Anca Pătrășcan: Punctul de pornire a fost oglinda. Când te uiți în oglindă, te vezi pe tine, construit din trecut, în prezent, iar gândurile te transpun în viitor

Anca Pătrășcan: Punctul de pornire a fost oglinda. Când te uiți în oglindă, te vezi pe tine, construit din trecut, în prezent, iar gândurile te transpun în viitor

2021 e cel mai bun an în care să ne întrebăm cum va arăta viitorul. Va fi mai generos cu noi? Vom reuși să ne regăsim echilibrul? 2021 este și anul tranziției: ne adaptăm la realitate în timp ce încercăm să o tranformăm. Tensiunea dintre forțele acestea opuse naște cel mai bun spațiu pentru artă. Se numește Break Binary și e perspectiva din care participanții la glo™ Urban Pairs & Art Flairs sunt chemați să creeze opere fresh, surprinzătoare. Anca Pătrășcan a propus o lucrare inspirată de o oglindă, acolo unde se întâlnește trecutul și viitorul și posibilitățile sunt nelimitate. 

Tu când te uiți în oglindă, te vezi pe tine, construit din trecut, în prezent, iar gândurile tale te transpun în viitor, deci clar aveam nevoie de doua persoane care nu indică un anumit tipar, ci unele în care ne regăsim toți.

Anca povestește în rândurile de mai jos care a fost procesul de creație pentru lucrarea ei, cum s-a înscris în concurs și care au fost provocările. Sperăm ca povestea ei să le dea un impuls bun și altor creatori de a participa. Tema provocării e fun & purpose, deadline-ul e strâns, iar brieful este aici

 

Bio pe scurt

Mă numesc Anca Pătrășcan, am 20 de ani și sunt din Zărnești, Brașov. Am început facultatea de Design de produs și mediu la Brașov, specialitatea Industrial Design. Din octombrie 2020, am reușit să am primul loc de muncă stabil, acum fiind șefa unui magazin de la mine din oraș. Arta mă pasionează de mică. De mică mi-a plăcut să desenez, să pictez, să combin culori, să mă “joc cu realitatea”, dar pe o foaie. Cum fac partea din generația care a avut un smartphone abia la 14 ani, nu am fost foarte conectată cu lucrările altor artiști. Aveam în generală un profesor la desen care, deși nu mulți îl luau în seamă, mereu ne aducea cărți ilustrate cu diverse opere de artă ale artiștilor consacrați. Pot spune că “prima mea dragoste” au fost picturile lui Michelangelo din Capela Sixtină. 

Tot în generală, sora mea fiind mai mică decât mine cu 3 ani, mă ruga mereu să îi fac desenele de la școală, deci pot spune că și asta m-a ajutat destul de mult în evoluția mea în acest domeniu. 

După ce am terminat generala și am început liceul, tangențele mele cu arta s-au cam rărit, profesorii de desen din liceu nefiind unii prea “interesați”, dacă aș putea spune așa. În plus, știm cu toții cum e la liceu... dacă nu-i mate sau română, nimeni nu-i prea atent, deci nici profesorii nu se prea implică. Odată cu terminarea liceului, după ce am dat și bacul, eu tot nu știam la ce facultate aș vrea să merg. Mă uitam cu mama zilnic la facultățile din Brașov, deoarece in 2018 imi facusem cel mai misto si dragut si de toate iubit, imi doream sa raman la Brasov, unde era si el. Intr-un final, a zis mama “ia uite o facultate unde in sfarsit poti face ceva cu desenul”, si, uite asa mi-am ales facultatea.

Semestrul 1 a fost super, mergeam cu cel mai mare drag la cursurile de desen tehnic, temele erau cel mai frumos lucru, iar eu eram fericita ca in sfarsit faceam ce imi placea, dar mai apoi, a venit semestrul 2 si, odata cu el, si pandemia. Pe mine m-a “izbit” asa chestia asta cu statul acasa. Initial nu am stiut ce sa fac, eram speriata si aveam mult prea mult timp la dispozitie.

