Împărțirea bugetului de advertising pe diferite canale digitale. Un overview de la Craft Interactive

Împărțirea bugetului de advertising pe diferite canale digitale. Un overview de la Craft Interactive

În era digitală, publicitatea online reprezintă o componentă esențială a strategiilor de marketing ale companiilor din toate industriile. Cu toate acestea, împărțirea bugetului de advertising pe diferite canale digitale poate fi o provocare, iar dacă e făcută greșit poate determina rezultate negative în marketing.

Pentru a maximiza rezultatele campaniilor online și pentru a obține rezultatele dorite, este crucial să se aloce resursele în mod inteligent și să se țină cont de specificul fiecărui canal digital.

În acest articol, vom explora factorii cheie care trebuie luați în considerare atunci când se împarte bugetul lunar de advertising pe canale digitale.

 

Stabilirea obiectivelor pentru campanii online

Primul pas în distribuirea bugetului de advertising pe canale digitale este să se stabilească obiective clare. Ce rezultate se doresc cu campania  online? Creșterea conștientizării brandului, generarea de lead-uri, conversii sau îmbunătățirea loialității clienților existenți? Obiectivele vor influența în mod semnificativ tipul de campanii, alegerea canalelor digitale cât și splitul de budget de advertising.

 

Audiențele

Înainte de a aloca bugetul, este crucial să înțelegi în profunzime audiența țintă. Ce interese au? Unde își petrec timpul online? Ce vârste? Pe ce platforme sociale sunt activi? Ce tip de conținut consumă?

Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să alegi canalele digitale potrivite pentru a atinge publicul țintă dorit.

 

Evaluarea performanței

Dacă există un istoric al campanii online gestionate anterior, recomandăm analiza performanței obținută. Care canale digitale au avut cel mai mare impact și cu ce costuri per rezultat? Care au generat cele mai bune rezultate de tip ROI (Return on Investment)? Aceste date ajută la luarea celor mai bune decizii analitice în privința alocării bugetului.

 

Distribuirea bugetului pe canale

Odată ce obiectivele sunt setate, audiențele create și odată ce s-a făcut analiza performanței anterioare, se poate începe distribuirea bugetului pe diferite canalele digitale.

Iată câteva tactici frecvente:

  1. Publicitate pe motoarele de căutare (Search Engine Advertising) cu licitare PPC (Pay per Click): dacă obiectivul campaniei este obținerea de conversii, adică oameni care caută produse sau servicii oferite de business, recomandăm investiția în publicitatea pe motoarele de căutare cum ar fi Google Ads sau Bing Ads, pentru ca potențialii clienți care caută produse sau servicii oferite de afaceri sunt direct interesați de oferte, nu sunt doar curioși în tranziție.
  2. Publicitate pe rețele sociale: Pentru conștientizarea brandului, pentru awareness lifting și pentru interacțiunea cu audiențele dorite, platforme precum Facebook, Instagram, Tik-Tok sau LinkedIn sunt ideale iar alocarea unui buget pentru publicitatea pe rețele sociale pentru brand awareness sau Retargeting (readucerea pe website/pagini de Social Media a oamenilor care au interacționat cu brand-ul) poate fi extrem de eficientă.
  3. Publicitate video: Pentru conținut video, preferabil de calitate, se poate aloca buget pentru platforme precum YouTube, Facebook, Tik-Tok sau Instagram. Clipul vídeo este formatul cu care se obțin rezultate foarte bune cu costuri foarte mici (views cu CPC mic) iar retenția oamenilor care consumă conținut online este incomparabilă cu conținutul de tip imagini sau text scris.
  4. Marketing de conținut: Ideal pentru construcția autorității în domeniul pentru branduri, pentru SEO și pentru educarea audiențelor, se poate investi în marketing de conținut, cum ar fi articole și advertoriale pe diferite site-uri cu autoritate mare, sau în podcasturi.
  5. Email marketing: Făcut cum trebuie, cu grijă și atenție, Email Marketing-ul poate deveni unul dintre cele mai eficiente canale pentru brand awareness, conversii, fidelizarea clienților existenți și tactici de tip up-selling sau cross-selling. Email Marketing-ul poate personaliza mult conținutul comparativ cu campanii sau Social Media, are altă dinamică, comunicarea e de tip one-2-one și opțiunile de branding sunt nelimitate.

 

Testarea și optimizarea continuă

După ce a fost împărțit bugetul și s-au lansat campaniile, monitorizarea și analiza performanței în timp real este următorul pas. După o perioadă de colecționare de date și rezultate obținute se poate ajusta  alocarea bugetului, procentual, în funcție de rezultatele obținute și se pot  optimiza constant strategiile digitale pentru a obține cel mai bun ROI posibil.

 

La final

Impartirea bugetului de advertising pe canale digitale este o sarcină complexă, dar esențială pentru succesul campaniilor de marketing online. Stabilirea obiectivelor clare, înțelegerea audienței, evaluarea performanței din trecut și distribuirea inteligentă a bugetului sunt cheia unei strategii de advertising eficiente.

Ai nevoie de o analiză a splitului de buget și o împărțire eficientă pe diferite canale? Scrie-ne aici și începem discuțiile.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Craft Interactive

Suntem agenție de performance marketing. Construim mixul ideal de soluții digitale integrate, cu care creștem performanța și notorietatea business-urilor. Suntem specializați în Strategie digitală, Branding,... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related