Bogdan Jurge: Qreator - Home Together Edition este un răspuns natural la o schimbare globală. O insulă de normalitate într-o situație nemaiîntâlnită

Bogdan Jurge: Qreator - Home Together Edition este un răspuns natural la o schimbare globală. O insulă de normalitate într-o situație nemaiîntâlnită

Când totul se schimbă afară, iar pereții casei tale devin un refugiu, dar și o limită, când ai de ales între mai multe grade de incertitudini și grija e greu de dat la o parte, rămâne un singur lucru care ne duce mai departe. Ne strângem în jurul unor repere comune care nu se vor schimba niciodată: arta, solidaritatea, țesăturile generoase ale comunității.

Și asta a făcut Qreator - Home Together Edition pe timpul pandemiei, în cele două luni de izolare, și va continua să facă și în viitor, atâta timp cât prudența o va impune. S-a transformat într-o casă mare, fără granițe, unde e loc pentru concerte live, spectacole de teatru, discuții despre viață și lume, oameni care să își fie aproape. 

Deși am fost constrânși să acceptăm incertitudinea ca parte din viețile noastre, de un lucru am rămas convinși: oamenii nu vor înceta niciodată să își dorească să se încarce cu lucrurile care îi hrănesc creativ, spune Bogdan Jurge, Senior Communication Manager, Philip Morris Romania.

9 evenimente au avut loc în cadrul Qreator – Home Together Edition și peste 1.500 de oameni au participat în medie la fiecare live. În interviul de față vorbim cu Bogdan Jurge despre povestea Qreator – Home Together Edition, dar și despre efectele izolării, reacția oamenilor la noul normal și felul în care împreună poate căpăta noi sensuri cu ajutorul tehnologiei. 

 

Povestea Qreator – Home Together Edition

Comunitatea noastră a fost punctul de plecare pentru Qreator – Home Together Edition, la fel ca pentru toate proiectele pe care le facem. Am încercat, încă de la începutul acestei crize, să identificăm moduri în care să fim alături de societate, de comunitatea Qreator, dar și să ne adaptăm foarte repede noii realități digitale. 

Qreator by IQOS înseamnă mai mult decât un spațiu fizic în care ne dăm întâlnire cu artiștii și cu creațiile lor, ascultăm concerte, poezie sau conferințe și învățăm mereu ceva nou. #HomeOfCreativity este o misiune, o intersecție între comunități, un liant între pasiuni comune și un spațiu în care te poți exprima liber. Un loc în care găsești inspirație, fie că participi la un eveniment sau îți iei o pauză doar pentru tine, departe de agitația orașului.

 

Iar Qreator – Home Together Edition este un răspuns natural la o schimbare globală. Criza ne-a luat pe toți prin surprindere, dar pe noi ne-a ajutat faptul că eram deja familiarizați cu schimbările. Echipa, dar și partenerii cu care lucrăm, s-a adaptat neașteptat de repede și de bine noului context. Am reușit să luăm, din timp, măsurile necesare care să ne ajute să păstrăm vie conversația cu comunitatea Qreator. 

Deși am fost constrânși să acceptăm incertitudinea ca parte din viețile noastre, de un lucru am rămas convinși: oamenii nu vor înceta niciodată să își dorească să se încarce cu lucrurile care îi hrănesc creativ. Așa că am schimbat puțin perspectiva: ce-ar fi să mergem noi acasă la ei, împreună cu artiștii, muzicienii, actorii pentru care veneau în trecut la Qreator? Răspunsul lor a fost mai mult decât încurajator: am avut parte de numeroase aprecieri, laude, complimente și multe, foarte multe like-uri. 

Qreator – Home Together Edition s-a născut natural, pentru că am dorit să oferim publicului nostru continuitate și o insulă de normalitate într-o situație nemaiîntâlnită până acum de niciunul dintre noi.

