Gala Tinere Talente: muzică de film în interpretarea bursierilor muzicieni ai programului Tinere Talente, ediția 2023

Gala Tinere Talente: muzică de film în interpretarea bursierilor muzicieni ai programului Tinere Talente, ediția 2023
Credit foto: Daniel Angelescu

Gala Tinere Talente, organizată de Fundația Regală Margareta a României, a avut loc aseară la Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București (TNB), în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia.

Prin acest eveniment au fost celebrate realizările artistice ale unora dintre cei mai talentați tineri din țară, 15 muzicieni și 15 artiști vizuali, bursieri în cadrul programului Tinere Talente, a XV-a generație. Gala Tinere Talente este evenimentul care include un program muzical pregătit de tinerii muzicieni și o amplă expoziție de artă vizuală cu lucrări realizate în anul de bursă.

Credit foto: Anca Arambasa

Credit foto: Daniel Angelescu

Sponsori, parteneri, donatori și susținători ai tinerilor artiști au avut ocazia să facă cunoștință cu talentul fiecăruia, cu proiectele lor artistice individuale și comune, cu progresele pe care acești tineri le-au făcut de-a lungul anului, primind o bursă în valoare de 2.000 euro și având îndrumarea mentorilor și a profesorilor, precum și susținerea Fundației.

Publicul a fost introdus în atmosfera serii printr-un film de prezentare a activităților și evenimentelor la care au luat parte bursierii Tinere Talente în anul 2023. A fost purtat apoi în fermecătoarea lume a filmului printr-un program muzical ce a cuprins coloane sonore celebre, reinterpretate în stil clasic de tinerii muzicieni. Pirații din Caraibe, A fost odată în America, Lista lui Schindler, Misiune imposibilă, Titanic - My heart will go on, Frumoasa și Bestia, Deer Hunter, Indiana Jones, Gabriel’s Oboe – The Mission, Scent of a woman au fost interpretate de Isabela Stănescu – soprană, Emilia Tudorache – soprană, Alexandra Barbosa – oboi, Raluca Ciula – clarinet  Teodora Todoran – vioară, Ștefania Turcu – vioară, Andreea Mihalache – violă, Teodora Boloca – violă, Julia Coteanu – violoncel, Iurie Surguciov – violoncel, Ioan Bănescu – chitară, Claudiu Șuțu – saxofon, Catinca Mureșan – harpă, Iasmina Sava – pian, Irina Petrescu – pian.

Credit foto: Anca Arambasa

Acest concert este expresia deschiderii tuturor celor ce participă spre zone artistice care să înlesnească, prin raportarea la ”a 7-a artă” și la capodoperele sale, comunicarea. Tinerii muzicieni, aflați în etape diferite ale evoluției lor, migrează din zona preocupărilor obișnuite pentru alegerea profesională pe care au făcut-o, cu deplină îndreptățire, spre lumea muzicii de film – bogată, expresivă, evocatoare – în care calitatea lor se exercită într-un fel aparte. Este, astfel, o descoperire a imensei varietăți de suprafețe culturale și sociale în care muzicianul poate aduce lumii bucurie, este o întâlnire pe un ”teren neutru” cu publicul real al oricărei apariții publice.”, prof. univ. dr. Verona Maier, mentor în programul Tinere Talente, coordonator al programului muzical al Galei.

Credit foto: Anca Arambasa

In cadrul Galei, Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundației, a adus recunoaștere și mulțumiri oamenilor care s-au implicat în programul Tinere Talente încă de la început și au susținut cu generozitate arta și artiștii cu posibilități financiare reduse timp de aproape 15 ani. Alteța Sa Regală Principesa Sofia a înmânat diplome doamnei Ileana Dana Marinescu, mentor și consultant în cadrul programului Tinere Talente, domnului Paolo Tocco și echipa Casa Siqua, care asigură servicii de cazare bursierilor din țară și săli de întâlniri pentru mentorate și evenimente ale Fundației și domnului Silvius Neagu, director Easy Print, furnizor probono al programului Tinere Talente pentru materiale tipărite și promoționale necesare pentru vizibilitatea proiectului.

