Constanța Logo Challenge | Valentin Ioniță: Am găsit în graphic design o îmbinare între creativitate și ordonarea vizuală de care simțeam că am nevoie

Constanța Logo Challenge | Valentin Ioniță: Am găsit în graphic design o îmbinare între creativitate și ordonarea vizuală de care simțeam că am nevoie

Procesul de creație este un maraton în care ai nevoie de tehnică și de mult antrenament, crede Valentin Ioniță, participant la Constanța Logo Challenge. Minimalist convins, inspirat de designul nordic, Valentin a încercat să ocolească clișeele în propunerile lui de logo pentru Constanța, înscrise în competiția de design. Sursa de inspirație a fost ideea că în Constanța răsare pentru prima dată soarele în România. 

"Cea mai grea parte este găsirea limbajului care să ii reprezinte pe locuitori, dar să comunice și cu cei care nu cunosc încă orașul. Provocarea e construirea acestei punți", spune Valentin.

Care au fost provocările și sensibilitățile în crearea unui logo pentru Constantța, povestește Valentin Ioniță în rândurile de mai 

 

Bio pe scurt

În copilărie, am cutreierat dealurile Păuleștiului de Prahova și tot acolo am făcut primele mele desene pe niște foi de xerox (am aflat mai târziu ca era hârtie de imprimantă matricială). Au urmat primele picturi în ulei pe niște cartoane la Liceul de Arte din Ploiești, iar mai târziu am studiat artele murale pe pereții Universității de Arte din București. Am scalat și suportul de lucru, și orașul care mă înconjura.

După masterul în arta spațiului public, am început să cochetez cu arta digitală și cu graphic design-ul. Acum, la 36 de ani, locuiesc în București si sunt grafician cu job full-time, plus câteva proiecte freelance. În ultimii ani, m-am reapucat mai serios de studiul desenului și al ilustrației clasice (tuș pe hârtie), un proces pe care l-am documentat pe contul meu de instagram @alb_astru. O parte dintre ilustrațiile mele însoțesc textele din cartea Atenție cu intenție a lui Dragoș Pătraru.


Valentin @ Insta

 

Momente importante

Aș putea bifa câteva puncte marcante:

  • Primul a fost în clasa a VII-a, la școala din satul meu natal, când am aflat că există un liceu de artă și că arta poate fi studiată profesionist.
  • Al doilea a fost în clasa a IX-a, când, copleșit de dificultatea liceului de arte, am vrut să renunț. Profesorul meu, Ion Șinca, m-a "salvat" și m-a ghidat în toți anii de studiu, transformând un băiat firav care desena într-un adolescent care înțelegea mai bine culoarea și compoziția.
  • Cel mai recent moment a fost întâlnirea cu designul grafic prin ochii și mintea unui om pe care îl aveam salvat în telefon drept "Sfântul Petru". M-a ajutat să descopăr direcția mea în graphic design, și îi voi rămâne mereu recunoscător lui Petru Șoșa.

 

Începutul în domeniul creativ

Desenul a fost mereu parte din zona mea de interes, încă din copilărie, când joaca mea preferată era să construiesc case desenând cărămidă cu cărămidă. Altfel trecea timpul atunci.

Pot spune că desenez într-o barcă pe un râu care curge continuu.

 

Întâlnirea cu designul

Venind din lumea artelor plastice, am găsit în graphic design o îmbinare între creativitate și ordonarea vizuală de care simțeam că am nevoie.

 

Cum și de unde ai invățat

Inițial, am furat meserie în stil clasic, observând cum lucrează alții. Apoi am luat programele de editare și am aplicat principiul trial and error – sau, pe românește, "Ia să vedem ce face butonul ăsta".

După perioada de autoînvățare, m-am angajat la o companie de producție publicitară. Lucând ca grafician și DTP-ist am putut să înțeleg  procesul de la idee până la produsul fizic, palpabil. Așa am învățat ce funcționează și ce nu în design.

 

Participarea la Constanța Logo Challenge

Anul trecut am fost printre finaliștii concursului pentru logo-ul stațiunii Mamaia și, deși n-am câștigat, mi-am promis că voi mai încerca și alte competiții.

 

Procesul de creație

Încă mă gândesc și schițez idei. E un proces în desfășurare, un maraton în care ai nevoie de tehnică și de mult antrenament.

 

Punctul de plecare

Ideea principală a fost că în Constanța răsare pentru prima dată soarele în România.

 

Surse de inspirație

Designul nodic contemporan. Sunt un minimalist convins

 

Cea mai grea parte

Evitarea cliseelor, desi nu stiu daca am reusit.

 

Provocările unui logo de oraș

Cred că cea mai grea parte este găsirea limbajului care să ii reprezinte pe locuitori, dar să comunice și cu cei care nu cunosc încă orașul. Provocarea e construirea acestei punți.

 

Ce presupune special un logo de oraș

Față de logo-urile brandurilor comerciale, unde există o direcție clară impusă de politica companiei, iar brieful bifează mai mult chestiuni comerciale și ceea ce dorește compania să pară că este, la brandingul unui oraș trebuie să înglobezi istoria, arhitectura, spiritul și să poți identifica ușor ce îl face să fie diferit de milioanele de orașe construite de noi, oamenii.

 

Sensibilitățile de care ai ținut cont

N-aș ști cum să răspund foarte exact aici, dar m-am gândit mult la valurile care se sparg de țărm neîncetat și la ce ar putea să însemne această dispariție și apariție continuă.

 

Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța

Adierea de vânt de pe faleza.

 

Cum ai descrie orașul într-o propoziție

Orașul soarelui rasare.

 

Relația ta cu Constanța

Orașul Constanța e cu mine într-o poză veche din prima vacanță cu părinții la mare. Pe spatele pozei scrie 1993.

 

Ce îți place cel mai mult aici

Plaja. Cred că e un mare avantaj pentru oraș să dețină un loc unde poți sta să privești infinitul.

 

Harta personală

Nu știu dacă o pot contura foarte precis. Are cu siguranță în centrul ei gara și, de aici, aș trasa niște linii tremurate, așa, care să schițeze vag casa unde ne cazam în verile din copilărie. Apoi aș lăsa câteva linii pe faleză, Cazinoul pe care-l căutam la fiecare drum acolo, statuia lui Ovidiu și terasele din port. Aș închide harta cu plaja 3 Papuci. Cred că aș adăuga și câțiva delfini printre ele pe acolo.

 

Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.

TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Branduri

Pozitii

Sectiune



Branded


Related