„Explorări artistice în educația modernă”- Timișoara, 1 februarie - 1 septembrie 2024

„Explorări artistice în educația modernă”- Timișoara, 1 februarie - 1 septembrie 2024

Asociația Entuziart, alături de partenerii săi, lansează o nouă serie de activități inovatoare dedicate terapiilor corporale și expresiv-creative, pentru elevii și profesorii din zona Banatului, în perioada 1 februarie - 1 septembrie 2024

Proiectul aduce în Timișoara ateliere creative de pictură, dans, muzică, proiecte și prezentări de filme panoramice în casca de realitate virtuală, în instituțiile partenere: Colegiul Național Bănățean Timișoara și Școala Gimnazială nr.7  Sfânta Maria.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Scopul proiectului este stimularea creativității și îmbunătățirea stării de bine prin artă și cultură atât pentru profesori, cât și pentru elevi, prin diverse tehnici artistice (muzică, pictură, dans, video art) și oferirea de resurse interioare pentru a eficientiza educația emoțională, pentru a propune noi abordări pentru auto-exprimare și relaționare și a crește calitatea vieții, atât în rândul elevilor, cât și în rândul profesorilor.

Într-un peisaj cultural modern caracterizat de tehnologie avansată și schimbări sociale rapide, proiectul este conceput pentru a adresa nevoile specifice ale comunității educaționale de a oferi, pe lângă ghidaj, transmitere de informații și creare de abilități, și contexte de exprimare artistică liberă. Proiectul are ca fundament preocuparea pentru dezvoltarea holistică a indivizilor, îmbinând elemente tradiționale și digitale pentru a oferi o experiență culturală amplă și diversificată.

Proiectul este implementat prin participarea arte terapeutilor Entuziart- Oana Dorneanu și Loredana Larionescu, a colegelor art terapeute și dans terapeute din Timișoara: Cristina Bratu, Anca Lupulescu și Ana Cristina Lucaci și prin colaborarea cu  Victor Gabriel Bâclea (percuție), Angelica-Florina Baciu (muzică), Anca Ghearăsămescu (pictură), Ana Dumitrașcu (dans) și Konrad Mihat (coVR).

Prin activități creative, participanții vor descoperi noi moduri constructive de a-și asculta corpul și de a-și face corpul să îi asculte, de a-și exprima emoțiile și de a lucra cu acestea, pentru sănătatea emoțională și relațională. Toate formele de art-terapie au câte un mod unic de reconectare cu sufletul, prin care sufletul se exprimă prin corp și corpul exprimă stările sufletești interioare.  

Atelierele tematice destinate beneficiarilor direcți ai proiectului nu sunt deschise publicului larg, ci cu circuit închis, iar activitățile terapeutice vor fi urmărite de supervizori recunoscuți la nivel internațional în domeniile de referință.

Proiectul aduce și un performance - Octavia Roman, care își propune creșterea gradului de conștientizare și empatie - în cadrul expozitiei de final proiect.

Expoziția de pictură intuitivă CONEXIUNI este un eveniment public care aduce în prim-plan talentele artistice ale comunității, la Colegiul Național Bănățean Timișoara-în data de 2 aprilie (după ce în prealabil va fi prezentă pentru publicul larg și la Bastion 1 Gallery,  în parteneriat cu Centrul de Proiecte Timișoara-Str.Hector nr.1, Timișoara, în weekendul 30-31 martie).

Evenimentul de prezentare publică a rezultatelor proiectului "Explorări artistice în educația modernă" va lua forma unei expoziții de pictură intuitivă, al cărei vernisaj va include o reprezentație live și discuție publică.

Reprezentația live de la ora 18,00 va constitui un moment culminant în care elevii și profesorii care vor dori să devină ambasadori ai expresiei artistice libere se vor arăta comunității, punându-și în valoare creativitatea și experiențele dobândite în timpul atelierelor de dans, muzică și pictură. Participanții, îndrumați de facilitatorul Octavia Roman,  vor oferi o prezentare autentică și spontană, improvizând în funcție de ceea ce au explorat în aceste ateliere. Prin intermediul dansului, muzicii și picturii, vor transmite emoții și gânduri, creând o reprezentație unică și personalizată a propriilor lor descoperiri artistice. Această prezentare finală nu doar evidențiază evoluția lor în domeniul artistic, ci și împărtășește cu publicul diversitatea și bogăția experiențelor lor.

Lucrări deja existente în portofoliul Asociației Entuziart(Colecția Okapi) se vor întrepătrunde cu opere realizate în procesele creative din atelierele din cadrul proiectului  , selectate de curatorul Oana Dorneanu, cu acordul autorilor și expuse într-un cadru coerent, organizat pe tematici estetice specifice curentului Outsider Art.

Expoziția va oferi astfel o platformă pentru creatori care, deși nu sunt artiști profesioniști, aleg să împărtășească public o parte din operele lor. Aceste lucrări reprezintă expresii autentice și neconvenționale ale creativității, reflectând diversitatea de abordări și stiluri.

Evenimentul nu doar încurajează participanții să-și expună creațiile, ci și aduce laolaltă comunitatea într-un spațiu cultural timișorean accesibil, oferind publicului ocazia de a se conecta cu diferite perspective artistice și de a experimenta frumusețea artei într-un cadru neprofesionist, dar plin de autenticitate și pasiune.

Prin această expunere, accesul la cultură devine nu doar un concept, ci o realitate tangibilă, susținând și promovând contribuția fiecărui individ la bogăția și diversitatea culturală a comunității.

Asociația Entuziart este o organizație non-profit, non-guvernamentală și apolitică, cu caracter profesional a cărei misiune este promovarea și sprijinirea persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin activități creative, artistice, incluzând dar fără a se limita la pictură, dans și muzică, prin art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valențe recreative, de socializare, educative și terapeutice, precum și promovarea art-terapiei în România.

Asociația Entuziart a fost creată de psihoterapeuți cu dublă specializare în art -terapie: Oana Dorneanu-formare de lungă durată oferită sub supervizarea Institutului de Art Terapie din Viena, respectiv dans-terapie: Loredana Larionescu- formare continuă și supervizare cu specialiști din Marea Britanie, Italia, Franța. 

Asociația oferă ajutor de tip terapeutic persoanelor din zone defavorizate cu acces limitat la servicii de psihoterapie și colaborează cu spitale de psihiatrie în vederea oferirii serviciilor de art terapie. De asemenea, Asociația colaborează cu Universitatea București pentru oferirea contextelor de practică studenților din Facultatea de Psihologie.

Parteneri: Colegiul National Banatean Timisoara, Scoala Gimnaziala nr.7  Sfanta Maria
Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Presshub, LIFE.ro, Bookhub, Revista Golan, Happ.ro, Semne Bune, B365.ro, Iscoada, Romania Journal, Nine O’Clock, stiridinromania.ro, Kudika, Garbo, Iqool, Munteanu, Contemporary Establishment, cult-ura.ro., Romania Pozitiva.ro, OpiniaTimisoarei.ro, QUbTV, Agrerpress, Editia de Timiș

Proiectul "Explorări artistice în educația modernă" este derulat de Asociația Entuziart și implementat prin Programul cultural național „ Timisoara Capitala Europeana a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related