Constanța este un oraș care merită descoperit, crede Andra Lupu, participantă la Constanța Logo Challenge. În procesul de creație și conturare a logo-ului, Andra a pornit cu o documentare amplă, a căutat chiar opiniile locuitorilor și titluri în presă despre identitatea vizuală a orașului.
"Procesul de creație începe întoteauna cu înțelegerea briefului, a nevoilor specificate. Trebuie mai întâi înțeles de ce este nevoie de acest nou logo și unde va fi folosit", spune Andra.
După explorarea mai multor direcții, a urmat etapa definirii imaginii, prin găsirea unui echilibru perfect dintre simbol, typography și poziționarea sloganului și a numelui. Cum a decurs procesul din spatele creării celor două propuneri înscrise de Andra în concurs, vedeți în rândurile de mai jos.
Mai sunt patru zile în care puteți înscrie propunerile voastre la Constanța Logo Challenge.
Bio pe scurt
Numele meu este Andra Monica Lupu, am 29 de ani și sunt din București. Am terminat licența și master în comunicații vizuale/graphic design la Universitatea Națională de Arte din București și lucrez în prezent la o agenție de marketing online, Connect Media.
Îmi place domeniul în care lucrez și faptul că am posibilitatea să creez proiecte care au un impact vizual și care ar putea influența modul în care oamenii percep informații.
Momente importante
Momente-cheie care să îmi influențeze drumul către domeniul creativ și în special graphic design au fost proiectele de design la care am lucrat în liceu. În plus, proiectele care mi-au oferit încredere în abilitățile mele și care m-au provocat să le îmbunătățesc.
Mi-a plăcut întoteauna domeniul design-ului de carte, am avut ocazia în liceu să particip cu o carte ilustrată la o expoziție de carte în Marsilia, iar lucrarea mea de dizertație este un proiect de design de carte. În timpul studiilor de liceu chiar am avut proiecte de tip identitate vizuală și sistem de identitate pentru oraș.
Începutul în domeniul creativ
Am fost încurajată încă din copilărie de către părinți să îmi dezvolt pasiunea pentru domeniul creativ, iar la sugestia și motivația dată de profesori din școală am urmat liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”. De acolo, având contact cu diferite tehnici sau studii am ales să îmi construiesc o carieră în graphic design. Artele grafice studiate în timpul anilor de liceu vor rămâne mereu o influență pozitivă în munca mea.
Am dorit să studiez în acest domeniu, să capăt cât mai multe cunoștințe și să pot să îmi canalizez creativitatea într-un mod structurat. Am început să lucrez mai mult în programele Adobe Suite și m-am angajat în timpul facultății la o agenție de marketing.
Învățarea continuă a noilor tendințe și tehnologii în design este o parte constantă a drumului meu profesional. Tehnicile sau programele în care lucrez se dezvoltă continuu, uneori poate fi o provocare să ții pasul, însă este un aspect foarte fain din domeniul în care lucrez. Perioada de început este una frumoasă în care mi-am definit abilitățile și în care am început să îmi construiesc portofoliul. În plus, orice feedback constructiv m-a ajutat să îmi formez stilul de lucru și metodele prin care gândesc un proiect.
Cum și de unde ai învățat
Am început să învăț bazele designului încă din cursurile de la liceu, iar mai aprofundat prin studiile formale. În primul meu loc de muncă și în perioada de practică din studiile de master mi s-a oferit oportunitatea de a învăța procesul de lucru din proiectele reale și de a înțelege cerințele pieței. Toată experiența căpătată în participarea la programul Erasmus m-a ajutat foarte mult în proiectele mele.
Participarea la Constanța Logo Challenge
A fost un subiect discutat la birou, iar la recomandarea colegilor, am participat la acest concurs. Mi se pare o oportunitate foarte bună de exercițiu, de a lucra cu adevărat la promovarea unui oraș din România și faptul că pot să proiectez imaginea unui oraș într-o identitate vizuală.
Procesul de creație
Procesul de creație a fost împărțit în mai multe etape. Am pornit cu documentarea amplă, nu am început crearea logo-ului până nu mi-am făcut o idee de cum ar trebui să construiesc această imagine.
După ce am adunat toate informațiile de care am avut nevoie am construit mai multe idei vizuale care s-au concretizat în multe variante de logo. Urmează definirea imaginii prin găsirea unui echilibru perfect dintre simbol, typography și poziționarea sloganului și a numelui. După ce am explorat diferite idei am făcut o selecție finală pentru orașul Constanța.
