Clonele rusesti ale capitalismului

Clonele rusesti ale capitalismului

Daca Coca Cola & fratii ei au plecat de pe piata din Rusia, piata de acolo a ripostat repede. Coolcola, Fancy și Street au ajuns in locul lor pe rafturile rusesti, producătorii locali pornind o mișcare de reinterpretare a mai multor branduri. Clonele aparute peste noapte încearcă să suplinească brandurile cu care se obisnuisera locuitorii din Rusia in ultimii 20 de ani. E încercarea Rusiei de a demonstra că se poate descurca și pe cont propriu, fără branduri occidentale. 

"CoolCola are gustul iconic de cola", s-a mandrit Ochakovo, producatorul bauturilor clonate. Nu e prima incercare de copiere a marcilor care au plecat. Slavda Group a lansat Grink Cola, iar fabrica Syktyvkarpivo - Komi Cola.

In martie, scriam de replica McDonald's, Unchiul Vania, si intre timp a aparut si IDEA, copie pentru Ikea. 

O mare parte din companiile internationale au parasit Rusia, in urma invaziei din Ucraina. Cum schimba acest moment perspectiva asupra brandurilor si care e rolul si responsabilitatea lor sociala in 2022, am discutat cu creativii romani in seria [Puterea brandurilor]. O tara fara branduri isi va crea altele, spuneau majoritatea celor intrebati. Sau le va clona, asa cum se vad primele exemple din Rusia.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related