 

10 pânze de pictură

La facultate nu prea era mare chestie, erau niste matematica, mecanica si alte materii cu care nu eram foarte prietena, totul fiind destul de greu. M-am mutat la prietenul meu acasă, deoarece prinsesem obiceiul să dormim constant împreună, iar de atunci n-am mai dormit separat, deci stateam tot timpul impreuna. 

După vreo 3 săptămâni, eu și prietenul meu, care, am uitat să menționez, e talentat la toate, am început să facem diverse cu timpul nostru. Am intrat pe net și ne-am dat comandă de vreo 10 pânze de pictură, tot felul de pensule, acuarele și tot ce era nevoie. Cred că am pictat și stricat la pânze în alea 3 luni, dar mama tot le afișa pe la noi prin casa pe toate. După ce am ieșit din carantina asta, pe timpul verii nu am mai avut timp de prea multe creații, am călătorit și noi cât de mult am putut. În septembrie am aflat de un loc de munca aici la noi in oras, unde am si aplicat si am ajuns, prin renunțarea șefului nostru de magazin dupa 3 zile, sa preiau eu magazinul. Au inceput sa apara o groaza de responsabilități, iar timpul meu de la 18;00 si pana cand dormeam, il petreceam stand degeaba, fiind foarte obosita.

În noiembrie, eu si prietenul meu ne-am adus aminte că la sfârșitul verii am adunat o pungă maare, plină de ghinde și așa ne-a venit ideea să ne apucăm să facem decorațiuni de Crăciun. Am avut un succes cum nu mă așteptam. După Crăciun, cum tatăl prietenului meu are un atelier de tâmplărie, am început să mergem acolo după muncă. Am făcut de la suporturi de lumânări și până la mărturii pentru nunți. În prezent, pagina noastră a ajuns la 400 si ceva de aprecieri, ceea ce ne motivează și ne face să continuăm treaba. 

De aproximativ 2 ani de zile, urmăream pe instagram mai mulți artiști precum Eliana Bogdan, Graure, Laura Rubin, @dimaphew și mulți alții. După câteva luni de muncă, am reușit în sfârșit să îmi cumpăr primul ipad pro, pe care am început să lucrez în procreate. Am urmărit tutoriale pe youtube, m-am mai uitat pe instagram, unele lucruri le-am mai dedus și singură. Am încercat o groază de lucruri în aplicație, de la a-mi edita pozele, la a face animații, la a combina efectiv culorile între ele sau a face colaje. 

 

glo™ Urban Pairs & Art Flairs

Urmăresc de ceva timp pagina de instagram glo, unde pot spune că am aflat pentru prima dată că pot câștiga într-adevăr la giveaway-urile la care mă înscriam. Acum 2 seri când am văzut concursul, mi-am zis “ok Anca, e șansa ta, e cel mai bun start” și așa am zis ca în sfârșit pot să fac prima lucrare cu un scop adevărat. 

Ca și punct de pornire, m-am gândit la oglindă. Oglinda am găsit-o ca cel mai bun element al lucrării, pentru că ea reflectă atât viitorul cât și trecutul. Tu când te uiți în oglindă, te vezi pe tine, construit din trecut, în prezent, iar gândurile tale te transpun în viitor, deci clar aveam nevoie de doua persoane care nu indică un anumit tipar, ci unele în care ne regăsim toți.

Comparația dintre ani, care este desenată pe corpul personajelor, indică exact  cum acestea ne-au marcat. Cel mai si cel mai mult, am decis sa ma axez pe sentimentele aflate în opoziție, la fel ca anii, opoziția culorilor, galaxia aflată în interiorul oglinzii pe post de portal. Au curs ideile imediat ce am desenat oglinda, iar la final am decis ca si sneakersii își merită locul în lucrare, deoarece totul e mai frumos cu sneakersii potriviți in picioare. 