Punctul de plecare
Procesul de creație începe întoteauna cu înțelegerea briefului, a nevoilor specificate. Trebuie mai întâi înțeles de ce este nevoie de acest nou logo și unde va fi folosit. Pentru mine a urmat etapa în care observ cum s-a prezentat orașul Constanța până acum, de la promovarea prin evenimente până la prezența pe social media. Am căutat și opiniile locuitorilor, dar și titluri în presă despre identitatea vizuală a orașului.
Surse de inspirație
Sursele de inspirație au fost simbolurile orașului și elementele naturale. Am dorit să aibă o formă organică și tipul de literă și simbolul. Orașul Constanța nu este un oraș rigid, este un loc unde întâlnim foarte multe motive și influențe culturale. M-a interesat și atmosfera urbană și diferitele stiluri de arhitectură de aici. Am luat în vedere faptul că este un loc conturat de diversitate culturală și că logo-ul trebuie să aibă un simbol unic, care să cuprindă valorile orașului într-o singură imagine.
Cea mai grea parte
Cred că cea mai grea parte a fost să găsesc acele elemente vizuale care pot să exprime într-un mod corect tot cea ce înseamnă Constanța, să traduc aceste idei abstracte, aceste valori într-o formă clară, vizual plăcută și care să fie memorabilă.
Provocările unui logo de oraș
Provocările la un astfel de proiect sunt proiectarea unei idei proaspete și creative care să fie în același timp relevantă și atractivă pentru o promovare ulterioară. Această identitate complexă trebuie să aibă un design simplu și longeviv. O altă provocare este să găsești acel simbol care să nu reprezinte un singur aspect al orașului, dar nici mult prea complex încât să devină confuz pentru public.
Ce presupune special un logo de oraș
Toate elementele trebuie să fie în armonie. Culorile, tipul de literă, spațierea dintre litere, poziționarea elementelor: toate transmit ceva către privitor. Special la un astfel de logo este faptul că trebuie gândit pentru diferite sectoare, fețe ale unui oraș: de la gastronomia locală, la turism, la instituții până la transportul public sau evenimente locale.
Sensibilitățile de care ai ținut cont
Am ținut cont ca acest logo să arate bine la dimensiuni mici, să nu existe detalii care să se piardă atunci când îl privești pe un panou de la distanță mare sau din viteză. M-a interesat să poată fi folosit/aplicat pe diferite materiale promoționale. Să poată fi un logo versatil și să rămână recognoscibil și în variantă monocromă.
Ce îți vine prima dată în minte când te gândești la Constanța
O plimbare pe faleză cu imaginea mării alături.
Razele soarelui care dansează pe suprafața apei, umbra copacilor și oamenii care se bucură de același peisaj.
Un oraș care îmi oferă calm și relaxare, reflexii sclipitoare și briză de mare.
Cum ai descrie orașul într-o propoziție
O destinație estivală unde istoria se îmbină perfect cu tot ceea ce înseamnă dinamismul urban.
Relația ta cu Constanța
Am vizitat des acest oraș. De fiecare dată când am avut drum către mare, mă opream aici cu familia. Pentru mine va rămâne mereu un loc ideal pentru vacanțe și un punct important la litoralul Mării Negre.
Ce îți place cel mai mult aici
Îmi place foarte mult că acest oraș este bogat în istorie: un oraș care are ca începuturi o colonie grecească și mai apoi un punct important al Imperiului Roman. Constanța este un oraș care merită descoperit.
Harta personală
Harta personală are ca punct de plecare faleza și Cazinoul Constanța. Cel mai mult îmi place să mă plimb pe vechile străduțe din apropierea falezei cazinoului și nu numai. Toate străzile unde pot să văd clădiri importante ca Farul Genovez sau să trec prin centrul vechi al orașului.
Participă și tu la Constanța Logo Challenge. Citește cu atenție brieful, lasă-te inspirat de energia și poveștile orașului, creează un logo care să definească cât mai bine Constanța și înscrie-te în concurs până pe 15 martie.
TheCreator
TheCreator este platforma de branded user-generated content a IQads.
Prin intermediul TheCreator, brandurile dau briefuri comunitatii creative IQads, obtinand sute de rezolvari creative, mii de interactiuni si sute de mii reach.
Brandurile obtin solutii pe care le pot implementa si continut branded pe care il pot folosi in social media. Prin intermediul TheCreator, IQads a dezvoltat si derulat zeci de competitii creative de design, scurtmetraje, benzi desenate, spoofuri, filme, ilustratii etc pentru companii.