[Pasionat de bunătățuri] În Bucătăria familiei, nu vă faceți griji dacă n-ați auzit de ghee sau de fructul Persimmon

[Pasionat de bunătățuri] În Bucătăria familiei, nu vă faceți griji dacă n-ați auzit de ghee sau de fructul Persimmon

Mai importante decât trendurile, ca ingredientele, anotimpurile, ustensilele sau tehnicile de gătit, pentru Alexandra Juncu sunt... micuțele pasiuni sezoniere ale copiilor ei. Copii care sunt în creștere și care se fixează pe anumite preparate, pentru perioade nedeterminate de timp. Pot trece săptămâni în care să facă doar clătite sau multe cine consecutive la care se mănâncă doar paste. 

Blogul Alexandrei se numește chiar așa: Bucătăria familiei mele. Descoperirile, trendurile și învățăturile au loc tot în familie, spune Alexandra Juncu. Ea are un motto în funcție de care se învârt toate lucrurile din bucătărie: să găsească un echilibru sănătos între mănânci ca să trăiești și trăiești ca să mănânci. 

Luăm această filosofie și o adăugăm la colecția noastră de vorbe de duh despre gătit, pe care o creștem cu grijă alături de Selgros Romania, în seria Pasionat de bunătățuri.

 

Trenduri în 2018

Ei bine, la întrebarea asta nu știu ce să vă răspund, mai ales în scris. Ideea e că gătesc mai bine decât scriu.

Cred că niciodată nu am mâncat sau pregătit mâncarea după un trend. Mă las influențată de anotimp și de produsele care există pe piață la un moment dat.

Gătesc mai mult la grătar atunci când îmi permite vremea, dar asta nu aș numi-o un trend ci mai degrabă o evoluție. Să nu mint, e adevărat că atunci când mănânc la restaurant caut, într-adevăr, noutățile. Gătitul sous vide sau bucătăria moleculară sunt niște tendințe în domeniul culinar care sunt tot mai căutate. Dar nu trebuie să vă faceți griji dacă nu ați auzit de ghee, de exemplu ( asta fiind unt clarifiat, fără lactoză) sau de fructul Persimmon și calitățile lui.

Dar oare anumite electrocasnice de bucătărie care îți fac munca mai ușoară sau reduc foarte mult timpul petrecut în bucătărie pot fi numite trend? În fine, există anumite tendințe în domeniul culinar care se observă și prin creșterea numărului de emisiuni culinare, show-uri și concursuri de gătit. Produsele bio, anumite diete, vegetarianismul, veganismul, creșterea interesului față de produsele locale, toate pot fi considerate noutăți.

Îmi place să gătesc, deci sunt influențată de produse noi, de magazine alimentare noi, de tot felul de legume pe care le găsesc în piață, de vreme, de bucătari celebrii, de către o fotografie lângă care salivez.

Food trucks, cateringul și dining out, fast-food-urile sunt alte trenduri tot mai actuale.

 

Ce influențează pasiunea pentru gătit

Anumite trenduri pot avea influențe sensibile. De exemplu, dacă ies în oraș să mănânc, mă aștept la produse de calitate și la îmbogățirea experienței culinare, dar din contră, un loc în care nu se gătește “ atent” mă poate educa negativ la acest capitol.

În același context al dining-out, accesul la bucătăria internațională, dar și la cea tradițională în locurile în care mâncarea este respectată, poate face să rodească sâmburele pasiunii pentru gătit.

Totul trebuie să fie un fel de ceremonial dedicat papilelor gustative.

În cazul meu sau al persoanelor pe care le urmăresc, totul este despre mâncare. Asta cred că înseamnă pasiune. Libertatea de a călători, evenimentele cu tentă culinară, restaurantele cu specific, atelierele de gătit (în special cele pe care le organizez eu :) ), cărțile de bucate nou editate, părinții atenți la calitatea hranei copiilor lor - toți aceștia sunt factori care pot influența pasiunea pentru gătit.

Dar să nu îi uităm pe producătorii locali, care oferă materie primă de cea mai înaltă clasă.

 

Inspirație

Pasiunea mea pentru gătit nu este întotdeauna la fel de vie. E sezonieră, aș putea spune. Mă poate inspira un aliment sau o legumă, poate chiar o fotografie văzută pe Pinterest sau o emisiune culinară.

Eu îmi doresc în jurul meu un trai bun pentru toată lumea. Pasiunea mea cred că este o manifestare a acestei dorințe: 'People who love to eat are always the best people.' - Julia Child.

 

Blocaje în bucătărie

Daaaa… mojo-ul meu este în funcție de copii. Sunt în creștere și se fixează pe anumite preparate. De exemplu, sunt săptămâni întregi în care zilnic fac clătite. Altele în care la cină mâncăm doar paste. Degeaba încerc, nu reușesc întotdeauna să mă țin de un meal plan.

