[Street Art Challenge] Timea Horvath: Voiam să ilustrez tot ce simțim și nu putem arăta, tot ce există în noi și trebuie să îi dăm glas

[Street Art Challenge] Timea Horvath: Voiam să ilustrez tot ce simțim și nu putem arăta, tot ce există în noi și trebuie să îi dăm glas

Fiecare secundă e prețioasă și deși folosim multe citate pentru a ne reaminti asta, iar feedul nostru mustește de astfel de motivaționale, mereu ne trezim alergând în urma timpului. Timea Horvath s-a lăsat inspirată tocmai de această idee în lucrarea ei înscrisă la "A New Now" Street Art Challenge by George.

Cel mai important element este acea clepsidră care simbolizează viața finită pe care o avem. Șirul vieții (pornind din interiorul inimii), cuprinde și trece peste tot ce am trăit. Simbolizează faptul că timpul a trecut și trece în continuare, lăsându-ne la final un mesaj: înainte de toate, să trăim fiecare moment, până mai avem nisip în clepsidră.

 Votul se incheie astazi, asa ca nu ratati o vizita prin orasul imaginat de artistii de la "A New Now" Street Art Challenge by George, pentru a alege cele mai impresionante lucrări. Noi vorbim cu Timea despre cum a creat unul din peretii acestui oras, Behind the Mask. 

 

Povestea ta 

Mă numesc Timea, am 21 de ani și sunt din Tîrgu-Mureș. Încă de mic copil adoram să desenez și să pictez, era ocupația noastră comună alături de mama mea. Nu am terminat o școală de arte, de la ea am învățat tot ce știu și ea m-a format pe parcursul anilor. Cred că pasiunea și dorința continuă de creare m-a făcut să continui și pe acest drum, având mereu un creion sau un mic set de pictură în careva din buzunarele mele, ca să nu ratez nicio clipă în care simțeam un val de inspirație.

În momentul de față sunt studentă la anul I de master și lucrez ca graphic designer. Scopul a fost să introduc această pasiune în munca mea de zi cu zi, pentru a mă putea dezvolta atât pe plan profesional, cât și pe cel personal. Simt că sunt pe drumul cel bun.

 

Relația cu arta stradală 

Arta stradală din punctul meu de vedere este o artă expusă într-un “muzeu” exterior. Pur și simplu prin arta stradală li se oferă oamenilor o frumusețe expusă care poate fi privită de către oricine. Acest lucru mi se pare extraordinar. Ceea ce privește relația mea cu ea, încă nu am avut ocazia să realizez o astfel de artă. Am pictat însă, de mai multe ori pe pereți interiori.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George 

Am mai participat la un concurs, tot din această categorie “A New Now”, și pentru mine a fost o experiență constructivă. Mi-am zis că atâta timp cât mă ajută să mă dezvolt și să mă exprim, de ce nu? În special m-a atras faptul că ne îndeamnă să fim creativi, fără să ne pună bariere. Orice idee implementată poate fi bună, dacă are mesaj corespunzător.

 

De unde a venit inspirația 

Primul gând care mi-a venit, a fost faptul că în această perioadă de pandemie se pune accent și mai mare pe ideea de a ne ascunde în spatele unor măști, acum și la propriu, nu doar la figurat. Simt o retragere din partea oamenilor, o frică pentru a se exprima chiar dacă știm cu toții că fiecare dintre noi avem multe de spus. Tot în această perioadă a trebuit să realizăm care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață.

Astfel am început să rog oamenii din jur să îmi zică un cuvânt care exprimă cel mai bine interioritatea umană, ce simte, ce este cel mai important. Astfel opera finală este una comună, pentru că fiecare dintre noi a pus un pic de suflet în ea. S-au adunat prea multe cuvinte, multe repetându-se și mi s-a confirmat faptul că lucrurile cu adevărat importante pentru noi nu sunt cele materiale. Prin câteva desene metaforice (sper) că am reușit să ilustrez esența: viața prin care am trecut, ne-a format. Bucuria (Soarele), credința (mâinile care se roagă), copilăria (mingea, păpușa), apa dătătoare de viață (ploaia), simpatia față de cele necuvântătoare (porcul), loialitate și iubirea necondiționată (câinele), noi înșine în goliciunea noastră, copacul vieții, mărul lui Adam care însumează păcatele, bătaia unei inimi care în primul și în primul rând cuprinde tot ceea ce înseamnă viață.

Însă elementul cel mai important este acea clepsidră care simbolizează viața finită pe care o avem. Șirul vieții (pornind din interiorul inimii), cuprinde și trece peste tot ce am trăit în această viață. Simbolizează faptul că timpul a trecut și trece în continuare, lăsându-ne la final un mesaj: înainte de toate, să trăim fiecare moment, până mai avem nisip în clepsidră.

Tot acest proces ni se poate citi de pe buze, tot ce simțim și trăim, iar dacă ținem prea mult în noi, la un moment dat explodează.

Am ales să las fundalul alb, ca atenția să se concentreze asupra ideii în sine.

 Fiind vorba de street art, voiam să fie ceva cu impact, cu un mesaj, cu emoție. Am avut ideea dar nu toată imaginea în ansamblu, m-am lăsat purtată de val desenând. Totodată trebuia să fie ceva decorativ. Nu voiam să îl complic, luând în considerare că este vorba de un public mare, mesajul trebuie transmis tuturor.

 

Brieful

Tema în sine a fost pentru mine punctul de pornire: “ceva despre care se tot vorbeste, dar nu stim exact cum arata, cum se simte.” Voiam să ilustrez tot ce simțim și nu putem arăta, tot ce există în noi și trebuie să îi dăm glas.

 

Pentru juriu și public 

Propunerea mea este o chemare pentru toți să ne exprimăm, să simțim și să trăim fiecare moment pentru că timpul nostru cuprinde toate bucuriile vieții prin care am trecut și prin care urmează să trecem. Să nu risipim nici o grăunță de nisip.

 

Rolul artei stradale în viața orașului 

Arta stradală se deosebește prin accesibilitatea ei pentru publicul larg. O astfel de creație trebuie să fie plăcut vizual, contopindu-se cu fundalul și cu tot ce o înconjoară. Totuși cred că, dintre toate, mesajul ei este cel mai important. Astfel se subânțelege și rolul ei: impactul vizual îmbinat cu cel emoțional.

 

Vibe-ul orașului tău

Orașul meu natal îl consider simplist și frumos, însă din păcate nu s-a schimbat prea mult în ultimii ani. Lipsește acea pată de culoare care ar da un impuls vieții cotidiene. Tind să cred că frumusețile lui se pierd pentru că nu le oferim destul din timpul nostru ca să fie observate.

Sunt convinsă că spiritul unui oraș este oferit de către locuitorii săi. Trebuie să știm să ne bucurăm de frumusețile din jurul nostru.

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Oameni

Sectiune



Branded


Related