Experiențe inovatoare dedicate muzicii în toată luna septembrie

Experiențe inovatoare dedicate muzicii în toată luna septembrie

Cu ocazia parteneriatului dintre BRD - Groupe Société Générale și Festivalul Internațional George Enescu demarat din acest an, publicul are la dispoziție o serie de evenimente fresh pe scena culturală din București.

Începând din 1 septembrie, Rezidența9, hotspotul cultural BRD - Groupe Société Générale din strada I. L. Caragiale 32 din București, aduce un program conceput drept complementar evenimentelor propuse de Festivalul Enescu. Debutul acestora îl constituie vernisajul Music Gallery, o expoziție născută din dorința de a prezenta muzica într-un mod atipic pentru publicul larg.

"Majoritatea oamenilor interacționează cu muzica doar prin concerte, unde sunt simpli martori la actul artistic. Dar experiența poate fi mult mai complexă de atât. Inspirându-ne din felul în care funcționează o galerie de artă, am creat o expoziție despre muzică, în care accentul cade pe experiența senzorială, pe interacțiunea cu echipamentele și pe ideea de a descoperi inspirația din spatele creațiilor muzicale.  Am pornit de la jazz, dar, special pentru Festivalul «George Enescu», am creat două secțiuni dedicate muzicii clasice, în care am adus elemente de artă vizuală, povești despre lucrări de muzică clasică și un mic colț tribut lui Enescu, cel mai mare muzician al acestei țări. Mulțumim celor de la BRD pentru invitație și sperăm din suflet să vă bucurați de experiență!", spune Alin Vaida, Director Jazz in the Park & Director executiv Fapte. Expoziția poate fi vizitată în toată luna septembrie, iar accesul este liber.

"Pentru o lună de zile Rezidența9 va fi învăluită în sunete. Suntem bucuroși și onorați să colaborăm cu echipa Jazz in the Park, inițiatorii Music Gallery. Expoziția completează minunat unul din programele noastre preferate, Post Muzica, oferind publicului oportunitatea unor audiții în condiții tehnice excepționale. Vă așteptăm așadar în luna septembrie la Rezidența9, hotspotul cultural al BRD, să simțiți, ascultați și să contemplați universul minunat al muzicii", a declarat Suzana Dan, Manager Rezidența9.

La Rezidența9, copiii se pot bucura de un program special conceput pentru ei: ateliere de educație muzicală JazzUp Young la început de septembrie, lecții de pian cu Leyah la mijlocul lunii și cursuri de percuție în cadrul Music Gallery spre final de lună. Participarea la aceste activități cultural-educative este gratuită. Primele ateliere, cele din 2 septembrie, vizează copiii cu vârste între 5 și 10 ani și necesită înscrierea prealabilă pe Facebook.

 

Filme și recitaluri de excepție

Pentru adulți, avem pregătite filme și concerte. Pe 2 septembrie, îi așteptăm la proiecția documentarului „Muzica rănilor de război”, cu Sabin Penea și Marius Manole. Aceasta va fi urmată de un recital live cu Sabin Penea la vioara creată de Nicolò Galiano acum peste 250 de ani. Totodată, pe 8 septembrie, este rândul tânărului pianist Cătălin Răducanu să facă o escală în turneul său național "Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor" la Rezidența9 pentru a susține un recital. Acesta va fi urmat pe 10 septembrie de concertul JazzUp, care îi are drept protagoniști pe Eliza Puchianu la pian și Sabin Penea la vioară și va aduce ritmurile de jazz și muzică clasică mai aproape de noi. Seara de 23 septembrie ne va găsi alături de Alexandru Stoica care va cânta la oud, un instrument mai rar întâlnit pe scenele din România, și de Sabin Penea la vioară într-un concert de excepție - ClassicUp: Deep roots.

Programul clasic de la Rezidența9 continuă în septembrie cu CINEVARA în fiecare joi și va mai include o instalație. Un insert în Music Gallery și o invitație la interacțiune tactilă inspirată de sunetele muzicale va întâmpina vizitatorii încă de la intrarea în grădina Rezidenței9 prin instalația special realizată de către artista Raluca Arnăutu.

Vă așteptăm din acest weekend la Rezidența9! Iată programul complet:

Music Gallery la Rezidenta9 (str I.L.Caragiale nr. 32 Bucureşti, sector 2)
1 septembrie – 1 octombrie 2023

Program de vizitare:
luni-vineri 16:00-20:00
sâmbată-duminică 13:00-20:00

Concerte în aer liber în curtea Rezidenţei9:

  • 2 septembrie,  ora 19:30 ClassicUp: George Enescu - proiecţie film şi recital Sabin Penea (vioară)
  • 8 septembrie, ora 19:00 Un artist, un pian : Cătălin Răducanu: recital de pian
  • 10 septembrie, ora 19:30 Concert JazzUp: recital Eliza Puchianu (pian) şi Sabin Penea (vioară)
  • 23 septembrie, ora 19:30 ClassicUp: Deep roots – concert Sabin Penea (vioară) şi Alexandru Stoica (oud)
  • 23-24 septembrie (ora 11 :00/ 13 :00 / 15 :00) Ateliere de percuţie Music Gallery
  • 2 septembrie, ora 18:00 (vârsta 5-10 ani, cu înscriere prealabilă pe Facebook) Ateliere de educaţie muzicală JazzUp Young

 

Piano Express

Acest eveniment scoate muzica clasică din sălile de concerte şi o aduce în cartiere, în mijlocul bucureştenilor, prin intermediul pianistei Adriana Toacsen şi al invitaților săi.  Piano Express propune un altfel de concert în aer liber, în care actul muzical activează şi reimaginează spațiul liber domestic pornind într-o călătorie de la centru spre periferie, ca o îmbrățișare sonoră a orașului. Astfel, muzica pătrunde în cartiere și oferă orașului noi valenţe de socializare și comunicare.

