[UnViitorMaiBun] Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu: Împreună, oamenii au o forță incredibilă și pot muta munții din loc

[UnViitorMaiBun] Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu: Împreună, oamenii au o forță incredibilă și pot muta munții din loc
Foto: Enrico Brodoloni

Când totul în jur se clatină și granițele normalului sunt din ce în ce mai volatile, există mereu un reper sigur, care nu se va schimba niciodată: bunătatea. Și în timpul celor patru luni de pandemie, empatia, compasiunea și ajutorul și-au spus cuvântul în România. Oamenii au demonstrat că, în ciuda greutăților venite în valuri, știu să fie alături unii de alții atunci când e cu adevărat nevoie. 

17 tone de echipamente de protecție donate în 140 de unități medicale, ridicarea Spitalului Modular 1 Elias și continuarea #noifacemunspital. Acestea sunt câteva din rezultatele faptelor bune ale Asociației Dăruiește Viața din timpul pandemiei, întreprinse în parteneriat cu Mastercard și cu ajutorul altor sponsori. 

Asumarea responsabilității pentru acțiunile noastre, atât la nivel personal, la nivel micro, cât și la nivel profesional, la nivel macro de societate, e primul pas pentru un viitor mai bun în România, cred Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoare Asociația Dăruiește Viață.

Atunci când porți responsabilitatea lucrurilor făcute iei decizii altfel și te gândești la impactul pe termen lung al acțiunilor tale.

Cu povestea asociației Dăruiește Viață începem Un viitor mai bun, o serie editorială inspirată de Mastercard. În această serie strângem poveștile celor care aduc viitorul mai aproape. Viitorul la care ne gândim cu toții, deși prezentul tinde uneori să o ia înapoi, spre trecut. #unviitormaibun depinde de noi, de fiecare în parte, iar Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu ne arată cum putem contribui la creeare lui. 

 

Dăruiește Viață și Mastercard. Istoria unui parteneriat de bine

Oana: Mastercard a devenit partener pentru inovație al inițiativei #NoiFacemUnSpital în martie 2019, alocând 1 milion de euro pentru asigurarea infrastructurii și echipamentelor tehnologice necesare într-un spital eficient, așa cum este Spitalului de Copii pe care Dăruiește Viață îl construiește.

În plus, Mastercard suplimentează cu 2 euro fiecare donație făcută pe site-ul Dăruiește Viață folosind cardurile sale. De asemenea, tot din postura de partener, Mastercard a facilitat donația de 250.000 euro făcută de trupa Metallica înaintea concertului de la București, din 2019. 

 

Proiecte în pandemie

Carmen: Mastercard a fost primul partener care ni s-a alăturat din momentul în care am anunțat că Dăruiește Viață se va implica activ în lupta cu COVID-19, alocând 100.000 de euro pentru achiziția de echipamente de protecție și echipamente medicale pentru spitalele din România. Acest lucru s-a întâmplat pe 13 martie, la doar câteva zile de la declararea pandemiei globale și de la debutul campaniei noastre de strângere de fonduri - #ReușimÎmpreună. 

 

Rezultatele colaborării

Carmen: Cu fondurile strânse în campania #ReușimÎmpreună și cu sprijinul sponsorilor și donatorilor individuali, Dăruiește Viață a reușit să ajungă cu echipamente de protecție (mănuși, combinezoane, măști, ochelari etc.) și echipamente medicale la peste 140 de unități medicale din 102 orașe (ulterior am aflat că asta înseamnă aprox. o treime din numărul total de spitale din România).

17 tone de echipamente de protecție am distribuit, în total, în țară, iar contribuția Mastercard ne-a ajutat să facem acest lucru. 

 

Impactul pandemiei

Oana: A fost o perioadă în care am lucrat foarte mult, în care am dat sute de telefoane și am scris mii de mailuri, alături de întreaga echipă și de voluntarii care ne-au fost alături. Timpul de reacție a fost vital, astfel că am încercat să răspundem cât mai repede cererilor pe care le-am primit de la spitalele din toată țara.

