Cum să vorbești despre speranță celor bombardați

Cum să vorbești despre speranță celor bombardați

Săptămâna trecută am vorbit cu mai mulți jurnaliști și profesori de comunicare despre războiul care se vede, cel care ajunge la noi prin filtrul media de orice fel - de la relatarile ucrainienilor pe Twitter și TikTok la știrile outleturilor de media. 

De la imaginea unui voievod medieval la Churchill, de la Frodo la David, Zelenski a reușit să fie și să arate că este președintele de care avea nevoie Ucraina într-un astfel de moment. A reușit, de asemenea, să mobilizeze emoțiile celor din afara granițelor, ceea ce este esențial în război. 

S-a dovedit deja: are o echipă bună de comunicare. Chiar și așa, să zicem că ai cei mai buni comunicatori din univers, ce le spui oamenilor bombardați, care pierd totul în acest moment? Cum le ridici moralul? De unde să găsești resurse de pentru a le da speranță?

Un video recent postat de Zelenki arată cum:

 

We will win.

There will be new cities.

There will be new dreams.

There will be a new story.

There will be, there’s no doubt.

And those we've lost will be remembered.

And we will sing again, and we will celebrate anew.

Acesta vine după un alt video care a făcut înconjurul internetului, difuzat în timpul discursului lui Zelenski în Congresul american.

 

Comunicarea oficială este dublată de un adevărat folclor cu povești de război la granița realității - bunicuța care a otrăvit soldații ruși cu plăcinte, femeia care a doborât drona cu borcanul de murători. Sunt necesare pentru moralul celor din Ucraina și pentru a ieși măcar câteva secunde din zona tragică, adevărată. 

Dincolo de comunicarea de orice fel, însă, de strategie și viral, rămân imaginile din Ucraina, cele care vorbesc cel mai bine despre oroare, nedreptate și speranță: soldați cu pisici în brațe, femei însărcinate omorâte de bombardamente, bătrâni care țin piept invadatorilor în tancuri, orașe distruse, școli bombardate, doi îndrăgostiți în uniforme care se țin de mână, două fete frumoase, înarmate, care beau cafea printre dărâmături, șirul acela de oameni care pleacă din Ucraina cu cățeii în rucsac și copiii de mână, șir de refugiați care a ajuns la 10 milioane.

Ce le poți spune acestor oameni? Că vor cânta din nou împreună. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related