Unul dintre obiectivele principale este accesibilizarea pentru public a creațiilor muzicale de secol XX şi XXI, ale căror conexiuni cu trecutul vor fi subliniate atât prin alegerea programului, cât şi prin dialogul interactiv cu artista. Un alt obiectiv se referă la punerea în valoare a unui patrimoniu bucureștean inestimabil, dar deseori neglijat sau abuzat: spațiul public. Sunt selectate cinci spații urbane aflate într-o relație directă cu cartiere de locuit care traversează o istorie a locuirii bucureștene: de la mahalaua din Dealul Piscului, la lotizarea Ioanid și vilele sale luxoase de la începutul secolului XX, la cvartalul de influență sovietică din Vatra Luminoasă și apoi la cartierul funcționalist al anilor 1960, Drumul Taberei.

Actul muzical activează şi reimaginează spațiul liber domestic adiacent tipologiilor de locuire: livada, grădina interioară, curtea comună, parcul de cartier, și pătrunde gradat în intimitatea cartierelor de case, vile, blocuri joase și blocuri-turn, într-o călătorie de la centru spre periferie. Proiectul își propune să-i atragă în rândul publicului și pe melomanii sălilor de concerte, și pe locuitorii cartierelor sau trecătorii din „zonă”, cu speranța că printre ei se află și persoane care vor deveni melomani urbani și, de ce nu, și melomani clasici. În același timp, proiectul se desfășoară în spații cu intrare liberă, atent alese pentru a fi ușor accesibile și într-un cadru informal, tocmai pentru a transmite mesajul important al inclusivității și accesibilității, atât în ceea ce privește actul artistic, cât și cadrul spațial. Partenerii Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială și Supereroi printre noi vor oferi consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și concertelor, încurajând astfel o diversitate cât mai mare a participării.

"Pe cât de mult sunt locuite de oameni cartierele din București, pe atât de puțin sunt locuite de muzică, iar PIANO EXPRESS remediază, cel puțin temporar, această situație și creează premisele unei «vindecări» pe termen lung. Pentru ca muzica clasică să facă parte din țesutul urban al Bucureștiului, e necesară o deschidere către ea a locuitorilor de toate vârstele, cu accent pe cei mai tineri, iar concertele aduse în spațiul public din apropierea lor în maniera în care o face PIANO EXPRESS sunt un pas important pentru această deschidere", a declarat Flavia Popa, Secretar General, BRD - Groupe Société Générale.

 

Cinci „stații muzicale”, concerte interactive cu acces liber şi cu o durată medie de 30 de minute, vor avea loc în fiecare sâmbătă a lunii septembrie 2023, la ora 17:00:

  • Primele două evenimente (2 şi 9 septembrie), ReStorying, sunt dedicate celor mai mici melomani şi propun o capodoperă modernă, „Povestea lui Babar, micul elefant” de Francis Poulenc. Actrița Valentina Zaharia va fi naratorul care va da viață aventurilor lui Babar. În interiorul poveştii, o surpriză: o lucrare de un compozitor român contemporan.
  • ReBrahmsing, următoarele două concerte (16 şi 23 septembrie) vor fi o demonstrație de virtuozitate pianistică la 20 de degete. Angela Drăghicescu şi Adriana Toacsen vor călători prin timp, de la romanticul Johannes Brahms la contemporanul Gabriel Almaşi care i-a reinterpretat în stil propriu celebrul Dans Ungar nr. 5. Programul va fi completat de ragtime-uri americane şi muzică nouă românească (Cătălin Crețu, Șerban Marcu).
  • Ultimul concert din serie (30 septembrie), ReStarting, având-o ca invitată pe flautista Ioana Balaşa, propune o actualizare a imaginației publicului prin trei lucrări contemporane – Tōru Takemitsu, Dan Dediu şi Andrei Petrache – alăturate unei lucrări de referință a secolului XX, Sonata pentru flaut şi pian de Poulenc.

 

Traseu:

  • 2 septembrie, ora 17:00 – Parcul Ioanid („Ion Voicu”) – sector 2

Adriana Toacsen (pian) şi Valentina Zaharia (narator)

  • 9 septembrie, ora 17:00 – Parcul Ciurea (curtea interioară a cvartalului Vatra Luminoasă) - sector 2

Adriana Toacsen (pian) şi Valentina Zaharia (narator)

  • 16 septembrie, ora 17:00 – Livada Casei Memoriale „Tudor Arghezi - Mărţișor” – sector 4

Adriana Toacsen (pian) şi Angela Drăghicescu (pian)

  • 23 septembrie, ora 17:00 – Parcul Drumul Taberei (fostul „Moghioroș”) – sector 6

Adriana Toacsen (pian) şi Angela Drăghicescu (pian)

  • 30 septembrie, ora 17:00 – Curtea Universității Naționale de Muzică București – sector 1

Adriana Toacsen (pian) şi Ioana Bălaşa (flaut)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related