Sergiu Fărcășanu: Am trăit momentele în care minerii ne-au rupt planșetele de desen, în Institut. Și nu din admirație...

Sergiu Fărcășanu: Am trăit momentele în care minerii ne-au rupt planșetele de desen, în Institut. Și nu din admirație...

Sergiu Fărcășanu s-a îndrăgostit de caricatură de la 5 ani și tot ea l-a îndrumat spre Facultatea de Arhitectura. Dar apoi, luat cu viața, a uitat de prima lui dragoste. A redescoperit-o în pandemie și acum e hotărât să nu se mai despartă niciodată. Caricatura l-a adus și până la Eco Graffers Wanted by glo™, unde și-a imaginat mâna care dă Swipe se transformă într-un cactus, pentru că dragostea e țepoasă uneori. 

Nu știi de unde apare iubirea… Ea poate fi după un nor, trebuie doar să îl dăm la o parte. Cum? Cum știm noi mai bine: ii dam swipe. 

Sergiu spune că îi cer să îi deseneze, dar puțini înțeleg caricatura. ”Eu fac caricatură, nu operații estetice”, explică el. Sperăm că juriul și publicul concursului nostru vor înțelege Cactus Love, lucrarea înscrisă de el în concurs. Mai sunt foarte puține zile până la încheierea perioadei de înscrieri, așa că grăbiți-vă. Brieful este aici. Povestea lui Sergiu despre artă, caricatură și viață vă așteaptă mai jos. 

 

Bio pe scurt

Sunt Sergiu Fărcășanu și anul ăsta am împlinit 24 de ani. Pentru a doua oară. Am făcut arhitectura la ”Mincu”, sunt antreprenor și unic angajat. Șeful mă muncește de mă rupe!

Îmi place mult să râd, văd umorul în orice lucru din jurul meu și glumesc adesea. Gândesc de multe ori în glume. Așa sunt și în viața de zi cu zi: vesel, pozitiv și cu zâmbetul pe buze!

Fac desene care să te pună pe gânduri. În multe dintre ele, mesajul nu este la îndemână…Vreau ca privitorii să-și pună „rotițele” în mișcare, iar uneori înțelesul poate fi multiplu, în funcție de imaginația fiecăruia.

Am vrut să am câte una pe zi, ca Matty, dar nu m-a lăsat nevastă-mea. Mi-a spus: “Să nu care cumva!”.

 

Etape de formare 

Bântuiala artistică o am de foarte multă vreme… cu mult înaintea studenției. M-am îndrăgostit de caricatură la 5 ani, când am descoperit-o singur. Apoi, l-am avut mentor pe Matty Aslan- el mi-a pus un toc cu peniță în mână.

Tot caricatura m-a trimis si la facultate, la arhitectură. Concret, pot spune că am copilărit cu desenul- tot ce vedeam și simțeam în jurul meu mă îmboldea să imortalizez în desen. Ca să îmi aduc aminte, desenam. Ca și cum aș fi avut un aparat foto în mână. Devenise o obișnuință. Sentimentul artistic al desenului l-am simtit când mi-am dat seama că tot ce este în jurul nostru (chiar și urâtul) are frumusețea lui. De fapt, asta am vrut să fac. Habar nu am dacă am reușit. Orice lucru făcut din pasiune nu ar trebui să doară. Bine, acum să nu fii CichiCian…

Din nefericire, viața cotidiană și nevoile ei m-au tinut departe o lungă perioada de prima mea dragoste: caricatura. A trebuit sa vina o pandemie ca sa imi gasesc timp sa o redescopăr si sa ma bucur de ea. Acum sunt hotarat sa nu o mai abandonez si sa o pastrez in viata mea si a celor care imi vad desenele, pentru că tare imi plac oamenii care râd! Am un magazin, Copycenter, care are vitrina transformată tot timpul intr-o expozitie de caricatura. Mi se umple inima de bucurie cand vad oamenii cum se opresc din goana zilnică si râd la ”mâzgălelile” mele.

 

Am plecat la munca la 20 de ani si m-am intors la 48 , uifff ce zi lunga!

Dacă m-am format într-un anume sens (bun sau rău), o arată faptul că nu am abandonat niciodată desenul. Am făcut etichete de produse, logo-uri, felicitări, meniuri, am ilustrat cărți, am făcut grafică pentru reclame, materiale publicitare sau cărți de vizită. Indiferent de stare, oboseala, lehamite, tristețe (ca tot omul), desenam... si culmea... îmi reveneam. Cand incep sa desenez, intru intr-o transă si greu ma scoti de acolo. Uneori petrec 7-8 ore in fata hartiei/tabletei si nu pot sa ma deconectez- continuu avid dupa noi forme si variante ale desenului meu, pana il consider perfect.

 

Ce te inspiră

Făcând caricatură de presa, imi caut inspiratia in tot ceea ce este actual. Oriunde mă uit, sunt inconjurat de o avalanșă de teme pe alese. Si politicul ma ajuta, recunosc. Caragiale traieste! Altfel nu-mi explic...

Cand e vorba despre abordarea unui subiect, am multe filme in cap, fac singur un brainstorming si vizualizez, cu ochii mintii, ideea pe care o consider cea mai reusita. O vad scena finală, ca si cum as fi desenat-o deja, apoi o pun pe hartie sau tableta… Si cand se indragostesc 2 sinapse din capul meu… atunci iese ideea geniala: ”–Buna, ce faci?” – ”Haha! Tu ai vazut ce scantei ies aici?”

Ideile imi vin instantaneu, legate de orice subiect. Fluxul fiind foarte mare si surprinzator, de multe ori mi le scriu in Notes, in telefon. Se intampla sa ma trezesc si noaptea, ca sa-mi notez vreo idee.