A fost o muncă continuă de a găsi furnizorii potriviți, de a ne asigura că ceea ce achiziționăm este de o calitate bună, că putem răspunde cât mai multor cereri. În plus, pe lângă achiziția de echipamente de protecție și ridicarea Spitalului Modular 1 Elias, a trebuit să gestionăm în continuare și proiectele uzuale ale asociației, precum #NoiFacemUnSpital – pe șantier lucrul a continuat și în perioada pandemiei, în condiții speciale. 

 

Trei linii de acțiune

Carmen: Dăruiește Viață a avut trei linii de acțiune în această perioadă, legate direct de pandemia de coronavirus. 

Prima a fost protejarea pacienților cu alte patologii și a grupurilor vulnerabile. Astfel că, am lucrat alături de alte asociații și organizații (Colegiul Farmaciștilor din România, Asociația Farmaciilor Independente Ethica și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie) pentru a debirocratiza accesul pacienților cu alte patologii la medicamentele de care depinde viața lor, am scris memorii și am propus măsuri concrete Guvernului și Ministerului Sănătății.

Apoi am sesizat Ministerul Sănătății cu privire la situația disperată a pacienților asimptomatici care erau blocați în spitale, dar și a pacienților cu cancer, care nu erau primiți în spitale pentru tratament. Iar, recent, am consemnat, alături de cele mai importante organizații din domeniul sănătății, Decalogul pentru Sănătate (www.decalogsanatate.ro) prin care propunem 10 măsuri de implementat până la finalul lui 2021 pentru îmbunătățirea sistemului medical din România. 

Cea de-a doua linie este cea deja menționată, privind donațiile către spitalele din România de echipamente de protecție și echipamente medicale. 

Iar cea de-a treia linie a fost ridicarea Spitalului Modular 1 Elias, un spital temporar pentru pacienții COVID-19, care poate fi ulterior transformat în spital de mari arși sau secție de boli infecțioase. Este vorba despre o investiție de 2.2 mil euro, finalizată într-un timp record, cu 38 de paturi dotate cu gaze medicale și trei module de tratament de la cazuri ușoare, la cazuri de Terapie Intensivă. 

 

Provocări

Oana: Aș spune că lipsa de reacție și de implicare a autorităților și timpul extrem de greoi de reacție la criză. Împreună, ONG-urile și asociațiile din România au reacționat mult mai repede și mai eficient decât DSP-urile, Ministerul Sănătății și alte instituții responsabile cu gestionarea crizei.

Reticența sau incapacitatea lor de a asculta, de a analiza și de a accepta propunerile aduse a făcut aproape imposibilă colaborarea – astfel am ajuns în situația în care cadre medicale din toată țara ne solicitau cu disperare ajutor nouă și altor asociații. 

O altă provocare a venit dinspre zona de achiziții – am întâlnit multă speculă, lipsă de transparență și de onestitate în cazul multor furnizori de echipamente de protecție și echipamente medicale, iar lucrul acesta a îngreunat considerabil procesul de achiziție.

 

Solidaritatea din mediul nonguvernamental

Carmen: Mai unit, mai eficient, mai implicat ca niciodată, poate. Cred că am înțeles cu toții, destul de repede, ce e de făcut și ne-am sprijinit foarte mult unii pe alții. Totodată, foarte multe ONG-uri, mici și mari, s-au implicat pentru a ajuta spitalele din comunitățile lor, din comunități locale – iar acesta este un semn de sănătate al sectorului non-guvernamental.

 

Implicarea mediului privat

Oana: În contextul pandemiei tot mai multe companii și-au dat seama de faptul că este și de responsabilitatea lor să sprijine comunitățile pe care le deservesc, dincolo de produsele și serviciile tipice pe care le oferă. Astfel că au lucrat îndeaproape cu ONG-uri sau și-au dedicat departamente și echipe pentru a sprijini spitalele și grupurile vulnerabile. În cazul Dăruiește Viață, ne-au fost alături peste 660 de companii cu sponsorizări pe perioada campaniei #ReușimÎmpreună. 