 

Cum ați construit această casă 

Și în 2020, Qreator by IQOS și-a propus să rămână un reper al lumii artistice și creative bucureștene. „Pereții” sunt „infuzați” de creativitate, iar cele opt camere ale vilei Oromolu sunt mici universuri în sine, proiectate pentru a oferi comunităților creative spații în care își pot exersa și dezvolta abilitățile. Pană recent, când am decis închiderea temporară a spațiului, artiștii și creatorii care au fost invitați acolo au transformat fiecare eveniment într-un moment artistic memorabil. Qreator se bucură constant de oameni care găsesc aici tot ce au nevoie: de la instrumente și echipamente, la un spațiu fizic în care nu sunt constrânși sau presați de termene limită. 

Pe lângă expozițiile, concertele și evenimentele speciale pe care le organizăm, am încheiat parteneriate solide cu cei cu care împărtășim valori comune, cum ar fi Romanian Design Week, TEDxBucharest, Art Walk Street. Credem în cultivarea unor parteneriate în care oamenii își pot explora creativitatea, curiozitatea și deschiderea către nou.

Unele dintre cele mai așteptate evenimente vor fi, așa cum s-a întâmplat și în 2019, cele pregătite de curatorii Institutului Qreator: Lia Bugnar, Mirela Bucovicean, Adrian Despot, Răzvan Exarhu, Marius Manole, Marius Chivu, Tudor Giurgiu și Echipa Apropo TV. Lor li se adăugă alte proiecte, cu unii dintre cei mai importanți artiști ai momentului: Maia Morgenstern, Florin Piersic Jr., Alexandru Tomescu, ca să-i numesc doar pe câțiva

 

Teatrul și muzica

Această vilă în care a locuit Mihail Oromolu, guvernatorul Băncii Naționale în perioada interbelică, și care a fost splendid restaurată de arhitectul Dorin Ștefan, este locul perfect pentru a clădi comunități, mai ales unele cu valențe artistice. Istoria și încărcătura emoțională ne-au oferit ocazia perfectă să folosim acest spațiu la adevărata lui valoare. Muzica și teatrul au creat întotdeauna spații ideale pentru a crea legături sau a ne putea explora pe noi înșine. 

Curatorii comunităților de teatru și muzică ne-au ghidat în efortul de a rămâne fideli misiunii noastre și de a ne adapta la noile condiții de distanțare socială. Am ales împreună cele mai bune reprezentații și asta a făcut ca în aceste două luni Qreator by IQOS să însemne o colecție de experiențe menite să susțină artiștii și să-i inspire pe iubitorii de artă.

 

Experiența #hometogether

Separați, dar împreună: cred că este gândul pe care îl avem cu toții și care descrie cel mai bine ce ne-am dorit de la această perioadă. Nu l-am inventat noi, dar încercăm să ne aducem contribuția și să construim acest împreună cât mai organic. 

Toată lumea resimte greutățile distanțării sociale și ale celorlalte măsuri, dar credem că, doar dacă rămânem responsabili și solidari, vom putea trece cu bine peste această perioadă. Am încercat și încercăm, în continuare, să facem cât mai plăcută perioada de izolare și, prin platforma digitală Qreator – Home Together Edition, am adus bucurie în casele celor care ne-au urmărit, și am fost onorați să le putem fi alături unora dintre cei mai importanți artiști din România. Seara de joi a devenit pentru cei din comunitatea Qreator by IQOS o tradiție, un moment de respiro într-o săptămână încărcată, pe care îl așteaptă cu toții.

Vom continua proiectul atâta vreme cât va fi nevoie și cât va fi dorit, iar cei care ne urmăresc nu dau semne că se vor plictisi foarte curând. În 4 iunie pregătim un concert de vioară cu Alexandru Tomescu, iar în 18 iunie îi avem invitați pe Moonlight Breakfast, live din Viena.

 

Surprize și descoperiri

Atât artiștii, managerii lor, cât și echipa tehnică au fost foarte dispuși să ne ajute să ne adaptăm la noua situație și să ne încadrăm în termenele limită. Pentru toată lumea a fost ceva nou, practic nimeni nu mai lucrase așa înainte, dar am învățat cu toții din mers. Partea bună e că toți cei implicați s-au concentrat pe esența proiectului, nu pe detalii inutile.

