Cei care vor sa schimbe lumea incepand chiar cu scoala, orasul si strada lor

Cei care vor sa schimbe lumea incepand chiar cu scoala, orasul si strada lor

De 10 ani, Gala Premiilor Participării Publice ii sarbatoreste pe cei care vor sa schimbe lucrurile in Romania. Acei oameni care nu dau din umeri si merg mai departe cand se intampla ceva nedrept, nu doar se plang de problemele societatii pe Facebook, ci se implica in schimbarea ei. La inceput, povestile premiate la Gala erau mai degraba exceptii, intr-un context in care civismul parea mai degraba un concept abstract, povestea intr-un interviu Silvia Boeriu, Manager Comunicare la CeRe. Dar in ultimii ani lucrurile au inceput sa se schimbe in Romania, iar actvismul social nu mai e atat de rar intalnit. 

Inscrierile pentru editia din 2021 a Galei se incheie pe 24 februarie. La Gală se pot înscrie cetățeni, grupuri civice și organizații neguvernamentale care au desfășurat în anii 2019 și 2020 inițiative civice și campanii de advocacy, prin care au determinat autoritățile publice să rezolve diverse probleme ale comunităților. 

In intampinarea Galei cu numarul 11, prezentam povestilor catorva dintre premiantii Galei, spuse chiar de ei: care a fost declicul care i-a determinat sa se implice, care au fost etapele demersului lor, cu ce obstacole s-au confruntat. Povestile care arata ca intr-o societate sanatoasa relatia dintre cetateni si putere trebuie renegociata in mod constant. 

 

Povestea copiilor din Constanța

Doi ani la rând, în 2016 și 2017, am urcat pe scena Galei Premiilor Participării Publice pentru a ridica, în numele Asociației Elevilor din Constanța, trei premii care încununau lupta noastră pentru schimbarea în educație la firul ierbii.

Dar, când a început totul – primăvara lui 2013, nimeni nu ne susținea și nici măcar noi nu credeam că vom ajunge să punem bazele primei și celei mai importante organizații independente de elevi din România. Eram doar niște copiii mânați de un ideal – să nu ne mai fie încălcate drepturile consființite de lege.

Prima oară ne-am luat la trântă cu cel care atunci era, deja de aproape 15 ani, primarul Constanței – Radu Mazăre. Mazăre a refuzat timp de 2 ani de zile să respecte dreptul elevilor de a avea abonamente cu 50% reduse la transportul local în comun și, în ciuda presiunilor și amenințărilor noi nu am cedat, ba chiar i-am depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție. Într-un final, cel care a făcut un pas înapoi a fost primarul, iar în februarie 2015 Consiliul Local Constanța aproba o hotărâre prin care, după 20 de ani de încălcare a legii, elevii puteau călători cu autobuzele la jumătate de preț.

Prima victorie a fost suculentă și ne-a arătat că se poate. De asta, următorul demers nu a durat mult până să înceapă – burse pentru elevi în municipiul Constanța. Legea era clară: elevii au dreptul la burse de merit, sociale, studiu și performanță, iar Consiliul Local este obligat să le acorde. De vorbă bună au refuzat, dar, până la urmă, începând cu septembrie 2015 elevii din Constanța au beneficiat de cele patru tipuri de burse, care îi sprijină pe elevii defavorizați să nu abandoneze școala, iar pe cei ce cu rezultate bune la învățătură îi motivează să continue.

Pentru aceste două reușite am fost premiați în primăvara lui 2016, dar activitatea noastră nu s-a oprit aici. În momentul când am urcat pe scena Galei Premiilor Participării Publice – ediția a VII-a, aveam deja în derulare cea mai mare campanie a noastră de la acel moment – manuale grauite pentru elevii din ultimii doi ani de liceu, drept prevăzut de legea și încălcat sistematic de Ministerul Educației încă din 2011. Povestea similară – legea era clară, elevii aveau de suferit și erau păgubiți, dar autoritatea publică refuza să le respecte dreptul. După discuții, memorii și presiune publică, am dat Ministerul Educației în judecată (AEC, ca organizație reprezentativă a elevilor și eu, elev păgubit). Și am câstigat! Printr-o decizie definitivă, Curtea de Apel Constanța a stabilit în iunie 2016 că toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a trebuie să primească manuale gratuite.

