[Human, Art & Tech] Catalin Serbu: Faptul ca pot sari de la un gand la altul, si tehnologia raspunde in armonie cu gandurile mele, mi s-a parut remarcabil

[Human, Art & Tech] Catalin Serbu: Faptul ca pot sari de la un gand la altul, si tehnologia raspunde in armonie cu gandurile mele, mi s-a parut remarcabil

Aproape că nici nu ne mai dăm seama, dar tehnologia ne asistă în fiecare zi, loială și tăcută, devenind parte din noi. Ne răspunde la orice întrebare, are un program sau o aplicație pentru orice problemă, este un fel de asistent invizibil, pe care ar trebui să îl conștientizăm mai bine. Catalin Serbu, participant la Human Technology Street Art Challenge by George, a încercat să redea cat mai bine în lucrarea lui experienta pe care o are cand foloseste telefonul si gandurile ii zboara dintr-un loc in altul.

Am incercat sa mapez procesul mental pe care il am in momentul in care folosesc telefonul. Faptul ca pot sari de la un gand la altul, si tehnologia sa raspunda in armonie cu gandurile mele mi s-a parut remarcabil. Am vrut sa capturez asta in ilustratie, sentimentul pe care l-am avut atunci cand am gandit asta.

Oriunde ati cauta inspiratia, orice colturi online ati strabate si orice muze ati intalni, cititi mai intai brieful cu atentie. Si, daca aveti nevoie de un imbold, aflati din randurile de mai jos cum a inceput povestea lui Catalin Serbu cu arta si tehnologia.

 

Bio pe scurt

Ma numesc Catalin Serbu, am 29 de ani si lucrez ca arhitect si ilustrator. Am inceput sa fac graffiti la 14 ani, si de atunci m-am lipit de tot ce puteam sa ating legat de desen si arta. In prezent, ca arhitect, fac concepte sau prezentari, ocazional si motion graphics. Ca ilustrator, am facut materiale grafice de promovare pentru o trupa rock sau illustratii pentru rulebook-ul unui tabletop wargame. La nivel personal, intentionez sa scot o carte pentru copii si particip la diverse concursuri sau challenge-uri prin intermediul mai multor platforme.

In general caut sa ma inspir de oriunde am ocazia. Vad procesul asta al inspiratiei ca un motor care are nevoie de combustibil, iar eu il mentin cu diverse experiente, consumand cat mai multe carti, animatii, filme sau jocuri. Ca sa fiu mai precis, aprofundez partea de sci-fi in acest moment. Oscilez intre cartile lui R. Heinlein si I. Asimov, am terminat recent de vizionat seria animata Cowboy Bebop, filmul Blade Runner si ma joc Horizon Zero Dawn.

Am avut un proiect in care a trebuit sa fac design-ul unor caractere intr-un mediu cyberpunk si a trebuit sa aprofundez subiectul, dar acum ca am terminat, nu pot sa ma mai desprind de subiect.

 

Competitia Human Technology Street Art Challenge by George

Un fost coleg de facultate mi-a trimis link-ul pentru concurs, stiind ca eu am tangenta cu subiectul din mai multe puncte de vedere. Evident, nu am putut sa ratez ocazia si am zis ca trebuie sa particip.

Am vrut sa identific o situatie in care oricine se poate afla. Majoritatea oamenilor dispun de un telefon, si de acces la internet. M-am transpus in pielea personajului si am incercat sa mapez procesul mental pe care il am in momentul in care folosesc telefonul. Faptul ca pot sari de la un gand la altul, si tehnologia sa raspunda in armonie cu gandurile mele mi s-a parut remarcabil. Am vrut sa capturez asta in ilustratie, sentimentul pe care l-am avut atunci cand am gandit asta. Presupun ca experientele personale au servit drept inspiratie.

Mi-a venit ideea sa ilustrez un personaj mic ca varsta. Copii mereu sunt judecati ca utilizeaza tehnologia prea mult, dar nu vad si partile bune care ies din asta. Am vrut sa rup aceasta stigma, care se regaseste si in brief-ul concursului, dar intr-un mod generalizat.

Punerea in practica a fost relativ simplu dupa. Stiam ce vreau sa arat, mai ramanea sa aduc asta intr-o forma in care sa se identifice privitorul cu personajul.

