WWF Patrula ZERO PLASTIC determină autoritățile din Brașov să înființeze o linie verde de urgență

WWF Patrula ZERO PLASTIC determină autoritățile din Brașov să înființeze o linie verde de urgență

După succesul înregistrat în Delta Dunării, Patrula Zero Plastic, programul prin care WWF România și-a propus să elimine plasticul existent în această arie, și-a orientat privirea către un alt loc drag românilor: Brașovul. Una dintre cele mai populare atracții turistice din România, unde problemele legate de plastic sunt aceleași, dar comunitatea care le provoacă este mult mai diferită. Conform datelor UE1, Brașovul era, în 2021, cel mai poluat oraș din România. În ciuda tuturor eforturilor și a campaniilor de conștientizare, localnicii și turiștii continuau să transforme locurile de picnic sau grătar în locuri pline de gunoi.

 

Când lumea nu mai vede plasticul, e nevoie de o nouă abordare 

„Ne-a fost clar, încă de la început, că trebuie să venim cu o abordare nouă. Ne-am întrebat în ce context se comportă acești oameni exemplar. Și ne-am dat seama că, până și cei mai nepăsători dintre ei, tind să se comporte mai frumos când e vorba de un spațiu ce aparține de universul lor, cum ar fi scara blocului, când sunt afectați direct sau când știu că oamenii pe care i-ar putea deranja sunt vecini, nu străini. Prin urmare, strategia noastră a fost să dăm o voce locatarilor pădurii, cerând locatarilor din Brașov să se comporte ca niște vecini buni.”, a declarat Mihaela Bourceanu, Integration Director, Mercury360 & Mantia.

Astfel, nemulțumirile pasiv-agresive ale vulpii, bufniței sau veveriței, împreună cu „dovezile” găsite în pădure, au ajuns la avizierele câtorva sute de scări de bloc din cartierele Noua și Răcădău din Brașov, aflate la marginea pădurii. Panouri ecologice din lemn, cu mesaje similare, au fost instalate la intrarea pe cele mai populare trasee montane și în locurile pentru grătare.

 

Turiștii și localnicii s-au făcut că nu văd plasticul. Acum vor trebui să îl asculte. Bine ați venit la Concertul de Plastic!

Uneori, e mai bine să auzi mesajul. Din plastic reciclat din pădure, au fost create instrumente muzicale unice, dar care nu sunau tocmai... armonios. Cu ajutorul Filarmonicii Brașov, în timpul unui concert de muzică clasică din Piața Sfatului, instrumentele adevărate au fost înlocuite, pe neașteptate, cu instrumentele din plastic. Iar cei prezenți au putut auzi cum plasticul strică armonia locatarilor pădurii.

„Prin această acțiune am vrut să demonstrăm că plasticul nu dispare ca prin magie dacă l-am aruncat. Plasticul devine problema altcuiva. Problema pădurii și a locatarilor săi. Prin cele peste 1000 de kituri de ecologizare, pe care le-am împărțit în timpul Concertului de Plastic pentru a reda armonia pădurii, ne-am luat, fiecare dintre noi, acest angajament. Vom menține pădurea curată. Locatarii pădurii vor #ZeroPlastic la scara lor.”, a declarat Hanny Bratu, Marketing & Fundraising Director, WWF România.

 

DA! Am atins o coardă

Cu sprijinului autorităților locale, a fost înființat centrul „112 Zero Plastic” iar Rangerul Viorel Mihai a fost numit ca facilitator pentru a îmbunătăți comunicarea între toate instituțiile de stat implicate în gestionarea deșeurilor.

Prin aplicația MyBrasovCity orice locatar al orașului poate să raporteze rapid deșeurile din păduri, alertând Primăria pentru a trimite o echipă de curățenie în zonă. Pentru că vrem #ZeroPlastic în pădure.

Stay tuned, Patrula Zero Plastic merge mai departe și în 2023, alături de Mercury360 & Mantia! 

[1] European Agency of the Environment, Pollution Index, June 2021

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Mercury360

Cu o istorie de peste 25 de ani in Romania si, in continuare independenti, full-service, suntem una dintre putinele agentii care au capabilitatile necesare pentru a deveni partener pe intreaga durata a unei campanii,... vezi detalii »

Companii

Sectiune



Branded


Related