Foto: Andreea Macri

 

Comunicarea faptelor bune

Carmen: Mesajul umbrelă al campaniei noastre a fost #ReușimÎmpreună – un mesaj de încredere și de mobilizare, dublat de îndemnul la solidaritate și responsabilitate.

Poate cel mai important lucru pe care îl știm de la inițiativa #NoiFacemUnSpital este faptul că, împreună, oamenii au o forță incredibilă și pot muta munții din loc, pot chiar construi un Spital de la zero.

 

Cum ajung mesajele la oameni

Carmen: Ne-am bazat foarte mult pe comunitatea strânsă în jurul Dăruiește Viață – pe oamenii care ne știu, care au încredere în noi, cunosc proiectele noastre și ceea ce am reușit să facem până acum.

Faptul că am avut susținerea mai multor persoane publice, a câtorva zeci de artiști, scriitori, muzicieni, actori etc., a echipei Talentivity și a membrilor comunității lor, a comunității din jurul Festivalului Enescu, a lui Alex Dima, a Paulei Herlo și echipei Știrilor PROTV, a lui Tudor Chirilă și a multor altora ne-a ajutat să ducem mesajul mai departe într-un timp scurt și să ajungem, de exemplu, la un număr record de donatori prin SMS la numărul scurt de urgență 8826 de 260.000 de oameni. 

 

De ce e nevoie în acest moment 

Oana: Dăruiește Viață continuă să reformeze sistemul medical din România prin proiectele pe care le implementează – proiecte de impact, menite să ajute un număr cât mai mare de pacienți pe termen lung.

Continuăm construcția Spitalului Național de Copii, continuăm să apărăm drepturile pacienților și să lucrăm cu cadrele medicale pentru a îmbunătăți șansele la viață ale bolnavilor de cancer din România (copii și adulți). Și îi așteptăm pe toți să ne fie alături – cu un SMS la 8864 cu mesajul SPITAL, cu o donație pe www.daruiesteviata.ro, cu o campanie de ziua de naștere pe site-ul nostru.

Sunt foarte multe metode în care te poți implica, iar implicarea ta poate salva vieți.

 

Ce ar trebui să învățăm cu toții din această pandemie

Oana: Pandemia ar trebui să ne învețe sau, mai bine spus, să ne arate încă o dată, că nu ne mai putem ascunde în spatele cosmetizărilor ”avem de toate”, că este nevoie de o analiză clară, de un dialog onest și de o strategie pe termen lung pentru domeniul sănătății în România, o strategie pe care să o pună în aplicare instituțiile Statului, indiferent de partidul de guvernământ. Pentru că altfel, sistemul acesta va intra în colaps – nu se mai poate funcționa astfel.

Acum, cu Decalogul pentru Sănătate, societatea civilă a propus exact un set de măsuri care vor avea un impact vizibil în sistem și, mai ales, pentru sănătatea noastră, a tuturor românilor – haideți să analizăm aceste măsuri, să vorbim onest și să ne punem pe treabă pentru că nu mai putem ocoli problemele reale ale sistemului de sănătate și spera că nimic grav nu se poate întâmpla ”pe tura noastră„ – iată că acum s-a întâmplat pe tura tuturor, o pandemie globală care ne-a prins din nou nepregătiți și pe care nu am gestionat-o așa cum ar fi trebuit.

 

Primul pas pentru un viitor mai bun pentru România

Carmen: Recâștigarea încrederii în noi și în faptul că se poate să schimbăm ceva – un lucru pe care cred că Dăruiește Viață a reușit să-l facă cu inițiativa #NoiFacemUnSpital, susținută de peste 300.000 de oameni și peste 4.000 de companii. 

Oana: Asumarea responsabilității pentru acțiunile noastre, atât la nivel personal, la nivel micro, cât și la nivel profesional, la nivel macro de societate. Atunci când porți responsabilitatea lucrurilor făcute iei decizii altfel și te gândești la impactul pe termen lung al acțiunilor tale.

#unviitormaibun se face cu oameni curajosi si inimi mari. Despre ei vorbim in seria editoriala Un viitor mai bun, realizată în parteneriat cu Mastercard. Faptele bune trebuie date mai departe. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related