ANIMEST + Conference: industria internațională a flmului de animație se întâlnește la București

ANIMEST + Conference: industria internațională a flmului de animație se întâlnește la București

Între 6-15 octombrie 2023, la București, are loc a 18a ediție a festivalului internațional de flm de animație ANIMEST. Secțiunea dedicată profesioniștilor are parte de o agendă bogată de prezentări, întâlniri și dezbateri esențiale pentru comunitatea de animație.

”De 18 ani ne-am propus ca misiune să resuscităm și promovăm animația autohtonă. Iar conectarea cu comunitatea internațională de animație este o componentă esențială pentru profesionalizarea și dezvoltarea animației românești.

Cu sprijinul granturilor SEE avem parte anul acesta de conferințe și conversații cei mai importanți reprezentanți ai industriei norvegiene de animație - un spațiu cultural cu o dezvoltare exponențială, care produce constant producții premiate și recunoscute la nivel internațional”, declară Mihai Mitrică, director Animest.

Dintre cele mai importante evenimente ale conferinței menționăm:

  • Sâmbătă, 7 octombrie, ora 17:00, cinema Eforie - Anders Narverud Moen, directorul festivalului de animație Fredrikstad din Norvegia va ține o prezentare despre scena de animație norvegiană. Fredrikstad este cel mai important festval de animație din scandinavia, cu o importantă secțiune competițională pentru toată regiuna nordică și baltică.

  • Miercuri, 11 octombrie, ora 11:30, Institutul Cervantes - Frank Mosvold este directorul frmei de producție norvegiene KoolProduction, cu un portofoliu bogat de scurtmetraje, seriale TV și lungmetraje. Frank consideră că a făcut toate greșelile pe care le poate face un producător de flm și e gata să împărtășească toate aceste lecții cu comunitatea Animest.

  • Joi, 12 octombrie, ora 13:00, Institutul Cervantes - Marie-Laure Guisset & Sunniva Fluge Hole fac parte din echipa Titina (Norvegia, 2022, regia Kajsa Naess), un flm de animație selectat în competiția marilor festivaluri de animație. Atelierul va ilustra procesul de creație al studiului norvegian ”Mikroflm”, de la primele schițe Titina până la proiecția lungmetrajului pe marile ecrane din toată lumea.

Intrarea este liberă la toate evenimentele, în limita locurilor disponibile.

ANIMEST+, programul lansat de Animest cu sprijinul granturilor SEE, vine în întâmpinarea unor necesități urgente ale industriei de animație din România, ale tinerilor animatori, ale viitorilor cinefli informați și ale comunităților lipsite de viață culturală cinematografcă. Animația în România este încă un sector vitregit, subfnanțat, unde se produc puține flme care, în ciuda rezultatelor remarcabile, nu se distribuie aproape deloc. Pe parcursul anului, Animest a organizat un program de educație prin cultură în zone rurale din România, o tabără de creație cinematografcă adresată liceenilor și o caravană cinematografcă prin orașe mici, cu acces limitat la cultură.

Proiectul ANIMEST+ vine în întâmpinarea unor necesități urgente ale industriei de animație din România, ale tinerilor animatori, ale viitorilor cinefli informați și ale comunităților lipsite de viață culturală cinematografcă. Proiectul este condus de Asociația ANIMEST în parteneriat cu Kool Produktion, o reputată casă de producție din Oslo, Norvegia. Pe parcursul anului 2023 proiectul propune o serie de activități: educație prin cultură în mediul rural din România, o școală de vară pentru liceeni, cinema itinerant în orașele românești și o conferință dedicată profesioniștilor și tinerilor interesați de industria cinematografcă. Bugetul total al proiectului este de 979.185,85 lei (199.066,02 euro), din care 952.781,52 lei (193.698,09 euro) este valoarea sprijinului fnanciar nerambursabil.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state benefciare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de fnanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde euro pentru perioada de fnanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Frank Group

Frank Group este un grup de agentii independente, care ofera servicii integrate si complete de comunicare. Din Grupul Frank fac parte companiile Frank (ATL, BTL, digital), Oxygen (PR), MSPS Marketing and... vezi detalii »

Companii

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related