Brieful, daca ar fi sa il judec pentru ce isi propune sa faca, e cum ar trebui sa fie un brief. Cel mai dificil pentru mine, a fost mai mult legat de timp. Am aflat relativ tarziu de concurs, pe 5 iunie. In conditiile in care am si alte proiecte in lucru, am vrut sa il termin inainte de termen cu cateva zile.

 

Tehnologia, arta & realitatea

Arta si realitatea urbana au un precedent, tehnologia e relativ noua in mix-ul asta. Sunt foarte multe moduri in care se poate transpune intersectia dintre ele.

Cel mai relevant exemplu pe care il consider reprezentativ pentru toate cele trei dimensiuni, sunt cei care integreaza tehnici de augumented reality in picturi murale. Daca folosesti o anume aplicatie, si vizualizezi desenele prin intermediul camerei telefonice, desenul devine animat, iese in relief, interactioneaza cu ce se afla in jur, etc.

Momentan inca cred ca e intr-un stadiu incipient in momentul de fata, in anul 2021, mai precis. Relatia dintre ele e direct proportionala cu avansul tehnologic din moment ce are cea mai mare capacitate de inovatie dintre ele.

 

De ce e nevoie pentru a ajunge la o simbioza

Depinde de ce se intelege prin asta, ca si parazitarea este un tip de simbioza, si nu este neaparat de dorit. Cred ca e important sa avem o abordare holistica, si sa evolueze toate cele 3 domenii in armonie. Sunt sigur ca oamenii vor continua sa impinga limitele si vor obtine asta, mai devreme sau mai tarziu. Probabil ca nu o sa ajunga niciodata la o forma sau o relatie perfecta si o sa fie o evolutie constanta.

 

Relatia cu tehnologia

Happily married. Imi place sa cred despre mine ca sunt tech savvy. Am diverse gadget-uri comune de tip smartphone, smartwatch, wireless charger, etc. Am si o imprimanta 3d care a venit pe bucati si am asamblat-o singur, iar acum cand e necesar ma ocup de mentenanta ei. Imi asamblez singur calculatoarele cand cumpar hardware. In general imi face placere sa stiu cum functioneaza si sa ma ocup de asamblare.

Primul contact a fost cand aveam 13 ani, am primit cand am plecat intr-o excurise telefonul tatalui meu ca sa pot vorbi cu ei, unul monocrom si butucanos, cu o antena care se inalta. Iar calculatorul, prin internet cafe-uri, cam in aceeasi perioada. In loc sa mergem la fotbal, mergeam la internet cafe si ne jucam Counter-Strike.

Cred ca in proportie de peste 70 dintr-o zi normala folosesc tehnologia. Pentru munca folosesc calculatorul si tableta grafica. In pauza, de multe ori, folosesc telefonul. Singurele momente sunt cand fac sport, citesc sau ies cu prietenii in oras.

Nu ma gandesc niciodata la limite, nu in mod activ. Consider ca balansez destul de bine momentele cand utilizez si nu utilizez tehnologia.

Presupun ca variaza in functie de fiecare persoana in parte. Sunt constient ca exista cazuri unde oamenii dezvolta dependete sau ajung in diverse extreme. Ca sa raspund la intrebare, cred ca da, e nevoie de limita in utilizarea tehnologiei, dar asta se poate spune de orice lucru facut in exces.

 

Cum simti ca te-a schimbat tehnologia

In bine in general, imi permite sa evoluez, sa fiu in contact cu multi oameni, sa imi fac treaba mai usor. Cel mai de pret lucru pe care il am prin intermediul tehnologiei e accesibilitatea.

 

Fara arta & fara tehnologie

Nu si nu. Am crescut cu tehnologia, nu chiar ca generatiile mai mici decat mine, dar faptul ca am o afinitate pentru asta ar face lipsa ei sa fie resimtita si mai mult. In privinta artei, asta fac de cand ma stiu, inca am desene de cand aveam 2 ani. Mereu am gravitat in jurul ei, fie ca am facut grafiti, geometrie, arhitectura sau ilustratie. As fi o carapace goala fara asta.

[Citeste brieful si inscrie-te aici la Human Technology Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Sectiune



Branded


Related