Care este rolul publicului în jurnalism? Zilele Superscrieri, 24-25 martie 2019

Care este rolul publicului în jurnalism? Zilele Superscrieri, 24-25 martie 2019

Zilele Superscrieri, organizate de Fundația Friends For Friends, invită publicul la două zile de interacțiune directă cu unii dintre cei mai buni jurnaliști din România. Prima zi are loc la Apollo111, duminică 24 martie, iar a doua se va termina cu Gala Superscrieri 2019 luni, 25 martie, la Teatrul Național București, Sala Studio, când se vor premia cele mai bune materiale publicate în 2018 în România din cele 38 nominalizate la Premiile Superscrieri

Programul Zilelor Superscrieri cuprinde două ateliere deschise pentru publicul care vrea să identifice dezinformarea în media (atelier de media literacy) sau să înțeleagă cum pot fi transformate datele în informații ușor de înțeles (atelier de data visualisation) și o proiecție de film în cadrul festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World România. Proiecția va fi urmată de o discuție despre rolul publicului în jurnalism alături de câțiva dintre jurnaliștii nominalizați la Premiile Superscrieri 2018. După-amiaza este consacrată unei noi ediții a Cercului de Donatori Superscrieri, inițiativă care își propune să susțină prin donații de la public nevoi specifice a patru proiecte de jurnalism din România. De la ora 20:00, Superziceri: (în) public aduce în fața publicului patru comunicatori din România care vor vorbi fiecare despre cum gestionează relația cu comunitățile lor.

 

Agenda

24 martie, Apollo111
25 martie, TNB, Sala Studio

11:00 – 13:00: [proiecție] film One World România: Chaco (Argentina - Italia, 2017) 

11:00 – 13:00: [atelier] Atelier media literacy - CJI cu Ioana Avădani. Un șobolan gras rămâne prizonier într-o gură de canal. Opt pompieri și un veterniar îi sar în ajutor. Zeci de  publicații preiau știrea. Zeci de mii de oameni comentează. De ce?

13:30 - 15:30: [atelier] Data visualisation - Răzvan Zamfira (Interrobang Studio) & Vlad Odobescu (DoR). Cum să-ți implici spiritul de analiză, un ochi atent (de jurnalist sau nu) și oleacă de skill de designer ca să redai într-o formă cât mai simplă informații elaborate și complexe.

13:30 – 15:00: [talk] Rolul publicului în jurnalismul de investigație. Un reportaj sau o investigație înseamnă și multă muncă de convingere dusă pentru a le explica oamenilor de ce e important să vorbească, că pot schimba lucruri și că nu sunt singuri. Moderează Diana Oncioiu (dela0.ro), participă Paula Căbescu (Centrul de Investigații Media), Victor Ilie (Inclusiv), Andrei Leonte (Info Sud Est), Andreea Pocotilă (Vice România).

16:00 - 18:00: [event] Cercul de Donatori Superscrieri, moderat de Mădălina Marcu (ARC România)

20:00 - 21:30: [event] Superziceri: (În) public

Pentru a avea acces în sală la Superziceri, urmăriți în zilele următoare pagina de Facebook a Fundației Friends For Friends. Evenimentul va fi transmis live pe Facebook.

Accesul la Zilele Superscrieri pentru toată ziua este liber, cu o donație recomandată de 20 de lei.

25 martie: Gala Superscrieri 2019 înseamnă că aflăm împreună în cocheta sală Studio a TNB care sunt cele mai bune materiale ale anului 2018. Anul acesta, oferim 100 de locuri la Gală pentru aceia dintre voi care vor să fie alături de noi și să-i cunoaștem împreună pe jurnaliștii care ne schimbă lumea în care trăim.

 

Ce să nu ratezi la Zilele Superscrieri  

SUPERZICERIduminică, 24 martie, ora 20:00, teatrul Apollo111
Patru storytelleri vor urca pe scena teatrului Apollo111 pentru a împărtăși cu cei aflați în sală cum își gândesc comunicarea, cum interacționează cu publicul care îi urmărește constant și care e responsabilitatea pe care o resimt față de el în comunicare. Invitații Superziceri de duminică sunt Magda, vlogger, Ana Morodan, antreprenor & influencer online, Mitoș Micleușanu, artist & om de radio și Andi Vanca, comunicator @Electric Castle.

Magda, pe numele ei de scenă Magdyz, are 19 ani și de 3 ani face clipuri pe YouTube în care încearcă să le transmită oamenilor mai multă încredere în ei și să-i facă să înțeleagă că toată lumea trece prin lucruri mai rele, folosindu-se de propriul exemplu. Temele ei de predilecție sunt relațiile de cuplu și imaginea de sine.

Antreprenor & influencer online, Ana Morodan a fost unul dintre primii bloggeri de stil personal din Europa de Est. Dacă Ana stârnește pasiuni aprinse în virtualul românesc, unde caută & împărtășește „the style of standing out”, asta nu înseamnă că nu își pune comunitatea la treabă pe teme sociale ca dezvoltarea durabilă sau drepturile comunității LGBTQ.

Mitoș Micleușanu este un artist plurivalent și de avangardă, a studiat Arte Plastice, face fotografie, scrie proză și poezie, face muzică și experimente sonore. În weekend, împreună cu Iulian Tănase, este gazda matinalului Războiul Sfârșitului Săptămânii, la Radio Guerrilla.

Andi Vanca a terminat facultatea de comunicare și a nimerit încă de la prima ediție în echipa festivalului Electric Castle, ceea ce înseamnă c-a fost printre cei care au gândit de la bun început cum să-și țină publicul așa aproape. În timp a trecut prin mai multe zone ale departamentului de comunicare (digital, social media sau PR), iar acum este Manager de Comunicare al festivalului.