Ne-am cunoscut drepturile și am luptat pentru ele – direct, onest și cu legea în mână. România de mâine va arăta mai bine dacă, astăzi, toți cei din băncile societății vom refuza imposibilul. E mai simplu să treci cu vederea un abuz al autorităților, dar e mai nesănătos pentru tine și viitorul tău. Așa că noi, „copiii de la Constanța”, vă îndemnâm să vă ridicați din bănci și, așa cum spunea un motto al Galei, să refuzați imposibilul.

 

Asociația Merci Charity

Daniela Staicu și Alina Țiplea au fondat Merci Charity Boutique, o organizație non-profit fondată în 2012 al cărei scop este sprijinirea cauzelor umanitare prin proiecte de sănătate și educație pentru copii cu probleme medicale și sociale. Asociația a înființat primul cabinet stomatologic mobil din România și a creat legislația pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România.

În primul rând, asociația noastră Merci Charity are ca scop sprijinirea copiilor cu probleme medicale și sociale, cauze umanitare prin proiecte de sănătate și educație. Astfel, pentru a veni în sprijinul copiilor din mediul rural cu servicii de profilaxie și de tratament stomatologic, servicii rare și uneori absente la sat, am creat un cabinet stomatologic mobil. Însă problema a intervenit în momentul în care cabinetul stomatologic a fost pregătit (echipat și cu aceleați funcționalități ca ale unui cabinet stomatologic fix) și am constatat că nu există legislație prin care să fie reglementată înființarea și funcționarea cabinetelor medicale mobile.

În 2006 când s-a făcut reforma sănătății, a apărut pentru prima oară mențiunea de cabinete medicale mobile, dar legislația a rămas incompletă. Între 2006 și 2017 când am început campania de advocacy pentru a crea legislația pentru înființarea și funcționarea cabinetelor medicale mobile, nu s-a mai întâmplat nimic legat de acest subiect.

Prin campania de advocacy derulată timp de un an și jumătate, asociația a reușit crearea și publicarea ordinului de ministru pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România: OMS 606 / 07.05.2018.

Traseul pentru a crea legislație pentru cabinete medicale mobile a presupus numeroase discuții cu Direcția de Sănătate Publică București fără niște concluzii clare, din care a reieșit numai o nevoie unilaterală (numai a asociației) de a rezolva această problemă. Ulterior, jurnalistul Alex Dima de la ProTV care aflase despre proiectul nostru ne-a făcut introducerea cu un secretar de stat de la Ministerul Sănătății. Însă, contextul în care am început acest demers legislativ a coincis cu multele schimbări de guvern din 2017-2018. Persoanele din Ministerul Sănătății cu care discutam astăzi, erau a doua zi înlocuite cu altele și discuțiile purtate erau pierdute pentru că informațiile furnizate în cele 3 audiențe pe care le-am cerut și pe care le-am obținut, nu era transmise succesorilor. În paralel, am creat o petiție pe declic.ro pentru a strânge semnături de la toți cei are au înțeles că și populația de la sate are nevoie de servicii de profilaxie și de tratament și că pentru aceasta este nevoie de cabinete medicale mobile pentru a acoperi această suparafată mare de așezări rurale (47% din toate așezările din România).

Peste toate aceste acțiuni, am decis să facem vizite pe teren, în state cu cabinetul stomatologic mobil unde am derulat acțiuni de profilaxie și am căutat să colectăm date din teren despre populația pe care vrem o sprijim pentru că autoritățile aveau numai date cantitative neactualizate, fără vreo caracterizare a nevoilor de tratament stomatologic a rezidenților din mediul rural.

După un an și jumătate de astfel de acțiuni, am reușit să convingem Ministerul Sănătății să scrie și să emita un ordin de ministru pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România: OMS 606 / 07.05.2018.

Însă cu acest ordin, nu s-a încheiat povestea pentru că post ordin este nevoie ca direcțiile de sănătate publică să lucreze la crearea normelor pentru aplicarea acestui ordin, fapt care nu s-a întâmplat la București până nu am insistat și contribuit din nou cu expertiză și perseverență încă un an. 

