va continua.

Cele mai mari site-uri din portofoliul nostru sunt stirileprotv.ro si sport.ro din punct de vedere al performantelor de trafic, pe toate cele trei medii desktop, mobile si aplicatie. Pentru zona de video este PRO TV Plus, iar pe zona de Entertaiment avem site-urile protv.ro si perfecte.ro, care sunt intr-un procces de redesign si repozitionare editoriala. Zona de IT&C este acoperita cu yoda.ro.

 

Formate noi. Formate star

Cel mai cerute si utilizate formate sunt "branding grove skin" si "contextual scroll ad", sold out luna de luna datorita performantelor pe cei mai importanti KPI, gen CTR sau viewability.

Alte formate importante pentru noi sunt pe zona de video, care are optiunea „non-skippable"integrata, imbunatatind astfel rata de vizualizare; pre-roll sau mid-roll, disponibile atat pe short form cat si pe long form-uri de pe site-uri.

Lucram la lansarea de noi formate in toamna care vor imbunatati performanta campaniilor, fiind si in trend cu cerintele globale. Un exemplu in acest sens este posibilitatea de a insera ad-uri in live-streams, pe care o vom introduce in curand si care va genera un mediu activ si interesant pentru partenerii nostri.

 

Reach

In medie avem 10,5 milioane de clienti unici si 120 de milioane afisari lunar, conform SATI. Suntem constanti din punct de vedere al audientelor, dar incercam sa crestem si pe noi canale gen aplicatiile site-urilor, dar pe zona AMP (accelerated mobile pages).

 

Piata de media. Cerinte noi si provocari

Google si Facebook sunt in continuare jucatorii dominanti la nivel global si capitalizeaza o mare parte din piata de advertising digital, insa piata continua sa creasca, inclusiv in Romania. Una dintre directii pe care merge piata de media este zona de programmatic, direct si indirect, dar continua ascensiunea pe zona de video.

Ambele directii fac parte, de altfel, din strategia noastra de business la nivel de departament digital PRO TV.

Incepand cu luna iulie, ne-am marit echipa cu un profesionist pe zona de data & programmatic, George Stefanuca. El va dezvolta, coordona, testa si implementa toate solutiile noi existente in piata atat pe zona de display, cat si pe zona de video.

Trendul catre video ne bucura, deoarece este unul dintre principalele noastre elemente de diferentiere fata de ceilalti publisheri locali. Le oferim in fiecare zi utilizatorilor care intra pe platformele noastre video de calitate premium.

De asemenea, zona de proiecte speciale este foarte importanta pentru noi din punct de vedere business. Avem o echipa dedicata care se ocupa de concepte, materiale, branded content, formate video si partea de programare. Le oferim partenerilor nostri o platforma premium, in care isi pot asocia brandurile cu cele mai bune productii, show-uri si divertisment.

 

Piata neta de online advertising din .ro

Piata pentru publisheri locali este estimata undeva intre 25-30 de millioane de euro pe an, fata de 150 de milioane de euro - cat se estimeaza ca ajung la Google si Facebook. Piata este in usoara crestere fata de anul trecut si cred ca acest trend se va mentine si anul viitor.

 

Business 

Anul acesta, cota noastra de piata este in crestere daca ne raportam la piata locala, dar aceste estimari nu sunt foarte exacte, proiectele speciale nefiind luate in calcul in diferitele monitorizari existente in piata. Anul acesta cresterea este de 15% YoY, iar pentru anul viitor ne dorim o crestere de 20% YoY.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Pozitii

Sectiune



Branded


Related