Eu gătesc doar pentru ai mei acasă, și doar o mică parte din preparate ajung pe blog. Dar atunci când mă blochez și nu mai am efectiv chef de gătit și pizza delivery nu ne mai satisface, mă duc la cumpărături. Și atunci când am coșul plin de legume, fructe, condimente, lucruri pe care nu le-am mai cumpărat poate niciodată (de ex. tăiței de celofan sau trufe) și ajung cu ele acasă și le întind pe toate pe masa din bucătărie, mă apucă un chef de gătit nemaipomenit. Și atunci încep să caut preparate cu ingredientele respective , încep să inventez, să mă documentez, și uite așa, my mojo is back. 

 

Cerințe de la cititori

Sunt surprinsă de reacțiile la blog ale unor prieteni care nu sunt încă deschiși la altfel de preparate sau tendințe culinare. Se pare că, în general, oamenii obișnuiți gătesc așa cum au învățat acasă. Supa-cremă de cartof dulce sau mielul gătit sous vide sunt doar pentru reviste. Efectiv, nu pot concepe așa ceva în bucătăria lor. Au crescut cu ciorbă acrită cu zamă de varză și cu mielul gătit doar pentru Paști :)

 

Trenduri supraestimate, trenduri necesare

Important pentru viitor? Pentru viitorul meu și al copiilor mei poate. Necesar este sa mănânci, undeva între mănânci ca să trăiești și trăiești ca să mănânci, cât mai sănătos.

Propria mea gradină m-a făcut să înțeleg cât de importantă este autoaprovizionarea. Marile restaurante au câștigat și câștigă teren prin relațiile pe care le au cu micii producători și cu microfermele proprii.

Există obiceiuri alimentare care nu sunt ok. De alea trebuie scăpat.

 

Descoperiri

Cred că fiecare an aduce câte ceva nou. Câteodată, un ingredient, cum au fost trufele anul trecut, sau florile de dovlecel. Alteori, poate fi câte un aparat nou. Când am primit primul Kitchen aid mixer l-am folosit nonstop vreo 2 luni, apoi am primit și robotul. Anul acesta m-am fixat pe un crock pot, dar încă nu i-a venit vremea.

Un loc special anul acesta a fost Criț. Criț este unul dintre ultimele sate de sași de la noi. Am trăit acolo povestea unei comunități care a venit însoțită de preparate tradiționale. Deci da, există în România zone care poartă în ele aroma locurilor: un lichiu, o sarma, brânzeturi și mezeluri săsești.

Ustensile? Hmmm… nu cred că trece luna fără să îmi cumpăr câte ceva nou: un cuțit, un polonic, o lingură de lemn. Nu cred că vă puteți imagina cum arată bucătăria și cămara unui blogger culinar. Nici o farfurie nu e la fel ca cealaltă, sunt o grămadă de ștergare, șervete, oale și vase de diferite mărimi și forme. Într-o fotografie cu mâncare recuzita contează enorm.

Voi știți ce greu se fac dubiturile pe farfuriile emailate ca să pară vechi?

 

Lucrul cel mai important pe care l-ai învățat anul acesta

Ce am învățat anul acesta? Știu … dacă nu gătesc mor de foame. Și că dacă vreau să mănânc bine trebuie să gătesc singură. Nu știu cum e la București, dar la Tg. Mureș sunt doar vreo 2-3 locuri unde se mănâncă bine și deja cunosc tot meniul lor. De câte ori am ocazia să evadez în alt oraș/țară, caut întotdeauna restaurante și review-uri despre ele. Câteodată am impresia că vacanțele noastre se învârt după mâncare.

 

Ce ar trebui să știe românii despre gătit și nu știu încă

Că degeaba se uită la programe tv culinare dacă nu pun mâna și încearcă, efectiv, pe pielea lor. Este foarte ușor să comentezi și să critici, iar când intri în bucătărie tot slănină cu ceapă mănânci. Nu că ar fi ceva rău cu slănina și ceapa, doar că oamenii aceia care promovează alimentația sănătoasă și diferite metode de preparare și alte minunății știu ei ce știu.

 

Sfaturi pentru cei care cred că nu știu să gătească

Vorba lui Auguste Gusteau, personajul din Ratatouille "Anyone can cook”. 

Credeți-mă pe cuvânt, nu este greu. Vă spun un secret: când m-am măritat, soțul meu gătea mult mai bine decât mine. Trebuie doar să gătiți din suflet și să vă placă mâncarea bună. 

Că alegem citatul Juliei Child sau al lui Ratatouille, observăm că filosofiile despre gătit au ceva în comun: vorbesc mai mult despre oameni decât despre mâncare. Asta ne învață și Alexandra Juncu: pasiunea pentru gătit, mâncarea, inspirația se întâlnesc mereu în sânul familiei. Și cele mai importante trenduri sau descoperiri tot lângă cei dragi apar.

Într-o serie editorială realizată alături de Selgros Romania, îi cunoaștem îndeaproape pe (o parte din) membrii clubului pentru profesioniști și pasionați. De bunătățuri.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related