A fost dificil când a fost nevoie să descriem de nenumărate ori problema lipsei legislației pentru că în perioada demersului nostru a existat instabilitate politică, nu am înțeles de ce nu există un flux coerent al informațiilor pe care le comunicam în audiențele Ministerului Sănătății și de ce informațiile “se pierd” și cum să producem o schimbare în mentalitatea reprezentanților Ministerului Sănătății care să accepte să facă echipă cu organizațiile non-guvernamentale.  

Din 2018 și până în 2020, asociația noastră a creat un al doilea cabinet stomatologic, a derulat peste 30 de acțiuni de profilaxie și de tratament stomatologic pentru peste 3.000 de copii care nu aveau acces la medicul stomatolog, a distribuit peste 700 de pachete cu produse de igienă orală și a derulat webinarii de igienă orală. 

 

Rădăuțiul Civic

Asociația Rădăuțiul Civic a obținut două premii la Gala Ce-Re, în anii 2017 și 2018. Primul dintre acestea este a fost „Hub de e-participare”, obținut în anul 2017, pentru eforturile asociației noastre de a aduce tehnologia mai aproape de cetățeni. Campania locală derulată în Municipiul Rădăuți, jud. Suceava, a avut mai multe dimensiuni. 

Una a fost cea de refacere pro bono a site-ului Primăriei Rădăuți (www.primariaradauti.ro), pentru un plus de transparență și de informații aduse acestui site, în folosul cetățenilor. A urmat apoi publicarea constantă a posturilor din administrația publică scoase la concurs pentru a stimula competiția și meritocrația în administrația publică si urmărirea respectării termenelor de consultare publică pentru deciziile locale.

O alta actiune a fost dezvoltarea aplicației mobile e-Rădăuți, cu implicarea elevilor de la liceele din Rădăuți și a unor mentori specialiști în IT, în prezent disponibilă pe Google Play și Apple Store. Aplicația permite vizualizarea ședințelor de consiliu local live (cetățenii fiind chiar anunțați de acest lucru prin notificări trimise în aplicație), a hotărârilor de Consiliu Local și chiar contactarea aleșilor locali sau transmiterea de sesizări autorităților locale, de către cetățeni.

Aceste inițiative au pornit de la faptul că infrastructura IT era neprietenoasă cu cetățenii care doreau să afle mai multe despre activitatea autorităților locale. Prin acest efort, municipiul nostru a devenit primul municipiu din județ și chiar din regiune care are o astfel de aplicație mobilă la îndemâna cetățenilor, iar în prezent aplicația are peste 700 de utilizatori. În ultimii ani, aplicația a fost constant îmbunătățită cu sprijinul tinerilor din Rădăuți, dornici să învețe noi limbaje de programare. Printr-o astfel de experiență, am văzut rezistența la schimbare a autorităților, a celor care nu credeau în beneficiile tehnologiei, dar am văzut și faptul că oamenii pot construi putere punându-și în comun resursele. 

În anul 2018, Asociația Rădăuțiul Civic a primit premiul „Puterea n-a intrat la apă” pentru o campanie civică de salvare a unui lac din Municipiul Rădăuți, un simbol al orașului lăsat în paragină de autorități și diverse companii private. Prin cereri de informații de interes public, analize juridice și chiar jurnalism de investigație, dar și printr-un sprijin imens din partea comunității, manifestat prin adunarea a peste 1000 de semnături, cetățenii au determinat rezilierea unui contract care perpetua degradarea acelui lac și a zonei acestuia. Între timp, litigiul privind respectivul lac se află încă în derulare, iar asociația noastră a convins autoritățile să demoleze în primăvara acestui an o terasă construită ilegal pe suprafața respectivului lac, fiind încă un pas către recuperarea acelui spațiu verde al cetățenilor.

Ne-am bucurat că am putut să acționăm la momentul potrivit și să fim niște facilitatori ai comunității, să definim cât mai bine problema, să le explicăm oamenilor cu claritate ce alternative sunt, să construim sprijin pentru cea mai bună soluție și să punem presiune pe autorități să facă ceea ce trebuie. Au fost puține cazuri în care strângerile de semnături din orașul nostru au determinat rezultate concrete, iar acesta a fost unul dintre ele. Campania continuă până când acel spațiu va fi redat în totalitate cetățenilor și aceștia se vor putea bucura de el.

Experiențele din comunitatea noastră ne-au arătat că sunt atât de multe resurse locale care, dacă sunt puse împreună, conduc deseori la rezultate mult peste așteptări.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related