Paula Babaian, participantă la Constanța Logo Challenge, a absolvit cursurile Universității Maritime din Constanța, dar în timpul pandemiei și-a dat seama că nu era parcursul pe care și-l dorea. Așa că a pornit de la zero în design, iar de patru ani s-a dedicat acestui nou domeniu. Paula s-a născut în Ucraina, dar a venit în Constanța la facultate și, de atunci, orașul a devenit a doua ei casă. Este și unul din motivele pentru care s-a înscris în competiție.
"Punctul de plecare a fost ideea de poartă deschisă spre lume, pentru că așa simt Constanța – un oraș primitor, un loc unde vin oameni din toate colțurile, fie să se relaxeze, să descopere, să învețe", spune Paula.
Vorbim cu Paula Babaian în continuare despre desen & mare, creativitate, provocările & schimbările care i-au influențat parcursul.
Bio pe scurt
Am 28 de ani, sunt născută în Ucraina, dar sunt de etnie română. Am urmat școala în limba română în satul meu natal, aflat lângă orașul Ismail. La 17 ani am venit în România pentru a studia la Universitatea Maritimă din Constanța, unde am absolvit atât licența, cât și masterul.
Pe parcursul facultății am lucrat în domeniul maritim, dar în 2020, odată cu pandemia, am rămas fără loc de muncă. A fost un moment de introspecție, în care m-am întrebat dacă drumul ales era cu adevărat pentru mine.
Începutul în domeniul creativ
Pasiunea pentru creație a existat mereu în mine: îmi place să fac fotografii, să le editez, să desenez ilustrații și să creez lucruri frumoase. În acea perioadă am înțeles că designul este ceea ce mă completează cu adevărat.
Am început de la zero. Mi-am cumpărat un curs online de desen, apoi un altul de design grafic. Am exersat singură, mi-am luat o tabletă grafică la mâna a doua și am început să caut oportunități online. După multe încercări, am fost angajată ca ilustratoare și designer grafic într-o companie. Așa a început munca mea într-un domeniu care îmi aduce bucurie.
Luna aceasta se împlinesc 4 ani de când lucrez ca designer grafic.
Participarea la Constanța Logo Challenge
Am văzut anunțul pe Facebook și mi s-a părut un proiect extraordinar. Constanța este pentru mine a doua casă, iar orașul înseamnă mult mai mult decât o simplă destinație de vacanță. Mi-am spus că merită să încerc – poate, prin ceea ce creez, pot contribui ca orașul să fie descoperit și îndrăgit de și mai mulți oameni.
Procesul de creație
A fost un proces provocator. Am încercat să redau Constanța așa cum o simt eu: orașul pe care l-am cunoscut, care m-a format și pe care l-am îndrăgit.
Punctul de plecare a fost ideea de poartă deschisă spre lume, pentru că așa simt Constanța – un oraș primitor, un loc unde vin oameni din toate colțurile, fie să se relaxeze, să descopere, să învețe.
Apoi m-a inspirat geografia – legătura dintre apă și pământ, simbolul cercului complet. Într-un alt concept, am pornit de la istorie și simboluri – mozaicuri, forme, desene – care reflectă trecutul dar și Constanța de azi.
Am fost inspirată de cazinou, de răsăritul unic pe care îl vezi doar aici, de mozaicul decorativ din oraș, chiar și de micile detalii de pe străzi.
Cea mai grea parte a fost găsirea unui concept care să transmită emoție, care să aducă oamenilor sentimentul acela cald pe care îl ai când te afli aici – sau chiar înainte să ajungi.
Provocările unui logo de oraș
Să exprimi identitatea unui loc complex într-o imagine simplă, dar memorabilă. Să alegi ce spui și mai ales ce lași nespus, dar simțit.
Un logo de oraș trebuie să fie reprezentativ, dar deschis interpretării. Să vorbească atât localnicilor, cât și celor care urmează să descopere orașul.
Sensibilitățile de care ai ținut cont
Diversitatea culturală, istoria bogată, legătura cu marea, dar și modernitatea orașului – toate trebuiau echilibrate fără să excludă vreo identitate locală.
Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța
Căldura și sunetul valurilor.
Constanța este locul unde marea te ascultă și timpul pare că îți dă o pauză să respiri.
Relația ta cu Constanța
Constanța este a doua mea casă. Aici am trăit anii de facultate – cei mai frumoși ani – și am descoperit cine sunt. E un oraș care m-a format și care îmi va rămâne mereu în suflet.
Ce îți place cel mai mult aici
Marea. Și nu doar vara – îmi place să o privesc și să o ascult oricând, în orice anotimp.
Harta personală
Pe harta mea personală sunt locurile mici, dar pline de semnificație: patiseria Panda de lângă Tomis Mall, Miss Baker de pe bulevardul Mamaia, Nikos lângă Lupoaică.
La locuri de vizitat: plaja și faleza Nord, centrul vechi, faleza Constanței și Muzeul Marinei.
Evenimentele care m-au cucerit: concertele de la Radio ZU, Noaptea Muzeelor, filmele în aer liber și festivalurile din Piața Ovidiu.
Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.