In momentul de față am o rubrică permanentă pe jurnalist.ro , sunt prins in cateva proiecte de promovare a unor produse sau branduri si ma pregatesc sa scot o carte. De caricatură, evident.
Mă puteți găsi pe Facebook- FARS or Sergiu Farcasanu sau Instagram.

 

Tabieturi de lucru

Emotia artistică vine prima, fără voia sau știrea mea. Apoi urmeaza cercetarea. Usor, usor, totul se tranformă intr-o expresie grafică ce face lumea sa zambeasca. Polivalența artistului vine din cunoștințele acumulate in timp.

Oriunde și oricând, atunci când am timp liber, uneori si cand n-am. Desesnez la munca, in pat, pe plaja sau in parc.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

Am aflat printr-o reclama pe Facebook sau Instagram -nu mai stiu exact - si m-am hotarat instantaneu. Am citit brief-ul si mi-am dat seama ca vreau să vin cu stilul meu pe peretele vostru. Stilul e unic si definitoriu pentru fiecare artist. Diversitatea in arta aduce bucurie privitorului. Arta e subiectiva- ce tie nu-ti place, altuia poate i se pare perfect.

 

Procesul de creație

Ideea pentru concurs mi-a venit instantaneu- am asociat imediat o mână care dă swipe pe ecranul telefonului cu un cactus (dragostea e țepoasă uneori). Apoi, in flow-ul creativ, s-a conturat si restul. Nu știi de unde apare iubirea… Ea poate fi după un nor, trebuie doar să îl dăm la o parte. Cum? Cum știm noi mai bine: ii dam swipe. Ce, nu ti s-a intamplat cand esti pe la Mega sa dai zoom cu 2 degete pe o eticheta cu scrisul prea mic? :)

 

Cu ce ai vrea să rămână oamenii care văd lucrarea ta

Cum spuneam, imi doresc ca desenele mele sa te pună pe ganduri, nu pe fugă. Arta in sine dezvoltă imaginația, imaginația duce la evoluție. In prezent folosim tehnologii pe care acum 20-30 de ani le vedeam doar in filme sau, de ce nu, desenate pe la diverse festivaluri creative. Chiar dacă mulți nu pun preț pe artă, asta e adevărul.

 

Arta stradală

Mi-am început relatia cu arta stradală la 11 ani, când, îmbogățind asfaltul cu cretă colorată, am luat premiul I la concursul național Daciada.

Mai târziu, în studenție, împreună cu câțiva colegi, ne-am legat o sfoară de stâlpii de la Romarta și ne-am prins de ea caricaturile cu cârlige. Eram foarte mândri de expoziția noastră ad-hoc. Asta se întâmpla în 1991… Ți-am spus că am fost coleg de facultate cu Apolodor din Damasc, nu?

Tot în acea perioadă, caricaturile mele din “România Liberă” erau decupate și lipite pe zidurile Universității. Da, am trăit momentele în care minerii ne-au rupt planșetele de desen, în Institut. Și nu din admirație...
Dacă nu mai vine omul la expoziție, să vină expoziția la om! Asta este arta stradală.

Street art-ul din Romania evolueaza constant. Prinde foarte bine pe zona de Millennials si pe la noi, generația X. Imi place tot ce e artă, atâta timp cat se detaseaza de vandalism.

 

Eco Graffers Wanted by glo™

Premii

Cea mai frumoasă recompensă este posibilitatea ca lucrarea ta să ajungă pe un perete imens din București.
Cei de la Sweet Damage Crew vor ajuta câștigătorul să își transforme creația digitală într-un mural real, sursă de inspirație pentru locuitorii orașului. 

Premiile competitiei Eco Graffers Wanted by glo sunt în valoare de peste 4.500 euro

  • Cei 15 finaliști vor câștiga un voucher eMAG în valoare de 500 lei.
    Stabiliti de notarea juriului.
  • Marele premiu este în valoare de 3000 Euro.
    Lucrarea câștigatoare este cea cu cel mai mare punctaj dintre lucrările finaliste (70% notele juriului & 30 % votul comunității )
    În plus, pe lângă faptul că vei fi o sursă de inspirație, creația ta digitală va fi transformată într-un artwork fizic, un mural, parte din galeria de artă urbană owned by glo™, în parteneriat cu Sweet Damage Crew.
  • Premiul de popularitate (500 eur) pentru cea mai votată lucrare din comunitatea IG glo_Romania.

Timing

Perioada de desfășurare a competiției este 8 septembrie – 11 octombrie 2021 cu următoarele etape:

  • PERIOADĂ ÎNSCRIERI: pana pe 30 septembrie 2021
  • STABILIREA FINALIȘTILOR PRIN VOTUL JURIULUI: în 3 octombrie 2021.
    (Acest vot stabilește topul înscrierilor și primele 15 cele mai apreciate lucrări merg în finală.)
  • ANUNȚAREA FINALIȘTILOR: 4 octombrie 2021
  • VOTUL PUBLICULUI pe IG glo_Romania: 4 – 7 octombrie 2021
  • STABILIREA CÂȘTIGĂTORILOR: 8 – 10 octombrie 2021
    (ponderea notelor juriului  este de 70% si votul comunității IG glo_Romania 30%)
  • ANUNȚUL CÂȘTIGĂTORILOR: 11 octombrie 2021

Inspirația

Asta e tot. Rămâne să inspiri adânc, să privești atent Bucureștiul și să propui viziunea ta despre Love at first swipe. 

Competiția Eco Graffers Wanted by glo™ se adresează exclusiv persoanelor adulte.
18+ | glo™ este un produs cu potențial de risc redus destinat consumatorilor adulți de produse din tutun sau nicotină.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related