Qreator: O nouă înfățișare, dar la fel de primitor pentru oamenii din industriile creative

Qreator: O nouă înfățișare, dar la fel de primitor pentru oamenii din industriile creative

În această primăvară, Qreator a trecut printr-o serie de transformări. O parte au fost impuse de perioada atipică pe care o traversăm cu toții, iar Qreator a făcut trecerea firească de la evenimente offline la cele online, cu seria Home Together Edition, care s-a bucurat de un real succes. O altă transformare importantă a fost refacerea interiorului casei din Aviatorilor 8A împreună cu echipa arhitectului Dorin Ștefan, cel care a lucrat și la proiectul inițial de restaurare a vilei redată publicului acum trei ani ca hub creativ. 

Citiți mai jos un scurt interviu cu Anda Ștefan, Dorin Ștefan și Andreea Ionescu, parte a echipei care a realizat proiectul de redecorare a interiorului Qreator.

 

Ce sentiment vă încearcă atunci când lucrați la o casă cu o istorie atât de bogată, construită după planurile celebrului arhitect Petre Antonescu?

D.Ș. În ultimele luni, am devenit fascinat de fațada acestei case și mai puțin interesat de clădirea din spatele ei, cea nou construită. Am descoperit o rezonanță între mine și casa asta, ceva extraordinar. Mă uitam și nu-mi venea să cred ce proporții minunate are, toate asizele, atât de bine executate, și are și acest brâu, undeva la vreo doi metri, care-i dă un rafinament special.

A.Ș. Personal, când mă apropii de o casă de genul acesta, cu valoare și, mai ales, făcută de un arhitect cunoscut, am o grijă în plus, normal. Fie că te duci la Versailles sau la Cazinoul din Constanța, nu poți să ai o atitudine relaxată, „Am venit eu să fac aici”. Nu! Trebuie să ai un respect, o considerație specială, mult mai mare atenție, un studiu istoric foarte bine făcut și să cauți să faci toate intervențiile cu grijă și atenție la fiecare detaliu. Restaurarea trebuie făcută într-un mod reverențios.

A.I. Mie mi se pare că mai degrabă se impune casa în fața ta decât îi aduci tu soluțiile tale. Și, referitor la această casă, sunt foarte fericită ca există, așa cum este, pentru că poate deveni un exemplu, o inspirație și pentru alte case de genul acesta. Abia așteptam să existe un asemenea proiect, un asemenea loc.

 

Casa Qreator reprezintă o singură adresă, o singură clădire, însă în interior există destinații diferite: camera de muzică, de relaxare, dans, pictură și așa mai departe. Care considerați că este liantul?

A.Ș. Creativitatea. Cei care vin în aceste spații sunt persoane creative care beneficiază de acest decor și de facilități și se lasă inspirați. E important să lucrezi într-un spațiu frumos, bine proporționat, ajută mult.

 

Care ar fi câteva elemente ce conferă unitate spațiului?

A.Ș. Am vrut să le dăm puțină viață prin culoare. Casa era gri, iar noi ne-am propus să personalizăm spațiile prin culoare. În două din camere am folosit o nuanță unică în totalitate, începând de la mobilier, pereți, absolut tot, iar în alte spații am mers pe niște pete de culori interesante care le personalizează. Magazinul are un albastru ”klein”, în altă camera e un verde-mentă, în alta culoarea lavandei. 

 

Cât de greu este să îmbini arhitectura și nevoile la care a răspuns o construcție de tip rezidențial din 1927 cu nevoile și așteptările pe care orașul și publicul le au de la o clădire de tip hub în 2020?

D.Ș. Împreună cu proprietarii noi, am căutat o formulă de integrare și funcțională, prin care această casă de sine stătătoare să devină parte dintr-un ansamblu format din vechi și nou. Ne gândeam ce anume am putea face în și cu această clădire în așa fel încât să nu se închidă în sine într-o activitate de birouri, așa cum se întâmplă în clădirea din spate, ci să participe, împreună cu parterul celei din spate, la viața publică. Și, din fericire, s-a găsit un client care să-i ofere această misiune și care îmbină în această clădire multe activități culturale cu una comercială.

 

O rezolvare fericită.

D.Ș. Sigur, nu se poate să faci cultură fără bani, dar ar trebui să producă bani și cultura. Dacă ne uităm la toate muzeele din lume, toate marile muzee sunt deja producătoare de venit, se autofinanțează prin cafenea, magazine de suveniruri, organizarea diferitelor evenimente, în așa fel încât să se poată autosusține. Dar la noi nu se întâmplă așa. Cu unele excepții, muzeele noastre au rămas doar în ipostaza de muzeu, de expunere, în loc să fie active, participative. Lumea ar trebui să vină în acel spațiu și fără să-și propună să viziteze vreo colecție, ci să fie atrasă de ceva colateral și așa, indirect, să ajungă și la colecții.

 

Comunitatea creativă din București are la dispoziție câteva spații interesante în oraș. Totuși, nu avem un muzeu de artă contemporană, o sală de spectacole polivalentă suficient de mare sau teatre noi. Ce v-ar plăcea să construiți?

D.Ș. Eu, în primul rând, mi-aș dori o sală de concerte, o sală specială pentru concerte de muzică clasică, adică sunetul să fie direct, fără amplificare. Pe măsura prestigiului Festivalului George Enescu. Ateneul este puțin prea mic, Sala Palatului e prea mare și nu poate funcționa fără amplificare. Ar fi o sală cu vreo două mii de locuri.

A.Ș. Eu mi-aș dori un muzeu al fotografiei.

A.I. Eu mi-aș dori o casă a artiștilor. Un concept total, cu locuit, lucrat și care să producă și bani pentru artiștii respectivi.

Vila Oromolu, cunoscută astăzi drept Casa Qreator, a fost construită în 1927 de arhitectul Petre Antonescu, cel a cărui semnătură se află pe multe clădiri faimoase în București și în țară, printre care: Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu sau Cazinoul din Constanța.

Dorin Ștefan este unul dintre cei mai apreciați, premiați și solicitați arhitecți români. Proiectele sale pot fi văzute atât în țară, cât și în străinătate. A primit numeroase premii și distincții, are câteva expoziții și lucrări de artă și a participat la unele dintre cele mai importante conferințe de profil.
În prezent, Qreator by IQOS este un hub cultural în care au loc expoziții, concerte, lansări, dar și evenimente, la care se adaugă și o componentă de magazin. Aceasta a primit, odată cu noul design al casei, o serie de noi funcționalități, respectiv curățarea profesională și personalizarea dispozitivelor IQOS sau consultanță individualizată. Accesul în clădire este gratuit, însă permis doar persoanelor care au împlinit 18 ani.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related