Cartea de povești a unui economist. Eseuri despre consecinţele noilor ipoteze în teoria economică - George Akerlof | Editura Publica, 2009

Cartea de povești a unui economist. Eseuri despre consecinţele noilor ipoteze în teoria economică - George Akerlof | Editura Publica, 2009

Cartea de poveşti a unui economist de George Akerlof este a şasea carte din Co-Lecţia de economie, un proiect realizat în parteneriat cu Business Magazin şi susţinut deOTP Bank – o selecţie de cărţi “clasice” despre principiile de funcţionare a economiei.

Teoria economică tradiţională s-a sprijinit pe un set tacit şi clasic de ipoteze de lucru care au modelat felul în care scriu economiştii şi felul cum justifică ei modelele economice. Pe de altă parte, aceste ipoteze au dobândit caracter autonom, punându-şi amprenta şi asupra felului în care economiştii gândesc despre lume. Treptat, teoriile au fost puse pe primul loc şi, în loc să fie tratate ca termen de comparaţie pentru lumea reală, s-a ajuns la reducerea lumii la teorie şi la judecarea ei în scheme.

Eseurile din Cartea de poveşti a unui economist sunt cu totul noi, prin formă şi conţinut, pentru că încalcă tabuurile discursului şi teoriei economice şi vin cu ipoteze noi de lucru.

Toate cele opt eseuri incluse în acest volum, opt probe de putere de convingere şi viziune, sunt o piatră pusă la temelia unei noi discipline, numite de Akerlof „psiho-socio-antropo-economie”. Publicată în 1984, Cartea de poveşti a unui economist cuprinde şi celebrul studiu „Piaţa de ţepe”, dar şi studii despre contractul de muncă înţeles ca schimb de cadouri, despre şomaj, despre economia castelor sau despre aşa-numitele filtre de loialitate.

"O colecţie de articole de la unul din cei mai inovatori şi originali economişti ai timpului nostru, o carte de economie pe care n-o poţi lăsa din mână. Multe lucruri noi din economia de azi au fost făcute posibile sau inspirate de Akerlof."
MICHAEL CURME, BUSINESS WEEK / MIAMI UNIVERSITY

"Aceste eseuri arată cât de multe lucruri bune rezultă din combinarea analizei economice cu deschiderea către faptele elementare ale vieţii sociale. Mulţi predică acest ideal. George Akerlof este unul dintre puţinii care îl trăiesc cu adevărat, cu rezultate de-a dreptul fascinante."
ROBERT M. SOLOW, MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY

 

GEORGE A. AKERLOF ar fi trebuit să fie, conform tradiţiei familiei, fizician sau chimist, ca fratele sau tatăl lui. Respectă tradiţia familiei într-o singură privinţă: a fost student la Yale (ca şi fratele său, Carl), şi predă la Berkeley, având stagii şi la diverse alte instituţii de renume, ca profesor sau angajat: London School of Economics, Harvard, Federal Reserve Bank.

În 1966 a scris „Piaţa de ţepe”, un studiu publicat abia peste 4 ani, în 1970: până atunci, revistele de specialitate consideraseră subiectul prea puţin important. Pentru acest studiu a primit Premiul Nobel în 2001, alături de Michael Spence şi Joseph Stiglitz, pentru contribuţia la elaborarea teoriei pieţelor cu informaţie asimetrică.

E recunoscut, de asemenea, pentru rolul jucat în elaborarea economiei behavioriste. A scris nenumărate studii şi articole, cele mai importante fiind incluse în Cartea de poveşti a unui economist (1984). A mai publicat, doi ani mai târziu, Efficiency Wage Models of the Labor Market, scrisă împreună cu soţia lui, Janet Yellen, şi Explorations in Pragmatic Economics (2005).

 

 

Cartea a apărut în România la Editura Publica.

 

Info:

Titlul original: An Economic Theorist's Book of Tales
Ediția I 2009 - hardcover
Traducător: Monica Sibinescu
Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
256 pagini
ISBN: 978-973-1931-21-0

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune

DictionarBranded


Related