[CIVIC 5D in haine noi] Futurism si iluzii optice intr-o serie de 3 designuri gandite de Bogdan Petean

[CIVIC 5D in haine noi] Futurism si iluzii optice intr-o serie de 3 designuri gandite de Bogdan Petean

E o bucurie cand intalnim participanti cu traditie in competitiile de creatie si design TheCreator si Young FIBRA. Este si cazul lui Bogdan Petean, cu care am vorbit in prima faza cand era student la Arte in Iasi. Astazi nu mai e student, ci graphic designer la September Media. Iar despre el mai aflam cu ocazia asta ca nu conduce o masina, ci un Pegas, si ca prefera viata pe doua roti in loc de patru. In schimb, apreciaza masinile la capitolul design si estetica, motiv pentru care s-a lasat provocat de brieful competitiei CIVIC 5D Design Challenge

Cele 3 propuneri semnate de Bogdan - "Mapped", "Uncharted" si "Flux" - sunt inspirate de designul unor harti, transmitand prin linii fine, minimaliste, principalele trasaturi ale masinii: eleganta, tehnologie, performanta si sportivitate. Favorita lui personala este "Flux", designul de aici generand un efect vizual de deformare a masinii in miscare.

Aviz, mai sunt 2 saptamani pana la deadline-ul competitiei noastre. Cu alte cuvinte, puneti-va pe treburi grafice, caci va asteapta premii cel putin interesante.

 

Despre tine

De design m-am indragostit cu adevarat in 2012. De atunci suntem nedespartiti. In 2017 mi-am dat licenta, terminand studiile la UNAGE Iasi, iar acum sunt graphic designer la September Media, tot in Iasi. Viata mea se invarte in jurul designului intr-un fel sau altul - oscilez intre job, proiecte si clienti personali, workshop-uri, calatorii, concerte, training-uri si voluntariat. Incerc sa fac ceva nou si diferit tot timpul - acesta fiind motorul meu.

 

Cu ce ganduri in competitia CIVIC 5D Design Challenge?

„Oh, inca un concurs de design pe IQads. Nice, cred ca as putea face ceva dragut.” Motivatia mea principala e provocarea creativa. Imi doresc ca fiecare lucrare realizata de mine sa fie mai buna decat cea precedenta, deci cu gandul acesta m-am inscris - sa ma intrec pe mine si sa creez ceva nou.

 

Abordarea briefului

Din brief mi-au atras atentia cateva detalii tehnice - grafica trebuie sa fie simpla, vectoriala, fara gradienti sau aspecte abstracte - in general, fara complicatii tehnice. Asta insemna ca eram destul de constrans din punct de vedere al formelor. A trebuit sa fac ceva minimalist, usor de inteles de catre public si simplu de aplicat pe masina. Cum e si vorba „less is more”!

Al doilea element din brief pe care m-am axat este realizarea unui concept ce pune in valoare atributele Honda Civic 5D (Sportiv, High-Tech, Elegant si Performant) si brandul Honda in sine. De la aceasta idee am plecat atunci cand am venit cu propunerile de design - formele/pattern-urile transmitand foarte bine conceptul pe care il gandisem.

 

Propunerile

Cele trei designuri inscrise fac parte dintr-o serie, deci au la baza aceeasi idee, ilustrata insa in moduri diferite. Nu stiu cum il vor aprecia pasionatii de Honda, insa sper sa le placa la fel de mult cum imi plac mie.

"Mapped" - Liniile formeaza un pattern elegant si high-tech. Acestea au fost inspirate de designul unei harti - Honda explorand noi idei tehnologice si de design.

"Uncharted" - O serie de linii punctate ce, impreuna, sugereaza din nou o harta (neexplorata pana acum, poate). Prin asezarea lor, se realizeaza o iluzie vizuala, avand un feeling futurist, sugerand ideea de tehnologie si inovatie.

"Flux" - Liniile realizeaza o trecere usoara de la alb la rosu, forma lor punand in valoare liniile masinii, ducand publicul imediat cu gandul la performanta si sportivitate.

Daca ar fi sa aleg, „Flux” este preferata mea pentru efectul vizual (iluzia deformarii imaginii), pentru modul in care forma completeaza liniile masinii si pentru ca transmite, poate, cel mai bine ideea de eleganta si performanta (acest val, sau flux de informatie, plasand masina in viitor).

 

Dificultati

A trebuit sa gasesc o idee mai putin explorata, dar relevanta in acelasi timp, si creativa. Mi-a fost greu sa realizez o lucrare care sa nu te duca cu gandul la jocurile video din 2005 - si asta pentru ca mi-am dorit ca designul sa fie asociat cu viitorul, sportivitatea, eleganta si tehnologia avansata, nu cu tuning-ul auto al anilor 2000 care are un feeling de stock images din cauza utilizarii excesive a anumitor elemente grafice. (ex. Need for Speed/the Fast and the Furious).

 

Iti plac masinile? Conduci? Personalitatea ta in trafic

Imi plac masinile la nivel estetic, de design. Nu sunt un impatimit al automobilelor, deci nu ma pricep la detalii tehnice prea mult.

Da, conduc un Pegas acum, si imi place teribil de mult :)) Asta pentru ca ma face sa privesc orasul intr-un mod in care nu l-am mai facut pana acum. Sunt o persoana relativ calma, deci banuiesc ca se reflecta treaba asta si in trafic.

 

Catre jurati

Cred ca lucrarile transmit singure mesajul mai bine decat as putea eu vreodata sa o fac. Am incredere in ceea ce am realizat, dar si in juriu, de aceea nu voi incerca sa-i conving de nimic in plus prin cuvinte, ci prin imagini.

 

Catre public

Cu publicul este ceva mai greu - si asta pentru ca sunt mult mai multi oameni implicati in ecuatie. Este imposibil sa faci ceva care sa placa la absolut toata lumea, insa eu sper sa fi ajuns la cat mai multi dintre ei cu ceea ce am creat - deci din nou, voi lasa lucrarile sa vorbeasca de la sine.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Companii

Oameni

Subiecte

Sectiune



Branded


Related