[Pasionat de bunătățuri] 2018 a fost anul în care ne-am întors ”acasă”, la simplitate și la bucătăria românească

[Pasionat de bunătățuri] 2018 a fost anul în care ne-am întors ”acasă”, la simplitate și la bucătăria românească

2018 a fost anul în care rețetele vechi au fost răsfoite cu atenție și curiozitate. A fost și anul gătitului sănătos, spune Corina Ureche. S-a mai vorbit în 2018 despre combaterea risipei alimentare, despre ingredientele de sezon și bucătăriile locale. În Bucătăria Urecheatei, 2018 a fost anul în care a valorificat aproape la maximum toate ingredientele pe care le avea într-un anume moment disponibile.

Românii, de asemenea, crede Corina, au devenit mult mai responsabili decât erau în urmă cu câțiva ani, acordând mai multă atenție ingredientelor, din momentul alegerii lor până la rezultatul final din farfurie.

Importanța acordată bucătăriilor locale i-a facut pe oameni să răsfoiască puțin arhiva culinară a familiei, să fie mai interesați de ceea ce se mânca pe vremuri și chiar să înceapă să experimenteze acasă.

În seria editorială Pasionat de bunătățuri, descoperim, alături de Selgros, cum s-a întrupat 2018 în farfuriile românilor și colecționăm descoperirile, trendurile și aromele acestui an alături de pasionații de gătit.

 

Trendurile din 2018 

2018 a fost anul în care tot mai multă lume a adus în discuție bucătăriile locale, ingredientele de sezon, și gătitul sănătos. Oarecum ne întoarcem la "acasă", la simplitate și la o valorizare a bucătăriei românești. Anul acesta s-a vorbit foarte mult despre acest ultim aspect.

Un alt subiect fierbinte al acestui an a fost și este combaterea risipei alimentare. Partea pozitiva este că s-au făcut demersuri concrete în acest sens: au apărut bănci de alimente și tot mai multe organizații care luptă împotriva acestui fenomen.

Combaterea risipei alimentare mă preocupă și pe mine în mod special de mai mulți ani și m-a influențat foarte mult în felul în care gătesc. Probabil 2018 e anul în care am valorificat aproape la maximum toate ingredientele pe care le aveam disponibile într-un anume moment.

 

Influența 

E greșit să spunem că trebuie gătit ceva doar pentru că așa spune trendul. Probabil gătesc ceva nou pentru că sunt curioasă cum este, ce gust are, cum este experiența în sine, dar nicidecum pentru că trebuie.

A găti doar pentru că trebuie e ca și cum te-ai îmbrăca cu o rochie doar pentru că e la modă. S-ar putea să nu te avantajeze nici culoarea, nici croiul și să știi asta de la bun început.

Ca orice altă pasiune și cea pentru gătit este influențată atât de timpul liber și bugetul disponibil, cât și de sursele de inspirație din ce în ce mai numeroase și mai accesibile (bloguri, emisiuni culinare, ateliere de gătit etc.).

 

Inspirație

Nu se poate vorbi despre o schimbare perceptibilă imediat, ci mai degrabă de o evoluție determinată de faptul că nu mi-a fost teamă se experimentez rețete, tehnici sau gusturi noi.

Iar rezultatul explorărilor și experimentelor a dus la o schimbare de atitudine cu privire la modul de gătit. Acesta a devenit mult mai responsabil decât era în urmă cu câțiva ani, acordând mai multă atenție ingredientelor, din momentul alegerii lor până la rezultatul final din farfurie.

Mi-e drag să petrec timp în bucătărie, iar gătitul reprezintă una dintre cele mai relaxante activități pe care o fac de altfel. Oarecum focul este întreținut și de faptul că gătesc des pentru prieteni. În acest sens lucrez la un proiect personal și sper să pun cât mai repede în mișcare rotițele mecanismului. Va fi despre mâncare bună, simplă și multe povești care se vor învârti în jurul acesteia. Știu, e puțin spoiler alert, dar poate vă povestesc mai multe cu altă ocazie.

 

Blocaje în bucătărie

Cu certitudine există și mi se pare că cea care te pune cu adevărat la încercare este eterna și fascinanta dilemă: ce să mai gătesc? Am ingrediente, dar nu mai știu cum să le combin. O întâlnesc la aproape toți prietenii mei apropiați, dar și în rândul cititorilor blogului.