Credit foto: Daniel Angelescu

La final, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a înmânat celor 30 de bursieri ai programului Tinere Talente – ediția 2023 - diplomele pentru performanța artistică în domeniul artelor vizuale şi a muzicii clasice.

Credit foto: Daniel Angelescu

Gala Tinere Talente a fost prezentată cu dăruire de Bogdan Chenciu, moderator-realizator de emisiuni tv.

Credit foto: Daniel Angelescu

Momentul artistic din sală a fost dublat, în foaierul Media al TNB (aripa Grand Hotel), de colecția de lucrări de artă vizuală care include lucrări relevante din proiecte individuale ale bursierilor realizate cu materiale achiziționate din bursă, precum și selecții de lucrări din proiectele comune: expozițiile Jurnal de Viață, Pasiunile și preocupările membrilor Familiei Regale de-a lungul timpului și Exerciții de istorie la Balcic. Cele trei expoziții au fost realizate sub îndrumarea mentorilor programului - conf. univ. dr. Carmen Apetrei și conf. univ. dr. Ion Anghel. Expoziția va rămâne deschisă publicului timp de o lună, iar intrarea este liberă.

Vestimentația tinerilor artiști a fost asigurată de Alina Cernătescu Fashion și Sarto BeSpoke.

Programul Tinere Talente în cifre, în anul 2023, a însemnat:

  • 30 de burse pentru 15 muzicieni și 15 artiști vizuali
  •  331 de accesorii muzicale și instrumente, echipamente sau materiale de lucru achiziționate din bursă
  • 122 de cărți, albume de artă și partituri susținute tot din bursă
  • 57 participări la expoziții de artă individuale și de grup și 5 organizate de Fundație
  • 166 participări la recitaluri, concerte individuale și de grup, colaborări cu orchestre și 18 organizate de Fundație
  • participarea la 48 cursuri, mentorate și masterclass-uri și 12 organizate de Fundație
  • obținerea a 55 premii – 19 premii I, 13 premii speciale și 8 premii de excelență

Ajuns la al 15-lea an de existență, programul național Tinere Talente a susținut până în acum peste 410  tineri talentați, cu burse, mentorat și promovare. Mulți dintre ei au reușit performanțe extraordinare pe plan național și internațional, fiind laureați la prestigioase concursuri internaționale, aplaudați și admirați astăzi în capitalele culturale ale lumii pentru muzica și arta lor. Recunoscut de patru ori ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, la Gala Societății Civile, proiectul creează oportunități egale pentru artiștii în devenire, oferindu-le șansa de a-și dezvolta potențialul, de a-și exprima talentul și de a-și îndeplini visul, indiferent de contextul lor social.

Partener: Kaufland România
Sponsori: B&B Collection - Kultho, PPG România - Oskar, Dedeman, PEPCO Retail, Enayati Medical City, Ferrero România, PSC Group, Dove România, Casa Siqua, Easy Print Services, Foto Experience, Emotion Philms Production
Sponsori in-kind: Aqua Carpatica, Alina Cernătescu Fashion, Angelli, SARTO BeSpoke
Partener instituțional: Teatrul Național “I. L. Caragiale” București (TNB)
Parteneri media în 2023: Europa FM, TVR, TVR Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Trinitas, RFI România, Agerpres, Forbes, Forbes Life, Historia, Zile și Nopți, Revista BIZ, Haute Culture, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, The Institute, The Diplomat, Revista CARIERE, Revista Cultura, Phoenix Media, Insight TAROM, IQads, SMARK, Societatea Muzicală, Radio Clasic, Zenith Media, mediaTRUST România

Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Până în prezent, 410 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. În susținerea bursierilor, au fost organizate 128 recitaluri și concerte, 82 de expoziții, 126 sesiuni de mentorat sau masterclass. De-a lungul timpului, 1.900.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României. 

Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate prin SMS la 8864 cu textul ARTĂ, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, susținând, astfel, bursele pentru tinerii talentați ai României.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Zenith

Zenith este The ROI Agency. Printr-o combinatie unica de date, tehnologie si specialisti in domeniu, facem fata chiar si celor mai complexe provocari si contribuim activ la cresterea business-urilor clientilor... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related