Pentru a avea acces în sală la Superziceri, urmăriți în zilele următoare pagina de Facebook a Fundației Friends For Friends. Evenimentul va fi transmis live pe Facebook.

 

CERCUL DE DONATORI SUPERSCRIERI – duminică, 24 martie, ora 16:00
Poți fi unul dintre primii descoperitori și susținători a patru proiecte de jurnalism care își propun să schimbe percepții și realități din România anilor care urmează. Inițiatorii lor îți vor prezenta proiectele, tu poți pune întrebări și decide să le susții într-o formă de licitație moderată de Mădălina Marcu de la ARC România.

1. Platforma dela0.ro își propune să investigheze felul în care ne creștem astăzi copiii, cu ce suntem diferiți de părinții și bunicii noștri, cum luăm decizii și ce fel de oameni livrăm societății cu noul proiect „Cum ne creștem copiii?”.
2. Un Funky Citizens din inima țării, Forum Apulum este un ONG de educație civică și media din Alba Iulia, format din oameni care fac muncă voluntară pentru a învăța tinerii din mai multe orașe din țară de ce este important să voteze și să devină responsabili social.
3. După proiectul „Acasă”, jurnaliștii Radu Ciorniciuc și Lina Vdovîi revin cu un documentar care privește drepturile omului: „Il Bel Canto” vrea să înțeleagă mai bine condiția imigrantului român plecat la muncă în străinătate, cu tot ce implică acest proces - dezrădăcinare, abuz, singurătate.
4. „Printre cei puțini” este un proiect foto documentar de lungă durată al fotografei Ioana Moldovan de la Documentaria despre cum este să trăiești ca minoritar, fie el de natură etnică, religioasă, rasială sau sexuală, în România.

 

Proiecție ONE WORLD ROMÂNIA și talk DESPRE ROLUL PUBLICULUI ÎN JURNALISM – duminică, 24 martie de la ora 11:00, respectiv 13:30

Chaco (Daniele Incalcaterra, Argentina/Italia, 2017) va fi proiectat în cadrul One World România - ediția a 12-a. Regizorul filmului, Daniele Incalceterra, se confruntă cu o birocrație frauduloasă, interesele financiare ale politicienilor și ale traficanților de droguri dar și cu băștinașii când moștenește o bucată de pământ în Paraguay pe care nu vrea să o vândă corporațiilor agricole corupte care dețin tot pământul dimprejur ci să o returneze proprietarilor de drept, tribul Guarani Ñandeva. 

Filmul va fi urmat de o discuție despre Rolul oamenilor în jurnalismul de interes public, de la 13:30 în barul Apollo111. Un reportaj sau o investigație înseamnă și multă muncă de convingere dusă pentru a le explica oamenilor de ce e important să vorbească, că pot schimba lucruri și că nu sunt singuri. Fiecare om dispus să vorbească e o resursă, o rotiță care poate pune lucrurile în mișcare. Acesta este punctul de pornire al unei discuții despre implicarea publicului în jurnalism, moderată de Diana Oncioiu (dela0.ro), la care participă jurnaliști nominalizați la premiile Superscrieri 2018, Paula Căbescu (Centrul de Investigații Media), Victor Ilie (Inclusiv), Andreea Pocotilă (VICE România) și Cristian Andrei Leonte (Info Sud Est, Constanța), pentru punctul de vedere al presei locale.

 

ATELIER DE MEDIA LITERACY – duminică, 24 martie, ora 11:00

Ioana Avădani (CJI) va vorbi despre atotprezentul „fake news” și despre sora lui mai mare, dezinformarea, de ce informarea corectă este necesară, dar nu suficientă și de ce suntem tentați să credem anumite lucruri și să respingem altele. La final, Ioana va discuta și cum publicul are o parte de responsabilitate în recepționarea și diseminarea dezinformărilor și că „jurnalistul” nu este singura „fiară rea”.

 

ATELIER DE DATA VISUALISATION – duminică, 24 martie, ora 13:30

Vlad Odobescu (reporter DoR) și Răzvan Zamfira (arhitect și geograf urban, Interrobang Studio) îți vor povesti despre cum se pupă jurnalismul cu datele și cum se poate construi un articol bazat pe date. În cadrul atelierului, vor prezenta diferite moduri de a reprezenta vizual, dar și structuri narative menite să implice cititorul în conversație, să îl încurajeze să exploreze și să înțeleagă mai bine datele.

 

La Zilele Superscrieri va avea loc și o expoziție specială dedicată fotojurnalistului George „Poqe” Popescu.

Programul Zilelor Superscrieri se termină cu Gala de decernare a Premiilor Superscrieri #8, în data de 25 martie, la TNB/Sala Studio - eveniment pe bază de invitație. 

 

Superscrieri este un proiect al Fundației Friends For Friends.

Partener strategic: BRD - Groupe Société Générale

Parteneri de creștere: Fan Courier, Medlife

Susținători premii: Friends \ TBWA, Romanian Business Leaders, Kaufland România, Enel, Orange, Bitdefender, Centrul pentru Jurnalism Independent

Gazde: Apollo111 și Teatrul Național București

Parteneri de conținut: ARC România, One World România, Centrul pentru Jurnalism Independent, Forum Apulum, dela0.ro, DOR, Info Sud Est, Centrul de Investigații Media, Interrobang, Vice România, Documentaria, Scena9, Inclusiv, Black Button Books

Parteneri media: EuropaFM, IQads, Pagina de Media

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Friends\TBWA

Why work with an agency like FRIENDS\TBWA Bucharest? DisruptionⓇAlmost everyone in the business world knows about disruption, talks about disruption or wants to try it, sooner or later. Well, it’s maybe time... vezi detalii »

Subiecte

SectiuneBranded


Related