Am fost plăcut surprinși să ne apropiem de public într-un fel în care n-am făcut-o până acum. Dovadă stau „inside jokes”-urile din comentarii : „la concertele de la Qreator stau mereu în primul rând” sau „vecinii mei ascultă și ei muzica asta bună”. Pe mine mă uimește mereu căldura oamenilor. Pe lângă mulțumiri, se strâng niște comentarii foarte emoționante pe Facebook, în timpul live-urilor. Oamenii discută, așa cum ar face-o la bar – liber. Se bucură că sunt mulți acolo, aplaudă artiștii de acasă, se declară fericiți și se împrietenesc cu alții ca ei. Am descoperit solidaritate. Un lucru amuzant: cineva chiar ne-a scris că vrea să doneze bani pentru concertele live cu byron și The Mono Jacks, să simtă ca a fost la un concert. Deși apreciem și aplaudăm intenția, nu percepem niciodată taxă pentru evenimentele noastre.

Ca un gând din backstage: pentru că lucrăm de la distanță, fiecare de acasă sau din studio (în cazul echipei tehnice), a fost nevoie să avem încredere unii în alții și s-a simțit asta. Am trecut cu toții printr-un proces de învățare pe repede-înainte: la început, nimeni nu știa cum vor decurge live-urile, a fost un teritoriu neexplorat pentru noi toți. Așa că a fost nevoie de o combinație de intuiție și optimizări pe parcurs, dar am reușit. 

Ce am descoperit cu toții e că digitalul nu-i nici așa complicat, nici atât de rău pe cât se zicea. Ba din contră, dacă e folosit cum trebuie, poate fi un prieten de nădejde în vremuri grele.

 

Mesajul Qreator în timpul pandemiei

Înainte de a comunica, trebuie să facem efortul să ne punem în locul publicului căruia urmează să ne adresăm. Empatia este întotdeauna importantă, dar, în această perioadă, cred că este cea care a făcut diferența între comunicarea banală și cea de impact. 

Am încercat să aducem, prin toate proiectele noastre din mediul online, o notă de firesc. Cum spuneam și la început, am pornit de la publicul nostru, de la dorințele și nevoile lor. Am încercat să punem umărul la crearea unei noi normalități în care, deși regulile jocului se schimbă puțin, suntem o comunitate care se află într-un dialog continuu. 

Încă din martie, la începutul pandemei, am realizat un video filmat la Qreator în care Maia Morgenstern, Amalia Enache, părintele Francisc Doboș, Andi Moisescu, Marius Manole și Horia Tecău au demonstrat cum trebuie să te speli corect pe mâini și am transmis, într-o manieră prietenoasă, un mesaj de responsabilitate extrem de important la începutul pandemiei și care a rămas actual și astăzi. 

Ulterior ne-am mobilizat repede și am găsit soluții, am fost alături de comunitatea noastră, ne-am făcut prieteni noi și am susținut artiștii care au putut în felul acesta să rămână alături de publicul lor. 

Ne-am propus să acționăm cu responsabilitate și am vrut să ne asigurăm că utilizatorii noștri si comunitatea Qreator sunt protejați, dar că totuși rămânem aproape unii de alții, chiar și de la distanță.

Cred că dincolo de strategii și rezultatele lor, cel mai important e ca brandurile să găsească o modalitate de a construi ceva potrivit pentru publicul lor. Întotdeauna va exista cineva care să te asculte dacă mizezi pe onestitate și apropiere.

 

Rezultate

Cred că rezultatul la care ținem cel mai mult e unul care nu poate fi redat de cifre: faptul că am găsit o modalitate să le facem izolarea mai ușoară celor din comunitatea în care ne desfășurăm activitatea, fie că vorbim despre artiști sau despre public. 

Dacă ne referim, totuși, la cifre, am avut, până acum, 9 evenimente. În medie, am avut peste 1.500 de oameni care au participat la fiecare live, cu 2.886 de oameni la concertul The Mono Jacks și 2.019 la one-man-show-ul lui Florin Piersic Jr., Freak Show. Iar pagina de Facebook Qreator by IQOS a crescut cu peste 30% ca număr de fani și urmăritori, iar la nivel de reach ne apropiem de 1 milion de persoane.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Companii

Sectiune



Branded


Related