Mi se întâmplă frecvent și mie și uneori e chiar copleșitor. Nimic nu mă mulțumește. De ceva vreme doar o singură metodă mă scoate din acest impas: nu gătesc nimic câteva zile. Nici măcar nu caut idei în cărți ori pe internet. Iar când mă reîntorc în bucătărie, uneori după doar o zi, am senzația că am lipsit cu lunile, atât de multe idei s-au adunat.

 

Cerințe de la cititori

Importanța acordată bucătăriilor locale i-a făcut pe oameni să răsfoiască puțin arhiva culinară a familiei, să fie mai interesați de ceea ce se mânca pe vremuri și chiar să înceapă să experimenteze acasă. Unii reproduc fidel rețetele vechi, alții le reinterpretează sau se orientează spre restaurante unde pot găsi gusturi familiare.

În ceea ce privește ingredientele de sezon, pot doar să spun că în acest an am văzut în piețe mai mulți oameni ca niciodată. Sunt interesați de modul de cultivare și recoltare, sunt curioși, pun întrebări, chiar am surprins și schimburi de rețete între vânzători și cumpărători.

Totodată, a crescut și interesul pentru susținerea producătorilor locali și asta se vede concret în numărul tot mai mare de antreprenori în agricultură, dintre care foarte mulți sunt tineri.

 

Descoperiri

Ingredientul preferat al anului a fost de departe roșia de grădină. Mi-au plăcut dintotdeauna roșiile, însă acum am făcut ceva nou. Am pus roșia în prim plan în aproape tot ce am gătit și m-am bucurat cu adevărat de ea. Parcă a fost mai gustoasă ca oricând.

Astfel, am redescoperit frumusețea tocăniței de roșii sau topala de porodici, cum îi spunem noi pe la Cluj. Este o tocăniță de vară, cu smântână și făină, suntem totuși în Ardeal :) - ceva ce nu am mai mâncat de foarte mulți ani. Am pregătit-o pentru proiectul Selgros caută pasiunea care anul acesta și-a propus să readucă în prim plan rețete vechi, locale, de familie. Și în ceea ce mă privește chiar a reușit, deși m-a scos destul de mult din zona mea de confort. Redescoperirea gusturilor copilăriei m-a făcut să retrăiesc momente bine ascunse în cotloanele memoriei.

Un loc special al aromelor din România? Eu iubesc marea și, în această vară, după mai bine de 10 ani, am ajuns din nou la marea noastră. Peștele, apa, nisipul și senzația buzelor sărate m-au făcut să mă simt ca acasă. Dacă ar fi să mă mut din Cluj-Napoca undeva în țară, aș alege un loc la mare fără să stau prea mult pe gânduri.

 

Ce ar trebui să știe românii despre gătit și nu știu încă

Că este mai frumos și util decât pare. Am menționat și "util" deoarece am cunoscut multe persoane cărora gătitul li se pare o pierdere de vreme, un timp mort care te ține în loc de la alte activități mai atractive.

În realitate, gătitul, pe lângă faptul că îți asigură hrana necesară, îți asigură și o componentă relaxantă, o pauză de la tot și de la toate. Chiar și atunci când toci mărunt o ceapă!

 

Sfaturi pentru cei care cred că nu știu să gătească

Îmi este foarte greu să cred că există persoane care nu se pricep la gătit. Mai degrabă nu au exersat încă suficient.

Iar sfatul meu este să experimenteze. Odată ce prinzi gustul e mai greu să te lași. Dar pentru asta ai nevoie și de ingrediente pe măsură, așa că sfatul meu este să se orienteze spre ingrediente de calitate, chiar dacă uneori pentru ele trebuie să scoți mai mulți bani din portofel. Și asta mai ales deoarece reușita unei rețete este asigurată și de calitatea materiei prime folosite.

Prin curiozitate și atenție, orice ingredient poate fi redescoperit și transformat în preparate noi. Chiar și roșiile. Important e felul în care privești hrana și gătitul. Poate fi experiment, poate fi o călătorie în timp, printre aromele intense ale copilăriei, poate fi joacă, poate fi un mod de a învăța despre tine și despre lume, dar poate fi și o pauză de la tot și de la toate. 

Într-o serie editorială realizată alături de Selgros România, îi cunoaștem îndeaproape pe (o parte din) membrii clubului pentru profesioniști și pasionați. De bunătățuri. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related