 

Cum ți s-a părut brieful

Obstacolele pe care le-am întâlnit în realizarea lucrării au apărut din momentul în care am citit cerințele. Parcă dintr-o dată îmi dispăruse tot ce aveam în cap și nu-mi venea nicio idee, niciun punct de plecare, nimic. Am stat toata ziua la muncă și m-am gândit ce aș putea face. Când am ajuns acasă și am luat tableta, m-am uitat pe internet pentru inspirație... tot nimic. Într-un final, în seara aia am desenat oglinda. Atât. Doar oglinda. Ziua următoare mi-am luat tableta cu mine și am făcut tot ce mi-a trecut prin cap, de la idei pe care le-am visat, la inspirația dimprejur. Ca o ultimă dificultate, a fost mama. Mama e cel mai de seamă critic, îți zice numai și numai adevărul, deci poți avea încredere că faci ce trebuie, și, uite așa, am schimbat culorile din lucrare, am mai micșorat unele chestii, am mai îndreptat unele elemente. 

 

Viitorul 

Cum văd eu viitorul? Sinceră să fiu, la cât de multe se schimbă și cât de repede, e greu să preconizez ce ar putea urma. Tehnologia a evoluat o grămadă numai de când m-am născut eu, deci sunt foarte sigură că va evoluat din ce în ce mai mult și foarte repede. Anul trecut mă gândeam că totul o va lua în jos. Dacă vă aduceți aminte, la începutul anului trecut am crezut că va porni un nou război, după evenimentele acelea cu Trump și rachetele. După ce s-au mai potolit apele, începuseră incendiile masive din Australia și ulterior și Wuhan-ul infestat cu covid-ul ăsta și răspândirea globală. Anul trecut pot spune că am crezut că este printre ultimii pentru noi. Ulterior, am început să prind curaj, să fiu optimistă și să văd viața altfel. Am înțeles că, oricum totul se întâmplă cu un motiv, iar noi trebuie să ne trăim viața din plin, pentru că e numai una și nu te poate opri nimeni din a face ce îți place, indiferent de ce se întâmplă în lume, trebuie să continui să faci, nu să stagnezi.

 

Relația dintre public și artă

Relația dintre artă și public cred că va fi mult mai puternică. În ultimii ani, accesul către artă a devenit din ce în ce mai larg. Lucrările artiștilor au început să apară din ce în ce mai mult atât în mediul online, cât și în cel fizic. Orașul nostru din păcate nu promovează arta, deși sunt sigură că există o mulțime de oameni talentați în zonă, dar am văzut multe lucrări expuse la Castelul Cantacuzino, sau în Iași la Palatul Culturii. 

Chiar seara trecută am văzut știrea asta cum că muzeul Luvru a postat toată colecția de artă gratuit online, ceea ce mi se pare genial. Cum eu nu am avut posibilitatea de a ajunge în Franța ca să pot vedea cu ochii mei operele, care de care mai superbe, acum este o șansă imensă să mă pot pierde pe site-ul lor printre lucrări.  Asta înseamnă o conectare a publicului cu arta, iar dacă vom continua să o promovăm cât mai mult, relațiile se vor dezvolta din ce în ce mai tare, iar oamenii vor vedea că e mai cool să mergi la muzeu decât la mall. 

Vezi brieful glo™ Urban Pairs & Art Flairs și înscrie-te în concurs

gloTM

+18. glotm este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

  

TheCreator

TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii precum AVON, BCR (George), Heineken (Desperados, Ciuc), Unilever (AXE, Dove, DERO), PUMA (Jacheta T7), Nokia, Leroy Merlin, Mondelez (Milka), Carrefour, Samsung, Ursus Breweries (Timisoreana, Ursus), Honda Romania (Honda Civic), EPSON, Nestle (Nescafe Dolce Gusto, Nescafe Alegria, JOE), TELEKOM, Orkla Food (Ardealul), Bergenbier

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related